O lume fără cărţi…


O lume fără cărţi

“O carte este singurul loc în care poţi examina un gând plăpând fără să îl distrugi, sau poţi explora o idee controversată fără să îţi fie teamă că îţi va exploda în faţă – unul din cele câteva refugii unde mintea unui om poate avea parte atât de provocare, cât şi de intimitate”

Charles Langbridge Morgan

 

Deseori în dezbaterile publice contemporane s-a pus problema viitorului pe care îl vor avea cărțile în societatea în care trăim. De multe ori, cartea a ajuns să fie percepută drept un antonim al new media care au câștigat teren în ultimele decenii. Nu puține au fost ocaziile în care criticii literari și oamenii de cultură au declarat faptul că moartea lecturii va fi înfăptuită de calculator, deși nu am reușit să înțeleg de ce parcurgerea paginilor unei cărți ar fi incompatibilă cu lectura on-line.

Istoria scrierii de cărți este una adânc înrădăcinată în mentalul colectiv, iar transpunerile moderne ale cărții, sub forma unor audio-books și e-books nu reprezintă decât o treaptă a evoluției creației scriitoricești a unor autori, deși acestea sunt privite cu scepticism la fel cum au fost receptate și primele cărți cu ilustrații de către publicul conservator de cititori.

Așa numitele audio-books au devenit din ce în ce mai răspândite prin intermediul internetului, dar, cu toate aceastea, plăcerea parcurgerii unei cărți nu a putut și nici nu poate fi egalată de acestea.

Termenul de carte s-a impus în limba română drept un simbol elementar, iar conținutul său semantic nu face, în evoluția sa, altceva decât să-și lărgească sfera pe parcursul apariției acestor noi metode de prezentare a conținutului lor.

Dar nu forma în care apar cărțile contează întradevăr, ci ceea ce contează este informația inclusă în cărți, informația sacră a istoriei unei civilizații, însemnată cu trudă în paginile nenumăratelor cărți publicate.

Imaginați-vă doar cum ar fi arătat sau ar putea arăta o lume fără cărți. Consecințele acestei absențe ar fi unele dezastruoase. Omenirea nu ar avea absolut nicio noțiune despre istoria neamului lor sau despre istoria universală, nu ar exista însemnări despre creația artistică și viața marilor personalități ale lumii și nu ar avea religie. Lumea nu ar putea progresa, pentru că, nefiind notate undeva, informațiile respective, obținute ca urmare a muncii nesfârșite de cercetare s-ar pierde, ar fi date uitării, nefiind consemnate în cărți. Nu am putea evolua nici în domeniul științific, bolile nu și-ar găsi niciodată leacul, iar lumea și-ar găsi, încet, dar sigur, sfârșitul.

Ce ar însemna o lume fără cărți, în care totul ar fi transmis pe calea oralității, prin viu grai, fără a păstra obiectivitatea și așa destul de dificil de consemnat în paginile unei lucrări științifice.

O lume fără cărți ar fi mai mult ca sigur sortită pieirii sau haosului fără de sfârșit. Ar fi un univers trist, populat de oameni lipsiți de imaginație și incapabili să-și expună sentimentele.

Căci, numai cărțile sunt un adevărat deschizător de drumuri către emanciparea omenirii, către descoperire, cercetare, inovație tehnologică și nu numai.

Ray Bradbury consemna în „Fahrenheit 451” o lume apocaliptică, din care cărţile sunt izgonite, în care omul este privat de libertatea de a gândi. Romanul se încheie, totuşi, într-o notă optimistă: sunt oameni care se sustrag controlului diabolic, oameni care ştiu cărţi pe de rost şi le spun celorlalţi. Lumea imaginată de acesta ar fi un echivalent terestru al Infernului surprins de Dante în „Divina comedie”.

În același spirit, Jorge Luis Borges transpunea în paginile cărții sale o comparație a Raiului cu o bibliotecă. Cartea, deși este o născocire timpurie a umanității, ea continuă să ne fascineze prin farmecul inconfundabil, prin parfumul său de unicitate, prin capacitatea sa inegalabilă de a ne transpune într-o lume reală sau imaginară, de a ne conduce către trecut, oferindu-ne o filă a unor lumi demult pierdute și regăsite în paginile unei cărți.

 

Concluzie

V-ați dori să trăiți într-o lume în care nu puteți evada nici măcar imaginar vorbind? V-ați dori să fiți sclavi ai unei lumi fără trecut și viitor, al cărei singur scop existențial este acela de a trăi numai prezentul?

Dacă răspunsul la toate aceste întrebări este unul negativ, atunci ați înțeles de ce nu putem trăi într-o lume fără cărți. Deși, de multe ori, primim de-a gata accesul la acest vast tezaur de consemnări al evoluției umanității, uităm deseori să îndreptăm un gând de mulțumire către toți cei care și-au dedicat întreaga viață creării de cărți. Să le mulțumim deci, pe această cale, tuturor autorilor de carte, a căror muncă a reușit să conducă la crearea și evoluția societății în care trăim. Vă mulțumim!

Un text de Puscasu Alin pentru concursul „O lume fără cărți”

Yellow-Heart-And-Vintage-Books-960x800

Semnătură

2 răspunsuri sa “O lume fără cărţi…”

  1. Eu ii multumesc lui Alin pt pontul cu Fahrenheit 451.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: