Recomandare de carte – Săptămâna 6


Ori de câte ori termin o carte, sunt tentată să spun că aceea a fost cea mai bună dintre toate câte am parcurs. Așa mi s-a întâmplat și cu recomandarea acestei săptămâni, care se numără și astăzi printre „prietenele” mele de suflet.

„Bunoaca” „Pădurea Norvegiană” este scrisă de japonezul Haruki Murakami și are în prim-plan două relații de dragoste ale naratorului (Toru Watanabe), care se desfășoară în perioada studenției. Autorul, menține interesul viu cititorului, mai ales prin prisma stărilor de agitație continuă ale tuturor personajelor. Misterul planează și asupra bolii de care suferă Naoko, prietena lui Watanabe din copilărie dar și asupra motivelor care au determinat apariția acestei boli și spre final, sinuciderea.

PadureaNorvegiana

Haruki Murakami ne prezintă viața unor tineri oropsiți de soartă și intrați în vâltoarea vieții mult prea devreme.

Culmea, deznodământul, reprezintă punctul culminant al cărții. Astfel, autorul lasă mintea liberă cititorului pentru ca acesta să-și poată crea propriul său final.

Mi-au rămas în suflet fragmentele:

„Tristeţea care mă învăluie profund… nu aveam unde să îndrept o asemenea senzaţie, unde să o încui ca să scap de ea. Nu avea nici formă, nici greutate, nici nu mă puteam înfăşura în ea. Era asemenea vântului ce trecea pe lângă mine.”

„Scrisorile nu sunt, la urma urmei, decât niște bucăți de hârtie. Chiar dacă le arzi, ceea ce există în inimă rămâne, iar ceea e dat să dispară, dispare oricum.”

„Nici adevărul, nici sinceritatea, nici forţa, nici blândeţea, nimic, absolut nimic nu poate atenua durerea, tot ce ne rămâne de făcut este să luăm lucrurile până la capăt şi să încercăm să învăţăm ceva, chiar dacă ştim că ceea ce învăţăm nu ne va fi de niciun folos.”

„Moartea există, viaţa e aici, moartea e dincolo. Eu sunt aici, nu dincolo. Moartea nu mai era la polul opus vieţii, ea era în mine, fusese întotdeauna în mine.”

„Te rog, nu te mai consuma fără rost. Totul se petrece aşa cum îţi este scris şi chiar dacă faci eforturi să nu superi pe nimeni, lumea tot se supără dacă a venit momentul să se supere. Aşa-i viaţa, ce să-i faci! Nu vreau să-ţi fac morală, dar chiar cred că a venit timpul să înveţi asemenea lucruri. Eu am impresia că uneori vrei să determini viaţa să intre într-un calapod de-al tău. Nu se poate! Dacă nu vrei să-ţi petreci zilele într-un spital de boli mintale, deschide-ţi puţin sufletul şi lasă viaţa să-şi urmeze cursul ei firesc. ( ….) Te implor, fii mai fericit! Te rog să faci în aşa fel încât să fii fericit. (….) De aceea, sinchiseşte-te mai puţin de alţii şi, ori de câte ori ţi se iveşte prilejul, te rog să fii fericit. Îţi spun din propria experienţă că dacă scapi asemenea şanse – şi ele nu sunt decât două – trei în viaţă – o să regreţi apoi câte zile vei avea.”

„Încep să mă întristez pe la prânz şi nu pot să sufăr apusul soarelui. Trăiesc cu senzaţia aceasta zi de zi.”

„Moartea nu se află la polul opus al vieţii, ea face parte din viaţă.”

„Realizam vag faptul că a fi prea serios şi a te apropia de adevăr sunt lucruri oarecum diferite, dar moartea este un adevăr serios, indiferent din ce unghi o priveai.”

PadureaNorvegiana-1

Lectură plăcută!

 

PS: Am pentru voi cartea „Marile Speranțe”. Tocmai am terminat-o de citit. Cine și-o dorește, este invitat să-mi lase în secțiunea comentarii, recomandarea lui de carte.  

Update

„Marile speranțe” pleacă la Anca Ciochina.

Felicitări, Anca!

 

Semnătură

 

 

21 răspunsuri sa “Recomandare de carte – Săptămâna 6”

 1. Ti-as recomanda Gradina uitata de Kate Morton.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Iti recomand cu drag ultima carte pe care am citit-o, „Apa pentru elefanti”. Crdd ca ti-ar placea… „Padurea norvegiana” n-am citit-o inca, dar e in wishlist. P.S.: Comentariul e dezinteresat, am citit „Marile speranta” si am cartea in biblioteca.

  Apreciază

 3. Ooo, asta da veste minunata! 🙂 Abia astept! Si sa nu uit: Ghici ce fac acum?! Incep sa citesc „Cum sa uiti o femeie”, cartea primita de la tine. Mersi!

  Apreciază

  • Mie mi-a placut tare mult aceasta carte. Astept parerea ta :*

   Apreciază

   • Si pentru ca am promis, ma intorc cu parerea mea despre „Cum sa uiti o femeie”… Sa stii ca mi-a placut mult si iti multumesc pentru sansa de a citi aceasta carte. Cel mai fain aspect e ca nu se ofera o solutie la problema lui Andi, ci lectorul e lasat sa-si imagineze cum poti sa te vindeci, adica sa uiti o dama. Ca dovada ca mi-a placut, o sa citesc imediat dupa Paste si „Baieti de gasca”. Intre timp, m-am apucat in sfarsit de „Frankenstein”, pentru ca inca din liceu imi doream sa citesc aceasta carte. Si, pastrand traditia, in preajma sarbatorilor, o sa citesc o carte cu tematica religioasa (anul acesta, „Viata lui Isus”, de Papini). Apoi, ma voi desfata cu Dan Lungu, pentru ca, la ultima comanda am achizitionat si „Sint o baba comunista”, ca o dovada in plus ca imi place autorul. 🙂

    Apreciază

   • Mă bucur ca ți_a plăcut:)

    Apreciază

 4. Albastru pur de Tracy Chevalier. Am „Marile sperante” in biblioteca :).

  Apreciază

 5. Ti-as recomanda „Locul femeii” de Lynn Austen , mi-a placut enorm si o consider una din preferatele mele carti.

  Apreciază

 6. multumiri pentru recomandari….ti as recomanda din OSHO orice, apoi Louise Hay si Cheryl Ri

  Apreciază

 7. continui scuze….Cheryl Richardson- TU ÎȚI POȚI CREA O VIAȚĂ DE EXCEPȚIT….zi faina si spor in toate

  Apreciază

 8. Stalpii pamantului de Follett

  Apreciază

 9. capitanul mihalis-nikos kazantzakis 🙂

  Apreciază

 10. M-am gândit mult la ce carte ţi-aş recomanda şi nu am putut ă mă opresc la una singură, aşa că îţi recomand Virginia Woolf – Între acte, Idelfonso Falcones – Catedrala mării, Azar Nafisi – Citind Lolita în Teheran şi Jurnalul Annei Frank. Asta pentru început, că mai revin cu recomandări 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: