Poate fi orgoliul un lucru bun în viața unui om?


    “Ziua asta-i un fel Paradis pentru demenți”

 

De  câteva zile, îmi mișună prin minte o serie de idei, dintre cele mai încâlcite, cu privire la viață, orgoliu, bine și rău. Nu știu ce mișmașuri face sufletul meu însă în ultimii ani spiritualitatea parcă m-a trosnit în moalele capului. Deseori mă-ntreb dacă e vorba de spiritualitate sau doar de maturizare. Vă dau de veste când aflu exact ce și cum. Până atunci, mă aplec asupra unui subiect privit cu scepticism de mulți dintre voi și anume: Poate fi orgoliul un lucru bun în viața unui om?

Probabil că nu-s cea mai indicată persoană să comentez pe marginea acestui subiect căci, fie vorba-ntre noi și lăsând la o parte cenzura socială, orgoliul meu a încălcat de multe ori limita rațiunii sau a bunului simț. Acum că am mai crescut și eu și am renunțat la copilării, parcă-parcă, încep să prind mersul vieții.

Cum spunea un bun prieten de-al meu, orgoliul este construit pe trecut și caracter. Acu’ nu tre să folosim mereu trecutul drept țap ispășitor pentru un orgoliu nociv. Trecutul nu înseamnă doar înșiruirea de fapte petrecute cu ani în urmă. „Ieri” face parte tot din trecut pentru că el nu poate lua locul lui „astăzi” sau „mâine”. Iar caracterul, cum să spun….o parte îl dobândești și o parte îl creezi. Până și pe cel dobândit îl poți modela, dacă există voință.

Și acum că am creat toate premisele răspunsului meu, vă spun că orgoliul poate fi o gură de aer proaspăt în viața unui om. Și aici nu mă refer la orgolii pe care le folosim drept arme pentru a ne pune iubitul cu botu’ pe labe sau pentru a forța mână părinților în a obține dezlegare pentru a întreține nu știu ce capriciu. Aici, mă refer la acel orgoliu necesar. Sunt situații când sufletul tău acționează asemeni unui prunc luat cu forța din mijlocul unui parc de joacă căci se apropie furtuna. Țipă, se tăvălește pe asfalt, varsă lacrimi de crocodil, imploră să mai fie lăsat încă 5 minute. Așa și cu ‘năuntru’ nostru. Există situații când rațiunea te forțează să iei anumite decizii contradictorii cu ceea ce simți. Un fel de rău necesar. Dar cum sufletul tău ține încă cu dinții de acel „ceva”, care-i soluția?

Ei, din punctul meu de vedere, în fața unei asemenea situații, singurele lucruri inteligibile pe care le poți face pentru tine, pentru că te iubești suficient, este să-ți iei sufletul în mâini și să fugi unde vezi cu ochii. Concomitent, îți poți permite să activezi în tine orgoliul de a nu privi niciodată către înapoi.

Agitația care se naște după o astfel de „ fugă” nu va fi nicicând ușor de suportat. Să fii tu însuți dușmanul propriul suflet. Cu ce poți asemăna asta? Poate doar cu miezul unei familii în care abuzurile sufletești sunt la ordinea zilei. În situația de față, sufletul îți este abuzat de un orgoliu care la acel moment este considerat un fel de ființă mitologică cu anomalii într-ale bunătății.

Cu alte cuvinte ești pe cale să trăiești pe pielea ta ceea ce în variantă modernă numim dezechilibru emoțional. Pentru mine, acest dezechilibru emoțional se traduce printr-un singur cuvânt, vindecare.

E mai bine să suferi o dată și să te vindeci decât să suferi în permanență și să te degradezi.

Așadar, trebuie să învătăm să folosim orgoliul ca un instrument pentru a face bine și nicidecum ca un mijloc de răzbunare.

 

Urmează: Binele și răul.

 

Fericire2

 

PS: Vă rog să remarcați că am început să notez, în partea dreaptă a paginii, sintagmele care îmi definesc starea de spirit la momentul publicării unui articol. Am promis asta când am ales câștigătorii cărților donate în turul 2 🙂

Pe curând! 🙂

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: