Recomandare de carte- Săptămâna 2


Îmi plac extremele. Și spun asta mai ales prin prisma cărții pe care v-o recomand în această săptămână și anume: „1984” de George Orwell. M-am strofocat să găsesc un punct comun cu recomandarea de săptămâna trecută, „Arta Conversației”- Ileana Vulpescu. Cu chiu cu vai, tocmai când eram pe punctul de a renunța, ideea m-a pocnit în moalele capului: ambele cărți prezintă viața unor intelectuali. Așa, și?!! mă întreb eu. Și nimic. Ai vrut un punct comun, iată-l. Ia-l și servește-l mai departe 🙂

Așadar, în afară de această chichiță, „1984” nu are nici în clin, nici în mânecă cu „Arta Conversației”. Să înțelegem că diferit nu înseamnă prost. Ambele cărți sunt foarte bune.

Revenind la „1984”, dacă stau să-mi pun capul la contribuție, chiar aș putea spune că e „o carte cu moț”, în comparație cu ce am citit până acum. Deși, pe alocuri, am găsit câteva asemănări cu „Portocala Mecanică” sau „Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Similitudinile pe care eu le consider importante de menționat sunt: ura nejustificată și dorința de a face rău care băltește în interiorul câtorva personaje din aceste cărți dar mai ales dorința de a deține controlul. În „Portocala Mecanica” se dorea control asupra infracționalității, în „Zbor deasupra unui cuib de cuci” se dorea controlul asupra inadaptaților societății iar în „1984” se dorește controlul asupra sufletului uman.

Dar să nu ne îndepărtăm de la subiectul principal: 1984. Poate vă întrebați: „De ce ar trebui să citesc această carte?”

Răspunsul: Pentru că e altceva, pentru că e genul de carte care implică activ cititorul trezind în el o serie de contradicții. Pentru că la finalul cărții vei dori să ți se răspundă la câteva întrebări. Pentru că scriitorul „te lasă liber” să creezi povestea așa cum consideri tu.

„1984”, este de fapt și de drept un roman politic. El are în prim plan figura Fratelui cel mare (de aici și celebra emisiune Big Brother), omul cel mai puternic din stat. Principalele îndatoriri ale acestuia erau: îngrădirea libertății de gândire și de exprimare dar și deținerea controlului asupra oricărui „mizilic”, cu sau fără viață. Control absolut, cum ar veni.

De departe, Ministerele scenei politice existente la acea vreme fac deliciul cititorului: Ministerul Adevărului, Ministerul Păcii, Ministerul Abundenței și Ministerul Iubirii.  Romanul este captivant și datorită termenilor folosiți (nouvorbă, vechivorbă, dublugândire, crimăgândit etc) dar și datorită modului neobișnuit de exprimare.

Dacă nu v-am convins încă să citiți această carte sper să am mai mult succes cu pasajele extrase din ea. Să-ncepem, dară:

” – Nu apreciezi Nouvorba la justa ei valoare, Winston, zice el aproape trist. Tu și cînd scrii în limba asta, tot în Vechivorbă gândești.”

” – Nu înțelegi că singurul scop al Nouvorbei este de-a limita aria de gîndire?! Pînă la sfârșit, o să facem crimăgânditul literalmente imposibil, pentru că n-or să mai existe cuvinte în care să-l exprimi. Fiecare concept care ar putea fi necesar vreodată orișicui va fi exprimat printr-un singur cuvînt, cu un sens strict definit și cu toate celelalte sensuri secundare șterse și uitate. ”

” – E un cuvânt în Nouvorbă, zice Syme, nu știu dacă-l știi: macavorbi- a măcăi ca o rață. Este unul dintre cuvintele interesante, care are două sensuri contradictorii. Aplicat unui adversar, este o insultă; aplicat cuiva cu care ești de acord, este o laudă.”

„Scopul Partidului nu este numai acela de a împiedica o femeie și un bărbat să formeze o pereche în care să-și fie unul altuia fideli și care ar fi,  poate, mai greu de controlat. Scopul real, nedeclarat, este acela de a îndepărta orice plăcere din actul sexual. Nu dragostea constituie dușmanul, ci erotismul – în cadrul căsătoriei și în afara ei. ”

” Împreunarea sexuală trebuie privită ca o operație minoră, oarecum scârboasă, la fel cu ți-ai face o clismă.”

” Îngrozitor i se pare faptul că, în momentele de criză, nu te lupți în primul rînd cu un dușman din afară, ci întotdeauna cu propriul tău trup.”

” Oriunde și-ar așeza mâinile, trupul Juliei se modelează după mâinile lui ca apa.”

„Cuvântul cheie este aici: negrulalb. Similar multor cuvinte din Nouavorbă acest cuvânt deține două semnificații mutual contradictorii. Aplicată unui opozant, semnifică obișnuința de a susține fără reținere că negrul este alb, în contradicție cu faptele reale. Aplicată unui membru de Partid, semnifică o dorință loială de a spune ca negrul este alb atunci când disciplina de partid o cere. Dar înseamnă de asemenea abilitatea de a crede că negrul este alb și de a uita că cineva a crezut vreodată contrariul. Acest lucru necesită o continuă alterare a trecutului, făcută posibilă de către sistemul gândirii care cuprinde cu adevărat tot ceea ce rămâne, și care este cunoscut în Nouavorbă ca și dublăgândire. Dublagândire este de fapt puterea de a păstra două credințe contrare în mintea cuiva în mod simultan, și amândouă să fie acceptate.”

„Războiul este pace
Libertatea este sclavie
Ignoranța este putere”

1984

PS: Pofta de citit se strânește cu Macarons. Luați aminte, da? 😛

 

Pe curând! 🙂

 

 

 

9 răspunsuri sa “Recomandare de carte- Săptămâna 2”

 1. Multumesc pentru sugestie. Chiar eram in perioada intrebarii: ce sa mai citesc?
  🙂

  Apreciază

 2. Cartea asta este uimitoare din foarte multe motive, insa in primul rand pentru ca a scos in evidenta care este principalul motiv pentru care dictaturile ajung sa aiba succes: oamenii prefera sa fie ignoranti si sa creada tot ce li se spune.
  De acelasi autor iti recomand Ferma animalelor, mie mi s-a parut chiar mai buna decat 1984.

  ps: m-am gandit la tine inca de dimineata cand am vazut ca azi este ziua internationala a bunatatii spontane, pentru ca tu iti donezi toate cartile 🙂

  Apreciază

 3. Cea mai puternica impresie mi-a creat citatul asta:
  “Scopul Partidului nu este numai acela de a împiedica o femeie și un bărbat să formeze o pereche în care să-și fie unul altuia fideli și care ar fi, poate, mai greu de controlat. Scopul real, nedeclarat, este acela de a îndepărta orice plăcere din actul sexual. Nu dragostea constituie dușmanul, ci erotismul – în cadrul căsătoriei și în afara ei. ”
  Super recomandare! Multu`.
  E si pe wish-list-ul meu de multa vreme. Enjoy your time with it!

  P.S.: Pofta mea de citit se starneste cu citate si discutii, dar am luat nota si de praji`.. :*

  Apreciază

Trackbacks/Pingbacks

 1. Recomandare de carte – Săptămâna 5 | Oana Toporaș – Blog Personal - 11 martie 2015

  […] Săptămâna 2 –  “1984″ de George Orwell […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: