O lume fără cărți


Cititul a devenit o activitate destul de rar intalnita in randul adolescentilor. Multi tineri renunta cu usurinta la carti in favoarea internetului, a filmelor sau a jocurilor pe calculator. Mai mult decat oricare din tehnicile audio-vizualului prin care sunt redate valorile culturii, lectura cartii ofera celui care o parcurge prilejuri unice de reflectie si de meditatie. Gustul pentru citit nu vine de la sine, ci se formeaza prin rabdare, perseverenta, continuitate, vointa.
   În viața noastră, cărțile trebuie să aibe o însemnătate aparte. Încerc să îmi amintesc fiecare ființă de hârtie cu care am intrat în contact prin lecturi. Cărțile au nevoie de imaginația cititorului, nu poți să le descoperi cu adevărat dacă nu ești pregătit pentru textul respeciv, fără o transpunere corectă a personajelor redate în cuvinte.Cărțile m-au schimbat puțin câte puțin, mi-au însoțit drumul prin viață, m-am bucurat și am suferit alături de personaje principale cu așa intensitate încât de cele mai multe ori doream să schimb finalul cărții, a poveștii, a firului.În lumea cărților trebuie să fim întodeauna călători. Nu ne oprim niciodată la una favorită, întodeauna vor exista altele mult mai speciale care ne vor modela obsesiv de frumos, de pur, de autentic. Călătoria în lumea cărților trebuie să fie una curată, am câteva carti de Max Lucado pe care le îndrăgesc. Le recitesc mereu când am nevoie de speranță. O găsesc întodeauna acolo unde este de fapt, în mintea mea, dorinică să-mi ofere încă o filă din viață, încă o perioadă în care știu că trăiesc la intensitate maximă.
  O lume fara carti este o lume mai trista si lipsita de culoare.Tinerii sunt viitorul si tot ei pot schimba lumea dar nu pot reusi acest lucru decat prin cultura,perseverenta si depasirea conditiei.Nu ar trebui sa ne lasam manipulati de mass.media si haideti sa refectam asupra trecutului cand nu erau atat de multe posibilitati ca oamenii sa citeasca orice dupa bunul lor plac ca sa va convingeti puteti citi ‘Hotul de carti’ sau cel putin va puteti documenta despre sacrificiile oamenilor pentru lectura.
Istoria scrierii de cărți este una adânc înradacinata în mentalul colectiv, iar transpunerile moderne ale cartii, sub forma unor audio-books și e-books nu reprezintă decât o treaptă a evolutiei creatiei scriitoricesti a unor autori, deși acestea sunt privite cu scepticism la fel cum au fost receptate și primele carti cu ilustratii de catre publicul conservator de cititori.
Așa numitele audio-book-uri au devenit din ce în ce mai răspândite prin intermediul internetului, dar, cu toate aceastea, plăcerea parcurgerii unei cărți nu a putut și nici nu poate fi egalată de acestea.
Termenul de carte s-a impus în limba română drept un simbol elementar, iar conținutul său semantic nu face, în evoluția sa, altceva decât să-și lărgească sfera pe parcursul apariției acestor noi metode de prezentare a conținutului lor.
Dar nu forma în care apar cărțile contează întradevăr, ci ceea ce contează este informația inclusă în cărți, informația sacră a istoriei unei civilizații, însemnată cu trudă în paginile nenumăratelor cărți publicate.
Imaginați-vă doar cum ar fi arătat sau ar putea arăta o lume fără cărți. Consecințele acestei absențe ar fi unele dezastruoase. Omenirea nu ar avea absolut nicio noțiune despre istoria neamului lor sau despre istoria universală, nu ar exista însemnări despre creația artistică și viața marilor personalități ale lumii și nu ar avea religie. Lumea nu ar putea progresa, pentru că, nefiind notate undeva, informațiile respective, obținute ca urmare a muncii nesfârșite de cercetare s-ar pierde, ar fi date uitării, nefiind consemnate în cărți. Nu am putea evolua nici în domeniul științific, bolile nu și-ar găsi niciodată leacul, iar lumea și-ar găsi, încet, dar sigur, sfarsitul.
„Cartile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii.” Andrei Plesu
Un text de Mihaela Jianu pentru concursul “O lume fără cărți”
628_42e77b63637ab381e8be5f8318cc28a2

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: