„Doamna Bovary” vs „Nana”. „Sunca pe paine” vs „De veghe in lanul de secara”


Aseara am ispravit romanul Doamna Bovary- Gustave Flaubert. De obicei nu prea fac comentarii pe marginea operelor. Obisnuiesc sa-mi iau din ele exact ce-mi trebuie si atat. Consider ca o analiza ar trebuie sa fie obiectiva iar pe mine, din pacate, nu ma caracterizeaza acesta calitate cand vine vorba de carti.  Insa, asemanarea evidenta dintre Doamna Bovary si Nana m-au determinat sa fac putin research. Ca sa fiu sincera, cele doua opere literare seamana izbitor. Singurele diferente majore fac referire la:

  • Conditia sociala a celor doua femei. Nana era prostituata declarata, de la inceputul operei si pana la sfarsit, pe cand Emma se veleste in asta treptat sau mai voalat spus, cade prada tentatiilor si ajunge o femeie adultera;
  • Sfarsitul tragic. Nana moare de variola pe cand Emma se otraveste cu arsenic. Mai este de remarcat faptul ca prima femeie amintita mai sus este abandonata de intreaga lumea iar clipa mortii o prinde singura, intr-o camera de hotel, pe cand Emma, moare in patul ei de acasa inconjurata de cateva persoane dragi printre care se numara si sotul ei.

  • Perioadele in care se desfasoara actiunea  celor doua opere.

In afara de aceste deosebiri majore povestea celor doua femei pare trasa la indigo. Au vrut sa-si traiasca viata si sa consume mari iubiri, au poftit la luxuri materiale, s-au inglodat in datorii, au fost umilite si inselate de barbati, si-au neglijat copii, si-au cladit lumi imaginare. De fapt, ambele carti prezinta degradarea treptata, nascuta din vise idilice, a doua femei .

Pentru ca mi-au starnit curiozitatea, am vrut sa vad, care autor a fost folosit drept sursa de inspiratie pentru celalalt. Dupa datele de publicare ale celor doua opere, Doamna Bovary-1856 iar Nana- 1880, bag de seama ca Flaubert era un soi de idol pentru Zola. Unde mai pui ca amandoi sunt de origine franceza?!

Ducandu-mi pana la capat idea, mi-a venit in minte o alta asemanare: „Sunca pe paine” vs „De veghe in lanul de secara”. Bineinteles ca cei doi autori au stiluri foarte diferite intr- ale expunerii, insa, trateaza cam aceeasi tema : Adolescentul inadaptat in societate.

Tinerii care fac obiectul acestor opere literare traiesc vieti asemanatoare: sunt neglijati si iubiti insuficient de catre parinti, nu au idealuri, considera scoala inutila si procedeaza intocmai, gasesc consolare in alcool si in iesirile nocturne, isi feresc existenta de ochii cunoscutilor si traiesc prin hoteluri.

Daca este sa ne luam iarasi dupa datele de publicare ale acestor carti, am putea banui ca Henry Charles Bukowski  a fost inspirat de opera lui Jerome David Salinger.

Reamintesc ca stilul in care a scris Bukowski este unic si nu are nici in clin, nici in maneca cu cel adoptat de Salinger. Cum imi place mie sa glumesc: Bukowski scrie barbateste, zau asa! 😛

 

Va sunt cunoscute aceste carti? Nu credeti ca semana foarte mult?

 

 

 

 

 

 

3 răspunsuri to “„Doamna Bovary” vs „Nana”. „Sunca pe paine” vs „De veghe in lanul de secara””

  1. Da și… da… Însă, nu e ceva ieșit din comun ca un autor să se inspire/ să preia o temă sau un motiv literar de la un predecesor…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: