Recomandare de carte- Săptămâna 7


Mă bucur extraordinar de tare când îmi lăsați pe blog tot felul de recomandări de cărți. Cu unii dintre voi am reușit să creez o legătura mai specială. Cel puțin așa mi se pare mie :).

Puțin mai târziu față de cum v-am promis inițial, avem și în această săptămână o recomandare de carte 🙂

De această dată, trecând prin comentariile voastre, unul din ele mi-a atras atenția în mod deosebit. Așa că, săptămâna aceasta am lăsat-o pe Roxana să ne recomande ceva. Și ce credeți? Este chiar cartea mea de suflet : „Portocala Mecanică”.

Iată cum sună recomandarea Roxanei:

 

„Dacă celelalte cărți din top 10 personal fluctuează, locul I este de nedetronat: puianka “Portocala mecanică”, opera de referință a lui Anthony Burgess.
Cred că nu sunt singura care s-a apucat de această carte cu gândul la Echipa Națională de Fotbal a Olandei și nici unica tentată să renunțe, după primele două pagini, datorită limbajului incomprehensibil la prima citire.
Narațiunea se face la persoana I, de către personajul principal însuși, cu un limbaj propriu, dialectal. Așadar, actiunea se concentrează în jurul lui Alex, un adolescent rebel, care, împreuna cu trei « gășkari », formează o trupă de huligani, obsedați de violență. Fac o sumedenie de fapte reprobabile și condamnabile: se droghează, fură, beau, bat, “tolkaftesc”, sparg “golovane”, rup “ruka”, violează “dievusti”, totul dintr-o plăcere patologică, fiind insetati de “grovi”. Punctul culminant îl reprezintă o crimă, în urma căreia, trădat de tovarăși, Alex este singurul condamnat la închisoare. Aici, fiind un împătimit al muzicii clasice, se apropie de preotul închisorii, care ii permite să pună muzică pentru detinuți. Nutrește o dragoste absolută și deviată pentru Beethoven și Mozart.
În urma unui incident din inchisoare, este obligat să joace rolul de cobai într-un experiment, menit să-l transforme într-un individ model pentru societate. Mai exact, luând o medicamentație impusă, era obligat să vizioneze filme agresive și crude, lucru care ii crea o stare de rău fizic și era menit să-l vindece de violență. « Am început să simt că mi se face rău. Aveam parcă dureri peste tot, și simțeam că imi vine să vărs și în același timp nu vărsam și am început să mă sperii, Fra, strâns legat cum eram de scaunul ăla ». Bazându-se tot pe violență, era de așteptat ca acest test să dea greș.
Alex ajunge o legumă care face bine nu din proprie inițiativa, ci pentru că nu are încotro. « A încetat să fie răufăcător, dar a încetat și să fie o creatură capabilă de alegere morală »
Una dintre consecințele dramatice ale acestui experiment este aceea că ajunge să nu mai suporte nici muzica clasică, deoarece creierul lui spălat o asocia cu violența, întrucât îi provoca plăcere în trecut. Din această cauză ajunge, pe un fundal muzical, intolerabil acum pentru el, la o tentativă de suicid.
După o nouă spălare a creierului, menită de data aceasta să-i redea răutatea, el se întoarce la vechiul stil de viață, dar descoperă, treptat, că violența nu-i mai face plăcere și începe să conștientizeze că doar o familie l-ar împlini în viitor.
Așadar, în mod natural, neconstrâns, Alex descoperă, pe propria piele, că esența ființei umane stă în posibilitatea de a alege singur între bine și rău, liberul-arbitru fiind o temă importantă în roman. Finalul este unul moralizator : nicio condiționare externă nu te poate influența, cât timp dorința de schimbare nu vine din interior. Un om este bun pentru că alege în mod deliberat să nu facă rău ; un om nu este bun dacă este constrâns, prin orice mijloace, să facă bine. “S-ar putea să nu fie frumos să fii bun. S-ar putea să fie îngrozitor să fii bun. […] Oare ce vrea Dumnezeu ? Vrea să fii bun sau să alegi să fii bun ? Oare un om care alege să fie rău ar putea fi într-un fel mai bun decât un om căruia i se impune să fie bun ?”
Deși controversată, « Portocala mecanică » nu este o instigare la violență, ci din contră, un apel la încetarea acesteia, autorul intenționand să mustre tinerii prin intermediul ei.”

 

hyperliteratura-portocala-mecanica

 

a-clockwork-orange-623233l-imagine

 

O asemenea inițiativă frumoasă nu poate scăpa fără o recompensă, corect?

Cadoul meu pentru Roxana?

R: Cartea ” Cuvinte încrucișate” de Aurora Liiceanu. 

De ce am ales această carte ?

R: Am ales-o pentru că este una din cărțile mele preferate și cred că are șanse să te „cucerească” și pe tine. În plus, cunoașterea prin intermediul cărților este cea mai reușită metodă 🙂

 

Felicitări, Roxana Popa! 

PS: Aștept și alte recomandări de la voi. Nu se știe niciodată când vă nimeriți cu un premiu surpriză 🙂

Semnătură

 

 

 

6 răspunsuri sa “Recomandare de carte- Săptămâna 7”

 1. O, Doamne, multumesc din suflet! Mai ales ca imi doream foarte mult sa citesc ceva de Aurora Liiceanu, mentorul tau, deci m-ai nimerit la marele fix. Evident ca o sa revin cu parerea despre carte, de indata ce o termin de citit. Raman indatorata pana peste cap. P.S.: Trebuie sa fac o spovedanie scurta, sa ma eliberez: am luat contact cu blogul datorita unei donatii, deci din motive subiective si poate egoiste si mi-e rusine cand ma gandesc la asta. Adica simt ca primul contact ar fi trebuit sa fi fost cu totul altfel, dezinteresat. Asta pentru ca e blogul meu preferat si nu vreau sa se simta tradat in niciun fel. Dar am recuperat pe parcurs, cu sau fara recompense, ramane favoritul meu! Sper sa ma iertati, asa ca in Postul Pastelui, daca nu, astept sa vad ce canon imi stabilesti.:) Mersi inca o data muuuult!

  Apreciază

  • Cum ai luat legatura este mai putin important. Cel mai frumos lucru este ca esti aici, acum :). Cartea ti-o voi livra prin intermediul Libris, direct. Cred ca mai am adresa ta. Verific diseara si revin. Te pup!

   Apreciază

 2. Eu iti recomand cu cea mare caldura o carte de film, Unora le place filmul de Lazar Cassvan (https://piratulcinefil.wordpress.com/2015/03/22/colectia-carte-de-cinema-lazar-cassvan-unora-le-place-filmul/), pentru ca in ultima vreme cu asta ma indeletnicesc, citesc din colectia de cinema, recent largita. Spor la citit! Poate o sa dai si de-o carte de cinema s-o rasfoiesti 😀

  Apreciază

 3. Si daca tot esti deschisa la acest capitol, iti mai recomand (desi cred ca am mai facut-o 🙂 ) Flori pentru Algernon, Maestrul si Margareta si Trei intr-o barca. Acestea sunt printre preferatele mele, de aceea insist, si daca le-ai citi, nu numai ca n-ar fi pierdere de vreme, dar cu singuranta ai include macar una dintre ele in Top 10. Desi cred ca toate merita un locsor acolo…

  Apreciază

 4. Tocmai voiam să-ti spun ca zilele astea este târgul de carte Kilipirim la Sala Dales, eu am fost ieri și azi sunt falita și am mâinile pline de bătături de la cărat dar a meritat pe deplin. Sunt cărți de la 3 lei (unele foarte bune) si la unele edituri reduceri foarte mari (am luat de la Humanitas o carte cu 20 de lei și în librării e 60). Merită să mergi să arunci o privire :). Pentru că tot am văzut că ai postat despre bunicii tăi îți recomand și Cartea cu bunici, tot la ofertă.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: