Făt- Frumos și Ileana Cosânzeana în variantă contemporană


A fost odată ca niciodată, pe când dârmonul era în paie…

O tânără studentă cu aspirații de mare meșteră într-ale ingineriei, evoluase de la statul de căministă la cel de chiriașă. Era pe la-nceputul anilor două mii, într-o zi ieftină de noiembrie. Văzută cu sacii în căruță și cu un dor cât China pentru viața de cămin la care renunțase, aparent, fără regrete, sărmana duduie își iscodea mintea pentru dibuirea unui companion. Izolată nevoie mare de lumea exterioară, fără cablu TV și înarmată doar cu un crâmpei de internet, juna erudită, se decide să lase la o parte pudorile de provincială. Astfel aflăm că adoptă o soluție ultimul răcnet, și-și face un cont de mai mare dragul pe Neogen (un site cu de toate). Și ca să fie un ghiveci modovenesc aprig, mai pune și câteva auto-ilustrații, unele de-a dreptul deșucheate. Cum economia la „gigabaiți” era trebuincioasă, Mademoiselle ingénieur, aruncă pastila în gura târgului și se deconectează de la lumea virtuală.

Viețuirea la capitală îi pria duducii și-ncepuse încet-încet să preia din obiceiurile citadine. Asemeni unei jupânese întronate, zeama de pui cu porumb în stil Chinese, își făcea apariția la ușă în aproape fiecare după amiază. Ca să poată duce greul Politehnicii, uneori dar doar uneori, vă rog să mă credeți pe cuvânt, se înfrupta cu sălături și cartofi fripți marca McDonald’s.

După ce s-a încumetat să scoată capul în lume, tânăra neștiutoare într-ale vieții cărări, și-a luat lumea-n cap când a conștientizat asaltul virtual al flăcăilor. A făcut pe mortu’-n păpușoi o perioadă, însă, sătulă de singurătatea așternută între pereții „conacului „ în care se lăfăia acum, se decide să-i bage-n fușalăi pe toți doritorii de iubire.

Și uite așa, dintr-unul într-altul, dintr-o convesație în alta, ajunge și la mesajul unui tânăr prea cumpătat într-ale cuvintelor. Prin profilul lui de Neogen cam bătea vântul. Nu tu ilustrații, nu tu informații, nu tu nimic. Un alt fecior frământat de ideea de-a pune mână pe o carne fragedă, și-a zis tânăra. Se decide să nu-i acorde atenție. După alte două zile de sihăstrie, ajunge iarăși la tânărul „econom” nevoie mare cu datele particulare. Constată uimită că profilul îi fusese populat cu cele necesare. Acum nu mai era un posibil maniac. Poate doar un bolând cu acte în regulă.

Zilele treceau iar flăcăiandrul mânuia firele amorului înfiripat, cu schepsis. Vreme de câteva zile a depus toate diligențele pentru a câștiga încrederea visătoarei studente. Când s-a simțit sigur pe poziție, junele a mai făcut un pas și i-a cerut fetei numărul de celular. Să comunice mai ușor, nu de alta.

Pus parcă pe fiertură și căpătuială, căutătorul de amoruri i-a cam umflat buza tinerei căci a lăsat-o vreme de 2 zile fără de veste. Resemnată nevoie mare de consumarea unui iubiri neîncepute, fata și-a văzut de școală. Doar că dintr-o dată, la ceas de seară, pe când stătea îngropată cu tovarășa ei în materialele materiei „Mașini și acționări electrice”, mobilul începe să țârâie cu patimă. Unknown number.

♥ Da!

♥ Bună, Icsuleasca?

♥ Da!

♥ Ce faci?

♥ Cini ești?

♥ Sunt Icsulescu, de pe Neogen.

♥  Aaaa, bunî! și a ghiontit-o zdravân pe tovarășa cu genunchiul.

♥ Ce faci?

♥ Aaaa, bini…Învăț. Di fapt încercam sî învăț. Am un parțial săptămâna viitoari la o materie foarti nașpa.

♥ La ce materie?

Gândurile tinerei: Ce-l interesează pi ăsta la ci materie? Doar n-o fi mari sculă prin Politehnicâ. Asta-i din ciclul „Haidi sî facim conversație”

♥ La „Mașini și acționări electrice”.

♥ Am și eu un prieten la această Facultate.

♥ Ci tari!  Tu? Cu ci ti ocupi? La ci facultate ești?

♥ Eu am terminat facultatea acum câțiva ani. Lucrez în IT.

♥  Aaaaa, ești programator….

Gândurile tinerei: Ci dezamăgiri pi mine. Înaintea ta tot cu un programator m-a blagoslovit Cel de Sus.

♥ Nu, IT-ul este diferit de Programare.

♥ Nu prea mă pricep. Pentru mini sunteți o apă ș-un pământ.

♥ Aș vrea să ne vedem, când ai timp? Mâine seară ar fi ok?

♥ În principiu, da.

♥ Ok, atunci ne auzim mâine la un telefon. Seară frumoasă!

♥ Mulțam. La fel șî țâi!

A închis telefonul sceptică. Torovășa ei, care fierbea de curiozitate, a-nceput să o descoase.

♥ Cini era, fatî hăi?

♥ Unu’ di pi internet.

♥ Di pi Hi5?

♥ Da, răspunse tânăra cu jumătate de gură.

♥ Șî ti vezi cu el?

♥ Nu știu…Fatî ari o voci prea di țânc. Cred că o fi vreun zgâmboi din ăla. Doar n-o sî mî apuc acu’ di crescut copchii. În fotografii aratî a om mare, cu tăti țâglili pi casî, însî după voci nu-i dai mai mult de paișpi ani.

♥ Fatî, eu zic sî ti întâlnești cu el. Ci poati sî îți facî?

♥ Fatî mi-i cam fricî. Dacî o fi vreun nebun. Nu vezi câti si întâmplî?

♥ Haidi, fatî. Nu cred c-îi cazu’. Zî-i șî tu sî vă videți într-un loc public.

♥ Mda….

Tot circul deciziei a ținut-o pe jună șase zile bătute pe muchie. În cea de-a șaptea zi, și-a luat inima în dinți și a pus de-o întânire Shakespiriană. Îmbrăcată ca un brad de Crăciun, „la față păpușă și la fund mătușă”, cu frica unui deznodământ nefericit (jaf, răpire, omor), Madmoazela acceptă să fie preluată din fața bojdeucii în care îți făcea veacul.

Trăsura acelei vremi, un veritabil automobil de viteză, i-a dat bătăi de cap junelui căci a trecut ca un glonte prin fața tinerei „enamorate”. Supărată nevoie mare pe ignoranța tânărului, fata i-a tăiat macaroana. Fără prea mult cuvinte.

Feciorul nu s-a lăsat impresionat de stângăcia prefăcută a fetei într-ale vorbirii și-a-nceput s-o „dezbrace” de istorisiri. Așa se face că, la golirea butelcuței cu limonadă, obrajii o dureau zdrăvăn de la atâta vorbă și zâmbet.

Seara continua fain, fără amintirea care a rămas pecetluită în memorie timp îndelungat, dacă domnișoara, într-un exces de zel, n-ar fi specificat incomensurabila ei plăcere de a se vântura pe străzile capitalei cu mașina.

Două ore legate de plimbare, viteză plus frâne cu ghiotura, și amintirea unei seri sfârșită cu dureri de cap și greață.

Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus poveste-așa….

 

Icsuleasca &Icsulescu

 

Guess Who? 

 

young_love

 

Semnătură

13 răspunsuri sa “Făt- Frumos și Ileana Cosânzeana în variantă contemporană”

 1. :)) Ok, am vazut cat de plin de adrenalina a fost inceputul! Am ramas la prima seara, nu? Acum mai asteptam niste dezvaluiri si de pe parcurs… Ca prea povestesti frumos!

  Apreciază

 2. Poporu` vrea poza cu ICS si ICSA. (Tot moldovinesti daca si poati.)

  Apreciază

 3. M-am distrat pe cinste 🙂 Mai ales la faza cu „Înaintea ta tot cu un programator m-a blagoslovit Cel de Sus” 🙂 N-am nici cea mai vagă idee cine sunt protagoniștii…

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ce frumos, mai asteptam povesti Oana.

  Apreciază

 5. Ce frumos! La mai mare continuare! ❤

  Apreciază

 6. Ce tare! Mai stiu cazuri fericite! Ale mele experiente s-au terminat nasol si nu mi-am cunoscut inca ”programatorul” nici pana in ziua de azi… a celor 36 de primaveri. :)))

  Apreciază

  • La cat mai multe primaveri frumoase! Toate lucrurile se intampla cand trebuie sa se intample, zic eu. Astazi cu siguranta ca nu m-as mai incumeta sa ies cu cineva de pe internet. Dar atunci eram tanara si inconstienta 🤣 Am avut noroc!

   Apreciază

 7. Sa ne mai incanti cu atari istorisiri! Iti sade tare bine sa povestesti!

  Apreciază

Trackbacks/Pingbacks

 1. Răspunsuri și premii ♥ ♥ ♥ | Oana Toporaș – Blog Personal - 15 noiembrie 2015

  […] A1: L-am cunoscut pe internet, pe Neogen, un site de “diverse”. Am scris aici întreaga poveste: http://oanatoporas.com/2015/04/04/fat-frumos-si-ileana-cosanzeana-in-varianta-contemporana/. […]

  Apreciază

 2. Cele mai importante decizii din viață | Oana Toporaș – Blog Personal - 14 februarie 2019

  […] povestit aici cum ne-a fost dat să ne întâlnim deci n-am să reiau acum firul istorisirilor. Singurul lucru pe […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: