Poveste despre tatăl meu


Locație: Teatrul Odeon

Scrisă de: Radu F. Alexandru;

Regie: Gelu Colceag;

Scenografie: Constatin Ciubotariu

Actori:

  • Gelu Nițu

 

gelu nitu

 

 

– Mircea Constantinescu

mircea constantinescu

 

 

  • Mircea N. Crețu

pers-mircea-n-cretu

 

– Dan Bădărău

 

999CLP_Dan_Badarau_002

 

  • Crina Mureșan

crinamuresan

 

 

  • Ioana Anastasia Anton

ioanaanastasiaanaton

 

Acum, că am făcut prezentările, să încep a vă povesti puțin.

Mi-a promis că mă va duce la teatru în fiecare săptămână și până acum s-a ținut de cuvânt. Când a început stagiunea am avut parte chiar un weekend cultural întrucât mi-a făcut program de teatru și sâmbătă dar și duminică. Sâmbătă am mers la piesa de teatru ”Viva revista” susținută în cadrul teatrului Constantin Tănase (despre care o să vă povestesc în curând) iar duminică a ales Teatrul Odeon cu piesa ” Poveste despre tatăl meu”.

 

Radu F. Constantinescu împreună cu Gelu Colceag și Constantin Ciubotariu au reușit să transforme piesa ”Poveste despre tatăl meu” într-o îmbinare perfectă a teatrului cu filmul. Acțiunea este relatată prin ochii personajului Irina (Ioana Anastasia Anton), fiica lui Andrei (Gelu Nițu), arhitect și a Ancăi (Crina Mureșan), violoncelistă. Fata susține pe parcursul întregii piese, printr-o serie de monologuri,  iubirea și unitatea dintre părinții săi. Acțiunea se desfășoară într-o singură zi, în București. Firul întregii acțiuni se leagă de fosta soție a lui Andrei, Lucia, dispărută în urmă 16 ani ca urmare a implicării fostei securități. Piesa debutează cu întâlnirea Luciei, într-o banală dimineață, în trafic. Năucit, Andrei caută răspunsuri: De ce se ascunde? De ce nu a sunat măcar o dată să-mi spună că este bine? De ce m-a ținut timp de 16 ani într-o nebuloasă fără a-mi spune măcar că trăiește?

Ușor-ușor din discuțiile lui Andrei cu prietenul său Imy (Mircea Constantinescu), cu ofițerul Bujor devenit între timp general ieșit la pensie (Dan Bădărău) – cel care a efectuat ancheta în urmă cu 16 ani cu privire la dispariția Luciei- și cu Ministrul George (Mircea N. Crețu) aflăm că:

  • Lucia a dispărut la scurt timp după ce a aflat că Andrei a înșelat-o;
  • Mânată de orgoliu și de dorința de a se răzbuna pe Andrei, Lucia s-a lăsat convinsă de securitate și a acceptat ca aceștia să o scoată din țară cu condiția ca soțul ei să nu afle niciodată dacă trăiește sau nu;

  • Imy , prietenul de familie al Ancăi și a lui Andrei, a fost îndrăgostit de Lucia încă de pe vremea când aceasta era soția lui Andrei.

 

Din punctul meu de vedere, deliciul întregii piese este dat de apariția repetată a Irinei care vine să întărească iubirea ce i-o poartă tătălui său. Această relatează printr-un dramatism cald cursul desfășurării întregii acțiuni și urmările alegerilor făcute de propriul său tată.

 

Sala studio (în care s-a susținut spectacolul) este relativ mică însă partajarea spațiilor de desfășurarea a acțiunii s-a realizat cu succes. Astfel, Constantin Ciubotariu apelează la un joc de spațiu multifuncțional și reușește să indice mai multe locații de desfășurare a întregii acțiuni: casa lui Andrei, biroul firmei la care acesta activează, biroul Ministrului, casa Generalului Bujor. Acțiunea dramatică a acestei piese se completează perfect cu mobilierul alb așezat pe un fundal negru. Jocul de culori este adus în atenția publicului prin șahul așezat în prim-planul scenei.

 

În opinia mea, piesa ” Poveste despre tatăl meu” a reușit să aducă ceva nou și să ridice ștacheta în teatru prin introducerea elementelor de film.

 

01-poveste-despre-tatal-meu 02-poveste-despre-tatal-meu 03-poveste-despre-tatal-meu 251456_845081 410430_186239 605149_493364 889595_954980 1110447_2 AwkANloACQAAAwBSAAAA-512x768 image_3141_1_large image_3141_5_large tatal-3-1024x682

 

În curând, câteva palavre despre : 

– Micul Infern

 

large_afis-micul-infern

 

 

 

– Viva Revista

 

5412_VIVA_REVISTA_IN_TURNEU

 

 

– Tectonica Sentimentelor

large_tectonica

 

 

 

 

– Podu’

POD

 

 

 

– Yom Kippur

YomKippur

 

 

Pe curând! 🙂

3 răspunsuri sa “Poveste despre tatăl meu”

  1. I am sorry my translator is not working, but love looking at your photos. 😀

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.