Oraș de poveste


Când am aflat că voi merge la Praga nu știam la ce să mă aștept. Pe de o parte m-am bucurat întrucât mă încântă ideea de a cunoaște tradițiile și cultura altor popoare, pe de altă parte eram sceptică pentru că nu știam dacă eu voi reuși să pătrund frumușetea acestui oraș adulat de o lume întreagă. Nu vreau să spun că oi fi eu mai specială, însă tocmai faptul că era un oraș despre a cărui farmec aparte vorbea o lume întreagă (până și mama spunea ”Praga este cel mai frumos oraș din Europa”), mă determina să am așteptări înalte, să îmi imaginez o frumusețe care să mă dea efectiv pe spate…un oraș care să rămână mereu viu în mintea și sufletul meu și în care să îmi doresc să revin.

Vacanța în Praga a fost programată încă din luna februarie, pentru perioada 18-21 aprilie. Cum era de așteptat nici plecarea nu a fost una lipsită de peripeții. Cu o oră jumate înainte de plecarea avionului ne aflam în fața ușii, scrâșnind din dinți și încălzindu-ne sângele în vene întrucât capricioasa noastră cheie de la ușa care dădea în casa scărilor se încăpățâna să nu iasă din broască. Prin mintea noastră se perindau tot felul de gânduri : ”Ok, nu vrei să ieși din broască dar totuși nu putem lăsa casa deschisă atâtea zile!!”, ”Ok, știu că vrei reparată însă puteai să alegi și tu alt moment și mai ales altă orăăăă!!!”  sau ”Cred că ești prea naivă să crezi că al tău capriciu ne va anula plecarea în vacanță”. Într-un moment de nervi combinat cu panică și frustrare ne-am dat seama că reușisem de fapt să încuiem ușa iar singura problemă care mai rămăsese era scoaterea cheii din broască. Și cum era de așteptat am rupt cheia și am plecat cu ideea că vom reuși să dormim pe undeva când vom reveni în București.

Cu nervii întinși la maxim și fără să scoatem un cuvânt ne-am urcat în taxiul care aștepta deja de vreo 15 minute și am plecat spre aeroport.

La 7:50 avionul a decolat spre Praga iar noi începusem să ne mai revenim din… nervi :))

Am ajuns la Praga în jurul orei 11. Era înnorat, frig și deja se întrezăreau câteva picături de ploaie. La prima vedere nu m-a impresionat cu nimic. Aeroportul era și el în renovare deci nimic schimbat față de România.

În așteptarea autobuzului 119 care trebuia să ne ducă în centru am făcut cunoștință și cu primul lucru ciudat, ba chiar amuzant aș putea spune și anume regula de oprire a autobuzelor. Peronul care se afla în fața terminalului 1 și care juca rolul de stație de autobuz era lung de vreo 10 metri, iar mijlocul lui era traversat de o trecere de pietoni. Până acum nimic ciudat. Nu vă spun însă că în procesul de așteptare și prindere a autobuzului cel mai indicat era să te poziționezi la mijlocul peronului (adică în apropierea trecerii de pietoni) întrucât acestea opreau când într-un capat al peronului, când într-alta. Inițial am crezut că e doar o lipsă de coordonare din partea șoferilor de bus sau pur și simplu un mic haos în sistemul de transport al praghezilor. După 15 minute însă, timp în care am văzut trecând vreo 10 bus-uri, am constatat că regula de oprire era foarte strict respectată și că nici unul din bus-uri nu făcea excepție. Ironică, mi-am spus gângurind: Iți dai seama ce responsabilitate are primul bus care oprește în stație dimineața?Practic el dictează modalitatea de oprire a celorlalte bus-uri pe întreaga zi!!!OMG (hahaha)

După aproximativ 30 de minute am ajuns și la hotel (hotel-bohemians@hotel-bohemians.cz). Hotelul era situat la vreo 5 stații de tramvai față de centru. Un hotel vechi, care nu fusese renovat și culmea, ciudat sau nu ocupa doar ultimul etaj al clădirii. Din analiza mea, restul clădirii părea goală. Interesant, nu credeți?

În cameră paturile erau așezate ca în armată, unul în prelungirea ceiluilat…Acest lucru a stârnit pe fața noastră o serie de zâmbete. Oricum nu aveam de gând să dormim prea mult…Hotărâsem deja, cu mult înainte să ajungem la destinație,  să ne jucăm foarte serios rolurile de mici exploratori.

Mai ușori cu 10 kg (scăpasem de bagaje) am pornit imediat în cercetare deși ploua torențial.

Ce am vizitat în prima zi :

 

 Podul Carol (Podul Charles)

1.1

1.2

Construcția podului Carol a început în anul 1357 și a fost terminat la începutul sec al XV-lea. Începând cu anul 1657 o stradă unică de statui s-a dezvoltat în lungul podului. La început, statuile erau de fapt niste cruci iar în 1657 a fost adusă chiar și o cruce poleită cu bronz. 

Casa care dansează

1.2

Casa care dansează a fost construită între 1994 și 1996 pentru o companie de asigurări, de arhitectul ceh Vlado Milunic împreună cu arhitectul canadian Frank Gehry. Casa mai este numită și Ginger & Fred, referindu-se la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers și Fred Astair.

Castelul Praga și strada de aur

1.1

Castelul Praga (Prazsky hrad) reprezintă cel mai mare complex medieval din Europa având 570 metri lungime și o suprafață de 7,28 de hectare și reprezintă atracția cea mai importantă din Praga. Castelul a fost construit prima oară în sec al IX-lea transformandu-se dintr-o fortăreață din lemn înprejmuită de ziduri de pietre într-o clădire impozantă așa cum este el astăzi. Din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sfantul Vitus (cel mai important punct de reper din oraș unde puteți vizita turnurile, muzeul și galeriile de arta), Golden Lane, Palatul Lobkowicz și biserica Sfântul George.

Primăria și Ceasul astronomic

1.2

Prima atestare documentară a primăriei din Piața Carol a fost în anul 1377. La începutul sec al XV-lea au mai fost adăugate câteva părți la clădirea primăriei, cel mai important fiind turnul cu ceas. Ceasul astronomic datează din sec al XV-lea. Pentru a aprecia acest mecanism complicat, vă puteți alătura mulțimii din fața turnului unde puteți observa procesiunea celor doisprezece apostoli. Din oră în oră, o ușiță mică se deschide și Domnul Isus înaintează iar cei 12 discipoli îl urmează, în timp ce scheletronul bate clopotul. Sub ceasul astronomic sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului, adăugate de Josef Manes în 1865. Turnul vechii primării este unul din cele mai impresionante clădiri ale orașului Praga, construit în 1338. Înăuntru se află niște scări și un lift. Puteți achita o taxă pentru a urca în turn și să admirați Piața Vechiului Oraș.

Centrul vechi (Staromestske namesti)

1.1

1.2

Centrul vechi (Staromestske namesti) – toate clădirile din centrul vechi datează din sec al XI-lea. Pe lângă castelul Praga, Catedrala Sf Vitus și Podul Charles, un număr mare de biserici și palate au fost construite reprezentând un agregat arhitectural, artistic și spiritual nemaipomenit.

1.2

La amiază și seara am mâncat foarte, foarte bine în restaurantele Pragheze din centru.Și da, am mâncat cârnați, genunchi de porc, rață pe varză, brânză la grill și multă, multă bere. Mâncarea a fost delicioasă iar de bere nu mai zic. Cu ce m-am ales după 3 zile de ospăț? 3 kg în plus :)))

În ziua 2, cu forțe proaspete am vizitat:

Palatul Lobkowicz

1.1

Palatul Lobkowicz este localizat în partea de est a castelului Praga și este unul din cele mai frumoase locuri culturale din Praga. Palatul a fost construit în sec al XVI-lea și a aparținut familiei Lobkowicz. La începutul celui de-al doilea război mondial, palatul a fost confiscat de naziști împreuna cu celelalte proprietăți ale familiei Lobkowicz. A fost înapoiat în anul 1945 dar 3 ani mai târziu a fost confiscat de regimul comunist (1948-1989).

Biserica Sf Nicolae

1.2

Biserica Sf Nicolae din piața din centrul vechi este o biserică barocă construită între anii 1732-1735. Interiorul bisericii a fost inspirat din interiorul bisericii de la Domul Invalizilor din Paris. Ea a fost închisă în timpul domniei lui Iosef al II-lea iar în 1781 decorațiunile din interiorul ei au fost vândute. Noua clădire goală servea ca hambar mai întâi, iar apoi ca arhivă. Abia în anul 1871 avea acelasi scop ca la început. În zilele noastre biserica servește ca biserică dar și ca sală pentru unele concerte de muzică clasică.

Turnul Jindrisska

Turnul Jindrisska a fost construit între anii 1472 si 1475 , are 67,7 metri înălțime și 10 etaje. Ceasul turnului a fost adăugat în anul 1577

1.2

Turnul Daliborka

Este o închisoare faimoasă ce a funcționat până la sfârșitul sec al XVIII-lea. Inițial a fost concepută ca o închisoare doar pentru nobili dar ulterior au fost intemnitati oameni de toate statuturile sociale. Numele i-a fost dat după Dalibor Kozojedy, primul ei locatar. 

1.2

Palatul și grădinile Wallenstein

La Palatul Wallenstein veți vedea probabil prima grădină a unui palat din Praga. Aparține palatului Wallenstein, astăzi fiind Senatul Republicii Cehe. Grădina a fost construită împreună cu palatul în 1623 în stilul baroc. În partea de est a grădinii puteți descoperi Sala Terrena cu trei arcade. Zidurile sălii sunt decorate cu fresce reprezentând războaie troiene.

1.2

 

Cartierul evreiesc

1.2

Acestea sunt doar câteva din obiectivele turistice pe care le-am vizitat. Oricum mi-a plăcut foarte mult să mă plimb pe străzile din Praga și să admir frumusețea clădirilor ce majoritatea păreau Art Nouveau. Cel puțin așa mi s-a părut mie 🙂

Cu siguranță, dacă ar fi să vă împărtășesc toate impresiile mele despre Praga, articolul acesta ar avea sute de pagini.

Iar la final de articol, doresc să vă arăt și alte fotografii cu locuri care m-au cucerit de-a dreptul:

1.3

1.4
1.5

Piatra aceasta cred că trebuia să se numească piatra iubirii. Pe ea am găsit inscripționate fel și fel de inimioare (după talentul fiecăruia la desen) precum și declarații de dragoste mai mult sau mai puțin siropoase. Întrucât sunt o romantică incurabilă, vă mărturisesc că nici eu nu am făcut excepție :)))

1.1

1.2

Doamne cât mi-a plăcut această căsuță. Îmi aduce aminte de căsuța bunicilor mei. Când am văzut-o, am închis ochii și mi-am adus aminte de copilărie. Practic, m-a întors în timp….LOVE AT FIRST SIGHT

1.1

1.2

1.3

1.4

1.5

1.7

1.8

1.9

1.10

Labirintul oglinzilor. Merită să îl vizitați întrucât veți trăi o experiență unică 😉

1.1

Aici mă străduiam să îi copiez expresia feței. Nu știu dacă mi-a reușit :)))

 

Acesta a fost povestioara despre Praga. Voi ce spuneți: Mi-a rămas sau nu la suflet acest oraș?

 

To Be Continued…………………

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.