„Tu știi cât valorezi?” – Varianta 2


Fiecare dintre noi, pe parcursul vieții sale, începînd din copilărie și ajungând până în prezent și-a pus, își pune sau dacă nu a făcut-o încă, cu siguranță își va pune în viitor această întrebare ”întrebătoare” (fie-mi scuzată tautologia)  în diverse forme, la distincte ocazii, cu diferite intenții sau mai rău, o va face altul pentru el.

Îmi aduc aminte când eram mică, mama îmi spunea, reprimându-și zâmbetul de pe față, dacă voi mai face cutare sau cutare lucru interzis mă va vinde la țigani și eu nu făceam altceva decât să-i pun întrebarea puerilă: ”Cât cost eu, mămică?”, ea zâmbind spunea: ”O mie de lei”. Cu toate că habar nu aveam de valoarea banilor îi spuneam că e puțin și ea îmi răspundea: ”Nu, scumpa mamei, tu coști milioane, ba nu, miliarde. Nu sunt bani pe lumea asta ce te-ar putea răscumpăra”. De aici începe povestea radioasă sau lugubră a valorii, care depinde de caracterul valoric al personajelor.

Întrucât dicționarul ne oferă o gamă de sensuri pentru cuvântul „valoare”, fiecare dintre noi are dreptul să folosească semnificația adecvată pentru gândirea sa. Am auzit multe variante de conversații pe această temă. Și eu, din curiozitate, pentru a afla pe ce pun preț prietenele mele, nu de puține ori am propus acest subiect pentru a-l discuta în timp ce savuram o cafea fără zahăr. Răspunsuri?! Care mai de care, nobile și pestrițe. Câteva exemple: ”Valoarea mea constă în cei șapte ani de acasă.”, ”Eu valorez atât cât valorează dulapurile mele.”, ”Valoarea mea mi-o dau oamenii din jurul meu. Este direct proporțională cu cât de importantă mă fac să mă simt.” ”La moment valorez atât cât valorează toaleta mea.” ”Valoarea mea este demonstrată de numărul bărbaților adunați în palmares.” ”Numărul de cărți citite îmi arată cât valorez eu.” ”Eficiența mea, cât de productiv sunt, îmi arată cât de valoros sunt ca om.” ”Dacă familia mea este una fericită atunci eu sunt o persoană care valorează mult.” ”Valorez atât cât am călătorit pe această lume.” și lista răspunsurilor continuă, dar cred că v-am convins că și culoarea unei valori depinde de ochii care o privesc.

Nicky Sereteanu spune că: „Mediocritatea are preț, dar n-are valoare”. Aceste vorbe înțelepte spun multe pălăriilor așezate pe capul unei persoane docte, în schimb nu comunică un dram pantofilor de 22 cm încălțate pe picoarele lungi ale unei domnișoare care frecventează cluburile de noapte și nu cele de lectură, aici se potrivesc ca o mănușă cuvintele lui Antonio Machado: „Toți proștii confundă valoarea cu prețul.” Las pe voi dezvoltarea ideii, însă mi se pare limpede ca apa de izvor.

Vorbind din propria perspectivă aș întări ideea că valoarea ta nu este direct proporțională cu geanta pe care o ai în mână, cu șuba pe care o îmbraci, cu rujul de pe buze, cu automobilul pe care-l conduci, cu etajele casei în care locuiești, cu banii pe care-i cheltui pentru plăcerile vieții, cu rangul pe care-l ai în societate, cu numărul de servitori pe care îi ai pentru că oamenii serviți nu servesc la nimic.

Suntem în sec. XXI și din păcate concepția materialistă a surclasat-o pe cea idealistică și am ajuns să fim niște mercantili care din tot, din toate și din toți vor să scurgă bani. Este strigător la cer faptul acesta. Dacă dorim să schimbăm ceva trebuie să începem cu noi înșine, să promovăm valorile pe care le putem lua și în mormânt, ca după moartea noastră să auzim lumea vorbind: „A fost un om de valoare.”

În finalul acestei scrieri m-am gândit că epigrama lui George Budoi este binevenită precum un somn liniștit este binevenit după o dificilă zi de muncă:

Ești pe lume o eroare,

Tu ai preț, dar n-ai valoare;

N-ai valoare, dar pretinzi,

Prețu-i cel cu cât te vinzi.

 

Un text de Maria C.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: