De ce ne este frică de căsătorie?


“În opinia lumii, căsătoria este sfârşitul tuturor lucrurilor, aşa cum se întâmplă într-o comedie. Adevărul este însă cu totul altul: căsătoria înseamnă începutul tuturor lucrurilor.” – Anne Sophie Swetchine

 

Vă sunt cunoscute exprimările de genul : “Fă asta acum, cât încă nu ești măritată! ” sau “ Acum îți permiți să faci asta pentru că nu ești măritată”?

Vorbeam ieri cu o prietenă și ne întrebam cum îți poate îngrădi o hârtie libertatea? De ce căsătoria este sinonimul schimbării? Aș fi putut să înțeleg asta dacă trăiam în alte vremuri, dacă fericitul eveniment aducea tête-à-tête două persoane care nu se văzuseră la ochi până atunci. Acea căsătorie în care familia îți alege partenerul de drum, iar tu ești un neica nimeni, fără drept de apel. Căsătoria de conveniență, cum ar veni.

Însă, în ziua de astăzi, când cuplurile locuiesc împreună înainte de pasul cel mare, poate 1 an sau poate 8 ani, nici nu are importanță cât, ce schimbări mai poate aduce o hârtie ? Ce noutăți mai aduce căsnicia, când deja trăiești în ea?

Mai mult decât atât, de ce avem obiceiul clișeic de a arunca vina asupra constrângerile sociale pentru schimbările ce au loc înauntrul nostru? Nu există constrângeri sociale, totul ține de percepția noastră asupra vieții. Cum te poate obliga astăzi societatea să faci ceva ce nu vrei sau ce nu simți că ar trebui să faci?

Oare nu cumva ne schimbăm din dorința de a ne alinea la “standardele” lumii? Oare nu o posibilă ieșire din anonimat ne sperie de moarte?

Să spunem că te decizi să nu faci pasul cel mare vreodată. Crezi că asta te va păstra intangibilă în fața schimbărilor vieții?

Motivul pentru care ne schimbăm de-a lungul timpul nu are legătură cu statul social, căsătorită sau celibatară. Ne schimbăm  fiindcă viața este un proces de școlire continua, de maturizare, de cercetare. Vârsta are o influență directă asupra necesității de a căuta și de a găsi răspunsuri la întrebări. Și uite așa, ajungi să cântărești lumea prin ochii un om mai matur, de la o zi la alta, ajungi să-ți schimbi opiniile și crezările, ajungi să te schimbi. Dar nu pentru că ești căsătorită ci pentru că ești OM!

 

Using-Bicycles-as-Wedding-Decorations-Mood-Board

10 răspunsuri sa “De ce ne este frică de căsătorie?”

 1. Problema e din cauză că prea multora le pasă de gura lumii. Uitând că pe aceasta n-o închide nici măcar pământul…

  Apreciază

 2. Eu sper din tot sufletul, spre binele meu, sa fie valabila a doua parte a citatului din introducere si casatoria sa fie un inceput, nu un sfarsit. 😀 De fapt, consider ca este o continuare, intr-o alta dimensiune, a parcursului existential in doi ( asa incerc sa ma autoincurajez, pentru ca adevarul e ca ma gandesc cu oarecare teama la momentul casatoriei, fara un motiv anume). 🙂

  Apreciază

 3. Atunci am impresia ca suntem pe cale sa devenim ceea ce tu numeai „femei”, in toata puterea cuvantului, deci mai complicate si mai greu de multumit. Daca eram „copile” sau „adolescente”, eram satisfacute cu o petrecere fastuoasa si un june prezentabil, negandindu-ne ce implicatii are acest pas in viitor. Acum, acolo unde nu sunt griji, probleme, stres si ganduri, avem noi grija sa le fabricam. Si ce ne mai straduim in sensul asta… 🙂

  Apreciază

 4. Personal, inteleg casatoria ca momentul in care incepe viata mea. Cineva scria: cat est necasatorit, treci prin viata ca lebada prin apa. In schimb, cand esti cununat, traiesti viata. Unde-i baiul ca imi doresc sa-mi asum responsabilitatea? Ca ma pregatesc pentru asta? Sa-mi scot egoismul din mine, sa pot iubi integral si total copiii. Sa-mi scot lascivitatea si senzualitatea, pentru a intelege din alt unghi dragostea noastra? Sa studiez, ca sa am perceptia clara asupra vietii si modul de intelegere a ei. Sa citesc beletristica, sa am creativitatea si spontaneitatea de a-mi surprinde alter-ego-ii mei (sotia si copiii) cu povesti noi (citite sau create)?
  Dar binenteles, nu asta se cere. Cand ma uit la prietenii din jur (am 22-23 de ani), parca sunt printre putinii maturi in sensul acesta. Clubbing, distractii, nebunii.
  N-am gasit alt ideal mai grozav decat acestea caruia sa ma dedic integral.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: