Recomandare de carte- Săptămâna 9


Din seria „Eu ce mai citesc astăzi” sau „Zi-mi o carte bună”:

 

„Am văzut că ești veșnic în căutare de recomandări de cărți (ca și mine, de altfel) și chiar nu mă pot abține să nu-ți scriu și eu. Cartea pe care ți-o recomand este „Ghici cine moare primul” de M. J. Arlidge (apărută anul acesta la Editura Trei).

Cartea asta a rupt ceva în mine imediat ce am terminat-o. Dar nu-i vorba doar de un sfârșit genial, că altfel nu o mai recomandam cu atâta drag. E o carte atât de captivantă încât îți vine să pui pe pauză tot ceea ce te înconjoară ca să poți citi mai repede, să-ți primești răspunsurile după care tânjești atât de mult.

„Unul traieste, celalalt moare. E singura solutie.

Doi ostatici. Un singur glont. Doar unul va supravietui. Sunt suflete-pereche. Vor sa-si petreaca restul vietii impreuna. Insa cand se trezesc singuri si dezorientati intr-un subsol parasit, groaza ii copleseste.

Nu au la dispozitie decat o arma incarcata cu un singur glont si insotita de urmatorul mesaj: „Cand unul dintre voi il va ucide pe celalalt, supravietuitorul va fi liber“.

Cine a putut concepe un astfel de scenariu sinistru, in care victimele insesi comit crima?

Torturati de spaima, disperare, sete si inanitie, pentru ostatici nu exista decat o singura cale de a pune capat acestui supliciu: unul dintre ei trebuie sa moara.”

Textul acesta m-a făcut pe mine să vreau să citesc cartea. Dar vreau să-ți spun că am rămas plăcut impresionată să aflu că e vorba de mai mult de atât. Ideea centrală a cărții este aceea că omul devine un animal atunci când vrea cu adevărat să supraviețuiască; ucigașul pune față în față cu decizia de a ucide sau a se lăsa uciși mai multe personaje și dovedește că nu există suflete pereche, prietenie sau milă atunci când e în joc propria viață. Interesant, nu? Și asta nu e totul. Cartea este un soi de puzzle: vezi piesele și încerci să le potrivești, dar parcă lipsește o piesă centrală de la care să începi construcția. Romanul este alcătuit din fragmente scrise din diferite perspective și urmărește mai multe povești (ancheta poliției cu privire la caz, viața inspectorului-detectiv care se ocupă de caz, viața câtorva dintre polițiștii din anchetă, tortura victemelor care sunt puse față în față cu cea mai grea decizie: ucid sau sunt uciși).

Nu o să-ți spun mai multe pentru că vreau să te conving să citești cartea asta, nu să-i fac un rezumat. Ok, o să-ți mai spun doar că romanul este primul dintr-o serie și că nu o să-ți primești chiar toate răspunsurile la final (lucru care mie mi s-a părut savuros) și că-i foarte, foarte bine scris. Te-am convins să-ți dorești să știi cine moare primul?”

Mulțumesc, Andreea Chiuaru!

 

După faptă și răsplată! Aurora Liiceanu o să ajungă și în biblioteca ta! Felicitări!

 

 

CuvinteIncrucisate

 

 

Semnătură

 

 

 

4 răspunsuri sa “Recomandare de carte- Săptămâna 9”

  1. Iti recomand Cenusa si pulbere de Yrsa Sigurdardottir.
    Si o mica recenzie despre aceasta carte: https://thesagittariusbooksblog.wordpress.com/2013/04/19/recenzia-lui-arachne-cenusa-si-pulbere-de-yrsa-sigurdardottir/

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: