Recomandare de carte- Săptămâna 1


Am decis ca săptămânal, în fiecare zi de luni, să fac o recomandare de carte. Începem maratonul cu „Arta Conversației- Ileana Vulpescu”.

Cartea este deosebită mai ales prin prisma faptului că are în prim plan o femeie care-și menține coloana vertebrală în ciuda încercărilor la care este supusă. O lecție de curaj, demnitate și viață fără compromisuri. O lecție despre importanța comunicării între oameni.

„Arta Conversației” este una din puținele cărți pe care nu le-am donat. Obișnuiesc să o dechid și să recitesc capitole din ea atunci când trebuie să iau o decizie mai dificilă. Este un fel de „prietenă” cu care mă sfătuiesc ori de câte ori mă intru în vreun bucluc sentimental.

Ca să vă fac „poftă” am selectat din această carte o serie de pasaje care m-au uns pe suflet. Sper să vă placă și vouă măcar un sfert cât mi-au plăcut mie. Să-ncepem, dară:

„Este ciudat cum fiecare moment istoric se crede absolut și infailibil, cum crede că viitorul nu poate fi altceva decât transformarea sa, a momentului dat, într-un perpetuum mobile”

„Ochii lui cenușii, coborâți din El Greco, petreceau la orizont un șir de nori alburii ce se mișcau încet, ca un convoi de umbre obosite de-atâta umblet prin lume și prin timp”

” Pentru că, după părerea mea, concepția de viață a unui om se situează mai presus de iubire.”

” În sufletele noastre se văd cicatricele și diformitățile lăsate de istorie, căci „bietul om e sub vremi și nu vremile sub om” cum zice cronicarul”.

” Cum aș putea să-mi iau răspunderea de-a te face să alegi ceva numai pentru că acel ceva este ceea ce-am ales eu? Nimeni n-ar dreptul să aleagă pentru altul, oricât l-ar iubi”

” De când e lumea și pământul, există o categorie sufletească de oameni puși pe căpătuială, pentru care banul e mai presus de orice, e singura valoare-n care cred și căreia i se-nchină, pentru că – ce e drept, nu-i păcat!- banul e cel mai bun prieten, cel mai bun protector, el n-ar miros și deschide toate ușile.”

” Relativitatea mi se pare un lucru tulburător: să nu poți stabili un criteriu absolut de judecată, independent de ce este la dreapta, la stâng, în față și-n spate, în sus, în jos, un criteriu care să se poată dispensa de-un reper.”

” Singurătatea mi se pare o vietate posacă și vicleană care te pândește și te-nhață cu mii de tentacule, înglobându-te, sugându-te într-o imensă masă vâscoasă, din care, apoi, nici viu nici mort, te proiectează într-o pânză, rămânând acolo, muscă imensă și goală, etalată pe pânza unui păianjen necrutățor.”

” Ironia este o formă intensă de participare la viață- ea traduce sau o permanentă revoltă, sau neînțelegerea a ceea ce se-ntâmplă-n jurul tău, sau un amestec între astea două, plus un sentiment de frustrare și multe altele-ncâlcite-ntre ele ca-ntr-un ghem care nu mai poate fi descurcat.”

” O deteriorare sufletească, slăbirea unor mecanisme mult, mult mai subtile… Acele structuri de rezistență ale sufletului, care nu se conformează tipicului, cantității de beton suficientă în general pentru-a ține edificiul în picioare”

„Suflet ușor- asta e-nțelepciunea. Eu îmi simt sufletul ca pe-un bolovan care nici la vale n-o poate lua, fiindcă mai e și plin de mușchi și de buruieni ce s-au încâlcit peste el și-l țin lipit de pământ. Dac-aș putea, aș lua sufletul ăsta și l-aș arunca pe-o gârlă. Dar, mult a fost, puțin a mai rămas, trece. Îți urez ca la vârsta mea să-ți simți sufletul fulg.”

” Copii nu-i apropie pe amanți, nici măcar pe părinții lor adevărați.”

” Dac-ar fi să iau viața de la-nceput și m-aș mărita cu un bărbat pe care să-l iubesc, n-aș mai face însă un copil din primul an de căsnicie. O fi bine pentru salubritatea speciei, dar pshihologic- și chiar fizic- schimbarea bruscă, prematură, a legăturii erotice, abia înfiripate între doi oameni, într-o legătură de rudenie, nu poate duce la ceva bun. 

„Maternitatea este cel mai copleșitor lucru din viața unei femei, incomparabil ca pondere cu paternitatea pentru un bărbat. Prin maternitate, nu-nseamnă neapărat condamnare și apăsare, înseamnă, sigur însă, aderarea ei totală, de nestrămutat, la valorile fixe, telurice.”

” Viața unui cuplu e complicată și fragilă ca o pânză de păianjen.”

„Înțelegeam tot, iertam tot, dar nu uitam nimic.”

” Ironia este o metodă de apărare foarte eficientă.”

” Un bărbat nu-nșeală o femeie cu-o altă femeie pentru că cea de-a doua ar fi mai tânără, mai frumoasă ori mai deșteaptă decât prima, ci pentru că e alta.”

„Două calități pe lume nu pot fi simulate și nici înlocuite ori echivalate prin procedeul „mai iei de ici, mai pui colea”: inteligența și bunătatea.”

„Nimic nu mi se pare mai indecent decât cofidențele pe care un bărbat le face unei femei despre-o altă femeie. Indecent e prea puțin spus: insalubru, promiscuu.”

„”Iubită” este o noțiune care nu are plural, simultan, sincronic.”

„Prin modestie- deși unii o consideră virtutea cea mai apropiată de viciu, și anume de ipocrizie- prin modestie, înțeleg calitatea sufletească a omului ajuns atât de sus încât consideră că de la acea-nălțime pe toată lumea egală. Nu pot iubi oameni în sufletul cărora nu-ncape principiul egalității. Nu pot iubi oameni care cred că totul li se cuvine doar lor. Nu pot iubi oameni cărora le place să umilească.”

„Iertarea nu schimbă și nu șterge faptele. Cred că oamenii fac o confuzie: iau acceptarea drept iertare.”

„E o greșeală ca o femeie să se erijeze-n spital de recuperare sufletească.”

” Pe mine, mama m-a învățat că de pisici și de băieți trebuie să te desparți la ușă.”

 

Sper că v-am convins că această carte merită citită 🙂

 

PS: Motivul pentru care aceasta carte nu a fost donată este „lucrul” direct pe filă. Mai exact, am subliniat pe carte toate pasajele sau expresiile care s-au grăbit să-mi gâdile văzul. Însă, dacă cineva este interesat de aceste cărți puțin „lucrate”, eu, cu cea mai mare plăcere le donez :). Și vorbesc la plural pentru că este o listă întreagă care cuprinde:

– Arta conversației- Ileana Vulpescu;

– Portocala Mecanică- Anthony Burgess;

– De veghe în lanul de secară- J.D. Salinger;

– Paradisul de după colț-  Mario Vargas LLosa;

– Împăratul muștelor- William Golding;

– Să nu ucizi o pasăre cântătoare- Harper Lee;

– Pentru cine bat clopotele- Ernest Hemingway;

Așadar, cine dorește aceste puience trebuie doar să spună 🙂

Între timp, m-am dezvățat de acest obicei prost. Promit! 😛

Un exemplu de pagină intens „lucrată” . P

IleanaVulpescu-PaginaLucrata

 

IleanaVulpescuCoperta

 

 

 

11 răspunsuri to “Recomandare de carte- Săptămâna 1”

 1. Multumesc pentru recomandare si la cat mai multe „editii de luni”!
  Cel mai mult mi-au placut din extrasele tale:
  “”Iubită” este o noțiune care nu are plural, simultan, sincronic.”
  si
  “Două calități pe lume nu pot fi simulate și nici înlocuite ori echivalate prin procedeul “mai iei de ici, mai pui colea”: inteligența și bunătatea.”
  Pentru mine, au fost de ajuns sa imi faca pofta de lectura integrala a romanului!

  In alta ordine de idei..
  Ademenitoare „puiencele” tale! Eu mi le doresc tocmai pentru ca sunt amprentate deja! Si eu am avut obiceiul asta (prost?!), pentru ca e mai comod decat sa copiezi intr-o agenda ce ai vrea sa recitesti. Dar am agende mult prea vechi si mult prea pline de care nu ma despart datorita muncii depuse si faptului ca majoritatea extraselor sunt din carti consultate la biblioteca pe care nu le am. Si ma intorc la ele cu mandrie! Pe mine nu ma deranjeaza in timpul lecturii „lucratul tau”, ba intr-un fel m-ar bucura sa te cunosc mai bine. 🙂
  Desi sunt pentru ingrijirea cartilor cu sfintenie, mi s-ar parea fenomenal sa se vada pe carte pasajele care te-au impresionat pe tine, pe mine and so on.. Pentru ca valoarea unei carti e in mintile pe care reuseste sa le atinga.

  Apreciază

 2. Multu` :* :* :*.
  Am trimis ce mi-ai cerut.
  P.S.: Place noua fata a blogului. Desi nu te urmaresc de mult timp, am observat!

  Apreciază

 3. Şi mie mi-a plăcut foarte mult „Arta conversaţiei” şi, la fel ca şi tine, şi eu obişnuiesc să subliniez pasajele din cărţi care mă încântă, cartea menţionată fiind una dintre victimele creionului meu. Pentru că eu le subliniez cu creionul şi apoi le transcriu pe un caiet destinat citatelor din cărţi. Sigur, sunt foarte în urmă cu transcrierea, undeva prin mai 2014, dar nu e timpul pierdut! :))
  Revenind la recomandarea ta, da, este una dintre cărţile literaturii româneşti accesibilă tuturor, însă, spre deosebire de multe alte cărţi accesibile tuturor, este scrisă într-un stil elegant. Sânziana este o doamnă ale cărei anumite principii am îndrăznit să mi le însuşesc şi să le aplic în viaţa de zi cu zi. De aceea, „Arta conversaţiei” este o carte de calitate, pentru că edifică cititorul şi nu doar îl distrează.
  Cel mai mult mi-a plăcut pasajul în care acţiunea este plasată în Costineşti. Poate pentru că sunt de la mare şi m-am imaginat pe mine în locul personajelor doamnei Vulpescu.
  Mi-a plăcut, de altfel, şi felul în care Sânziana Hangan vorbea despre mama ei. De aceea tind să cred că am îndrăgit personajul atât de mult.

  Citate preferate: „Între doi oameni care alcătuiesc un cuplu sau vor să alcătuiască un cuplu trebuie să se potrivească mai multe lucruri. Dacă la unele dintre potrivirile acestea se mai poate lua de ici şi pune colo, una este însă indispensabilă şi fără tocmeală: concepţia despre lume.”

  „O vreme, cât o să vă iubiţi, tu ai să uiţi că el a fost strungar şi el are să uite că tu eşti intelectuală. Pe orizontală, se uită multe lucruri. Dar oamenii mai stau şi vertical. Şi n-are să treacă multa vreme, şi-n timp ce el are să uite probabil mai departe că tu eşti intelectuală, tu ai să-ţi aduci aminte tot mai des că el nu este intelectual.”

  „În viaţă trebuie să înveţi să citeşti printre rânduri şi în oameni. Să citeşti printre vorbele lor şi chiar dincolo de ele. Uneori, un oftat povesteşte mai mult decât un roman-fluviu, o privire – mai mult decât o bibliotecă.”

  Apreciază

 4. Ati donat toate cartile? M-ar fi interesat „Portocala necanica”, vreau sa-mi mai exersez putin limba nadtatilor. Nu de alta, dar fierbe „grovi-ul” in mine cand ma gandesc la puianka aceasta, indiferent cat de bine lucrata ar fi…

  Apreciază

 5. eu am citit arta conversatiei in anii in care a fost editata 80 !! personajele sunt reale ..au fost identificate mai ales printre doctorii din Fundeni ….(au alt nume doar) …a fost biblia studentelor de la medicina …feminista ..in sensul si noi femeile avem valoare sociala si profesionala intr-un regim extrem de comunist al acelor ani!!..din nou ma bucur ca am trecut pe aici …nu ma asteptam ca o femeie de generatia ta sa aprecieze si inteleaga aceasta carte …ca si pe d-na Liiceanu….o mare doamna a filozofiei vietii dupa gustul meu !!!

  Apreciază

  • Amândouă scriu foarte, foarte bine. „Arta Conversației” am cumparat_o la recomandarea tatălui meu. Mi_a spus ca este o carte excepțională și nu s_a lăsat pana nu m_a văzut cu ea în mână. Mulțumesc pt vizita și mă bucur pentru toate opiniile dvs!

   Apreciază

Trackbacks/Pingbacks

 1. Recomandare de carte – Săptămâna 5 | Oana Toporaș – Blog Personal - 11 martie 2015

  […] Săptămâna 1 –  “Arta Conversației” de Ileana Vulpescu […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: