Recomandare de carte și film. Săptămâna 8


V-am spus că eu nu uit pe nimeni, nu? Mai ales pe cei care-mi scriu o recomandare de carte bine închegată. În această săptămână, Eva Elena ne recomandă “The Red Tent”.

 

„Am cautat cartea dupa ce am vazut filmul. Se numeste “The Red Tent” si l-am recomandat pentru frumusetea povestii pe care o spune. Cartea poarta acelasi nume, este scrisa de Anita Diamant si a aparut si la Polirom. Eu citesc varianta originala in engleza, un format electronic. Parca asa imi suna in urechi vocea tanguita a actritei, moale si puternica in acelasi timp.

M-au cucerit cateva citate:

“We have been lost to each other for so long. My name means nothing to you. My memory is dust.
This is not your fault, or mine. The chain connecting mother to daughter was broken and the word passed to the keeping of men, who had no way of knowing.”

“If you want to understand any woman you must first ask about her mother and then listen carefully. Stories about food show a strong connection. Wistful silences demonstrate unfinished business. The more a daughter knows the details of her mother’s life —without flinching or whining— the stronger the daughter.”

“Egypt loved the lotus because it never dies. It is the same for people who are loved.”

Povestea pe scurt:

Numele ei este Dinah. In Biblie, este doar pomenita intr-un episod scurt si violent printre capitolele despre tatal ei, Jacob. Povestea spusa cu vocea ei, vorbeste despre traditiile si dramele feminitatii din timpuri stravechi. Povestea lui Dinah incepe cu povestea mamelor ei: Leah, Rachel, Zilpah si Bilhah, cele 4 sotii ale lui Jacob. Fiecare ii ofera daruri care o vor forma ca om si femeie, o educa in arta si vocatia de moasa si o vor ajuta sa supravietuiasca in tinuturi straine. Dinah vorbeste despre lumea din cortul rosu, locul unde femeile se retrag ca intr-un sanctuar atunci cand dau nastere, la menstruatie sau la boala; despre initierea in practici religioase si sexuale specifice tribului ei; despre curtarea mamelor ei; despre misterele caravanei; despre dragoste si moarte in orasul printului si sotului ei; despre viol si consecintele lui.

Desi paraseste tribul si lumea cortului rosu dupa ce isi blesteama tatal, mostenirea femeilor care au educat-o si magia cortului rosu o va purta cu ea in noua viata din Egipt.
Va descoperi cu bucurie, cand se intoarce la trib, la moartea tatalui ei, ca familia nu a uitat-o si ca povestea ei traieste in cortul rosu si este dusa mai departe de sotiile, mamele si fiicele tribului alaturi de povestile sfinte despre toate femeile dinaintea ei.

Cred ca e o alegere frumoasa de vizionat sau lecturat in saptamana dedicata femeilor 1-8 martie, si in general, un elogiu frumos adus feminitatii.”

imagehandler

 

red-tent

Mulțumesc, Elena!

 

Am și eu un dar pentru tine :). Cartea „Pădurea Norvegiană” de Haruki Murakami. 

PadureaNorvegiana-1

 

 

 

Vă aștept în continuare recomandările.

PS: Mâine e zi de concurs. Stați pe aproape!

 

 

 

tumblr_mpo4fojEEy1r49mljo1_500

 

 

Semnătură

8 răspunsuri sa “Recomandare de carte și film. Săptămâna 8”

 1. N-am vazut filmul dar nici de carte n-am auzit. Oricum pare interesant. Poate o sa vin si eu cu o reconandare 🙂

  Apreciază

 2. Ti-as recomanda Delirium de Lauren Oliver. Ti-as recomanda si un serial ciudatel dar amuzant: izombie.

  Apreciază

 3. Cu drag! Multumesc si eu. E minunat ce faci, iar demersul asta nou sa ne publici si pe noi, ma onoreaza si ma incurajeaza sa iti mai scriu.

  Apreciază

 4. Recomand cartea ‘Inainte sa adorm’ de S.J.Watson. Atunci când am decis să citesc acest roman am fost într-o oarecare măsură sceptică, deşi am fost asigurată că este un carte bună. Tema amneziei mai fusese abordată şi mă gândeam că nu mă poate surprinde prea tare. M-am înşelat. Cu toate că la un moment dat ai impresia că acţiunea stă pe loc şi crezi că ştii ce urmează să afli, este într-adevăr un roman surprinzător. Vei descoperi odată cu eroina acele bucăţi de puzzle pierdute şi tot odată cu ea le vei pune la locul lor. Nu vei putea anticipa nici măcar o dată ce urmează să se întâmple, trăind la unison cu Christine fiecare nouă descoperire.

  Pe scurt, despre ce este vorba:

  Eroina are 47 de ani şi e scriitoare. Se trezeşte în fiecare dimineaţă neştiind unde se află. O formă rară de amnezie o împiedică să reţină informaţii mai mult de 24 de ore. Crede că are cu 20 de ani puţin, că este singură şi că are întreaga viaţă înainte. Dar descoperă că locuieşte cu soţul ei, Ben şi că majoritatea deciziilor importante din viaţa sa au fost deja luate. Doctorul ei o sfătuieşte să ţină un jurnal care o ajută să-şi recompună amintirile de la o zi la alta. Dar într-o zi deschide jurnalul şi citeşte: „Să nu ai niciodată încredere în Ben”.

  Oare ce tip de accident a adus-o în această stare?
  În cine să aibă încredere?
  De ce ar minţi-o Ben?
  O cheamă Christine. Jurnalul vieţii ei se numeşte Înainte să adorm.
  Ai intrat deja în viaţa ei.”

  Câteva citate:

  „Nu mă cunosc pe mine însămi, mi-am zis în sinea mea. Nu-mi recunosc nici trupul, nici trecutul.”

  „Mâine? Dar n-am niciun mâine, mi-am zis în sinea mea. Tot aşa cum n-am niciun ieri.”

  „Oare e posibil să vrei şi să nu vrei ceva în egală măsură? E posibil ca dorinţa să fie însoţită de frică?”

  „Nu ştiu cât timp am rămas în faţa oglinzii. Pentru mine, timpul este elastic, aproape lipsit de sens. Anii au trecut peste mine fără să lase nicio urmă. Minutele nu există. Doar bătăile ceasului de pe policioara şemineului îmi aduceau aminte de trecerea timpului.”

  „Ei bine, sosise momentul să-i spun că şi eu îl iubesc. Când spun „Te iubesc”, bărbaţii întotdeauna se aşteaptă la un răspuns.
  Şi totuşi, ce să-i fi spus? Pentru mine, e tot un străin. Iubirea nu are cum să apară în douăzeci şi patru de ore, oricât de mult mi-ar fi plăcut cândva să cred că se poate.”

  „Eram sigură că trebuia să existe o cheie, o amintire care să le descuie pe toate celelalte.”

  „Mi-am dat seama că nu am nicio ambiţie. Nu pot. Tot ce vreau e să fiu normală. Să trăiesc la fel ca toată lumea, cu experienţe noi care să se adauge celor vechi, astfel încât fiecare zi să o modeleze pe următoarea. Vreau să cresc, să aflu lucruri noi şi să învăţ din ce mi se întâmplă.”

  „E ca şi când aş muri zi de zi. Iar şi iar. Trebuie să mă fac bine. Nu mă pot imagina continuând aşa multă vreme. Ştiu că la noapte o să mă culc, iar mâine-dimineaţă iarăşi o să mă trezesc fără să ştiu nimic. Şi la fel o să se întâmple poimâine şi răspoimâine, şi tot aşa… Pur şi simplu nu mă văd făcând asta. Nu pot face faţă. Asta nu e viaţă, ci o simplă existenţă, un salt de la un moment la altul fără să am habar de trecut, fără să-mi pot face vreun plan pentru viitor. Îmi închipui că aşa trebuie să fie şi animalele. Lucrul cel mai rău este că nici măcar nu ştiu ce nu ştiu. Probabil că sunt multe lucruri care aşteaptă să mă rănească. Lucruri pe care nici măcar nu mi le pot imagina.”

  „Toţi acei ani erau pierduţi pentru totdeauna – o mulţime de momente pe care nu mi le pot aduce aminte, pe care n-am să le redobândesc niciodată.”

  „Pare că totul e inventat. Creat din nimic. Îmi doresc cu disperare un teren ferm, ceva real, ceva care să nu dispară în timp ce dorm. Am nevoie de o ancoră sigură.”

  „Unele lucruri e mai bine să nu ţi le aminteşti. E mai bine să se piardă pentru totdeauna.”

  „Povestea mea e incompletă. Câţiva ani din viaţa mea au dispărut cu totul, fără să lase nicio urmă. Sunt lucruri despre trecutul meu pe care nu mi le poate spune nimeni.”

  „E foarte greu să-ţi dai seama ce se întâmplă când eşti chiar în mijlocul situaţiei. Abia când priveşti totul retrospectiv poţi înţelege cum stau lucrurile cu adevărat.”

  Recomand aceasta carte tie Oana dar si tuturor oamenilor care nu isi apreciaza trairile pe care le.au acumulat si intr.un moment de disperare, de incertitudine isi doresc sa uite ceea ce au fost si ceea ce au facut si nu vad lucrurile frumoase care ii definesc ca si oameni si datorita amintirilor,lucrurilor pe care le.au facut si chiar si a deceptiilor au ajuns cine sunt astazi. Intrebarea mea pe care o pun tuturor este :’Fara amintiri mai existi?’ ‘Mai esti tu?’
  Întreg romnanul este un puzzle, o călătorie printre amintiri uitate, o căutare disperată a unui „eu” pierdut fără voie. Mi s-a părut cumplită lupta dusă de personajul lui Christine. Ideea în sine de amnezie, de pierdere a tot ceea ce te defineşte ca om, mi se pare îngrozitoare. Dar ea va învăţa să-şi reconstruiască trecutul în prezent, în fiecare zi, dând dovadă de o forţă interioară incredibilă.
  Nu este o poveste doar despre amnezie, ci una despre dragoste şi despre ceea ce ne defineşte pe noi ca fiinţe umane: greşeala, dorinţa şi voinţa de a o lua de la capăt, iertarea, credinţa, iubirea.
  Cartea lui S. J. Watson m-a făcut să mă gândesc la propriile mele amintiri, la ce s-ar întâmpla dacă m-aş trezi într-o zi nemaiaducându-mi aminte cine sunt, unde sunt şi de ce sunt acolo.

  Apreciază

 5. Da, e suuper bine realizat filmul…
  Si, daca cititi si celelalte carti ale Anitei Diamond, (incepand cu :”The secret”), veti intelege care e “Agenda” ei, si ce urmareste cu acest film foarte bine pus la punct…
  E foarte interesant si puternic subiectul !
  Informati-va si despre sponsorii ei, despre cine a starnit, cine a sustinut si sponsorizat miscarea feminina (“matriarhatul” – cum e si numit in film), vedeti ce se ascunde/cine in spatele emanciparii femeii, si dupa ce cunoasteti aceste detalii, si istoria reala (versiunea biblica) a lui Iacov si a familiei lui, revedeti filmul inca o data, cititi si cartea, si cantariti-l la adevarata sa valoare … Dati-va seama ca e un atac direct la adresa familiilor noastre, introducand tot felul de prostii in mintea dornica de emancipare a evei care doreste sa devina divina, ca Dumnezeu.
  Success familiilor voastre si viitorului vostru !
  Shalom.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: