Cum arată lumea unui cititor de carte?


  Update 17 mai 2015

Lumea voastră, a cititorilor de carte, este colorată și plină de viață. Lumea LUI mi-a atras atenția. Prin urmare, cele 4 cărți pleacă la:

Cast11

Felicitări, Ionuț Ganea! Astept adresa de livrare și numărul de telefon (într-un mesaj pe Facebook).

Semnătură

 

 

 

Am promis că am câteva surprize pentru voi :). Aceasta este una dintre ele. „Mă numesc Roșu”, „Portretul lui Dorian Grey”, „Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi”, „Suflet Românesc” sunt cele 4 cărți pe care le voi da cadou celui mai frumos răspuns la întrebarea: „Cum arată lumea unui cititor de cărți?”. 

Rosu

 

Grey

 

Muller

Puric

 

 

 

Concurs1111

 

Răspunsurile le puteți lăsa în secțiunea „Comentarii” a acestui articol sau pe Facebook

Perioada concursului: 24.04.2015-14.05.2015

PS: Cărțile sunt aproape noi. Au fost achiziționate acum 1 lună și jumătate. Le-am citit iar acum vreau să vi le dăruiesc 🙂

 

Semnătură

33 răspunsuri sa “Cum arată lumea unui cititor de carte?”

 1. Lumea este plina de surprize, pasesti nesigur printre furcile caudine ale paginilor. Te uiti ingrijorat…te minunezi de frumusetile pe care le descoperi la tot pasul. Plangi, iubesti, te framanti, iti smulgi parul…E o alta viata, tot citind…Dar, intelepciunea triumfa si urcusul spre eternitate e plin de izbanda!
  Nu uita niciodata, cititorule, cheia e acolo intre paginile cartilor! Cerul, pamantul si stelele! Intreg universul este strans intre literele magice!

  George Titus Albulescu, scriitor

  Apreciază

 2. Doresc sa sparg eu gheata la aceata intrebare. Poate nu va fi cel mai bun raspuns, dar incerc.

  Lumea unui cititor de carti nu e cu mult mai diferita de lumea unui necititor de carti, doar ca exista mai multe suflete frumoase pentru cititorul de carti in lumea lui. Omul devine automat mai frumos atunci cand incepe sa citeasca, iar asta se poate deduce din cum isi gestioneaza el lumea. Se construieste o autostrada paralela cu lumea care deja exista, o autostrada pe care timpul iti este atat prieten, dar si dusman. Un cititor de carti pretuieste pana si micile schimbari care se intampla in lumea lui: un zambet in plus, o noua raza de soare, un proaspat picure de apa. Are capacitatea de a intelege mai bine lumea sa, deoarece a trait-o deja prin cartile sale.

  Noi, cititorii, vedem intr-un gest simplu intre un baiat si o fata, ca fiind un episod dintr-un roman de calibru. Vedem o iesire din tipar a unei persoane ca fiind un nou capitol din viata lui ‘Piere Bezuhov’ ( Razboi si Pace – Lev Tolstoi ).

  Aici, in lumea mea de carti, eu imi gasesc sinele. Eu vad ce vreau sa devin si observ ceea ce am fost. E o lume in care personajele din carti te citesc pe tine. Pentru ca in lumea ta de carti, nu tu esti cititorul, ci personajele din carte asteapta sa se gaseasca in sinele tau 🙂 …

  Sufletul unui cititor e un vas fara fund pentru invataturile unei carti :).

  Si cu aceasta incheiere, doresc succes tuturor celor care vor raspunde mult mai bine, decat raspunsul meu umil :).

  Salutare.

  Apreciază

 3. O lume proprie, creată in imaginar, secretă aș putea spune. O lume in care eu sunt personajul principal și sunt invincibilă. Nimic nu mă poate distruge. Am învins suferințele și mi-am vindecat rănile sufletului. Nu am frică de nimic. Și sunt mai bogată decât mulți alții. Sunt bogată pentru ca am reușit să-mi construiesc propriul univers format din litere si prieteni imaginari. Adevărații prieteni. Cei care nu dezamăgesc, nu rănesc și nu dau cu ciocanul in oglinda sufletului meu. Știu că aici mă înțelege toată lumea și nu mi-e frică de imaginația mea că ar putea s-o ia razna. Știu că in lumea mea sunt și alții ca mine. Am fost acolo și i-am văzut, am fost acolo și i-am auzit. Și sunt sigură că am încercat să-i înțeleg fără sa-i judec. Sunt prietenii mei, scriitorii… Cititorii.

  Apreciază

 4. Poate va suna arogant: de multe ori consider că am ceva în plus, ceva ce mulți alții nu au, iar eu posed pentru că obișnuiesc să citesc povești de viață, imaginate sau nu, citesc despre lucruri, oameni, țări, culturi, obiecte, clădiri și multe altele. Cititul e un lucru care mă face să mă simt unică în adevăratul sens, pentru că știu că deși o carte e lecturată de foarte, foarte multe persoane, fiecare dintre ele are o viziune proprie și găsește interesante detalii diferite. Frânturi din cărți se mulează pe mine, pe interesele, pe lipsurile și pe sufletul meu; depinde de domeniul din care face parte o carte.
  Nu obișnuiesc să spun că am trăit 1000 de vieți citind cărți sau că aparțin bookaholicilor și nu pot trăi fără cărți. Nu pot trăi fără cultură și fără să cunosc mereu tot mai mult, iar cărțile sunt provider-ul meu de bază.
  Lumea mea, a unei cititoare, diferă prin viziune de lumea altui cititor, dar se și aseamănă – doar cu toții avem în comun senzația că o carte ne capturează cu totul, și pofta de mâncare, și adormitul devreme. Însă diferă cu totul de lumea unui om simplu.

  Apreciază

 5. Bună, draga mea Oana, şi bine te-am regăsit! Îţi urmăresc blogul de multă vreme, faci o treabă minunată, doar că n-am prea participat eu la concursuri, dat fiind că nu am eu o imaginaţie aşa de bogată pe cât aş dori, dar am spus să-mi încerc norocul răspunzându-ţi la întrebare: Cum arată lumea unui cititor de cărţi?

  Sunt un cititor de o viaţă. O viaţă care nu se măsoară în ani, luni, săptămâni sau zile. Mai mult decât un cititor, sunt o mamă. Sunt mama a tuturor cărţilor ce le deţin. Adopt cărţi mai mereu şi am grijă de ele cum pot eu mai bine. Am grijă să aibă parte de afecţiunea meritată, asta însemând să o devorez cum un cititor înfocat o face, am grijă să fie îngrijite şi curate, şi totodată, fericite. Le iubesc pe toate în mod egal, deşi unele mi-au plăcut mai puţin. Am obiceiul de a-mi îmbrăţişa cărţile tot timpul şi mereu le spun: Te iubesc! pentru că asta simt. Asta mă fac ele să simt.
  Lumea mea arăta bine şi înainte să devin o cititoare şi totodată, o mămică, nu pot spune că nu, dar după ce am prins drag aşa mare de cărţi şi de citit, şi după ce am început să adopt tot mai multe cărţi, lumea mea s-a conturat. Simt o veselie enormă atunci când citesc o carte şi i-au parte la povestea ei. Ador să ascult personajele şoptindu-mi la ureche aventura vieţii lor. Lumea de cititoare este plină de dragoste, aventură, mister, pasiune. În această lume m învăţat multe chestii pe care nu le-aş fi învăţat dacă nu aş fi citit, şi m-am format altfel ca persoană.
  Lumea mea de cititoare nu este atât de diferită ca cealaltă, doar că este mult mai colorată. Culori vii şi frumoase, pe care te bucuri să le vezi. În lumea mea de cititoare mă găsesc pe mine însămi.
  De când mă aflu în această lume am împărţit poveşti cu persoane care mi-au intrat la suflet, am colindat tărâme fermecate, oraşe diferite, inimii. Am luptat cu strigoi, vampiri, dragoste. M-am îndrăgostit de creaturi cu aripi şi am trăit mii de vieţi.
  Această lume arată ca un tablou viu colorat pe care orice cititor îl are înrămat undeva în inimă.

  Apreciază

 6. Păiii, păiii… ohh cât am visat la asta, câte nopți nedormite.. numai eu știu. Păiii, lumea mea de cititor ce sunt, raiul meu de cititor și visele mele de cititor se învârt în jurul unui peisaj pe care l-am pictat detaliu cu detaliu, umbră cu umbră și culoare cu culoare. Cel mai mare vis al meu de citior sună cam așa: să fiu un tânăr bibliotecar care în timpul serviciul să citească non stop și să scrie pentru că da, mă visez și scriitor de romane în viitorul apropiat. Apoi, după servici să merg acasă, o casă undeva la țară, cu o curte mare, lângă o pădure, la munte. Acasă, să am o cameră cu foarte multe geamuri spre pădure și desigur foarte multe cărți. Un fotoliu așezat în fața geamului și un raft numai cu ceaiuri. Muzică jazz redată de un casetofon vechi, retro, și foarte multe romane. Am uitat să zic de biblioteca din curte, din mijlocul grădinii înconjurată de flori și „verde” care de fapt este un foișor, cu un hamac și multe sertare cu cărți.

  Știu că nu este chiar lumea pe care o am acum însă este lumea la care visez.

  Apreciază

 7. Reblogged this on The Sagittarius Books and commented:

  Un concurs frumos pe blogul http://oanatoporas.com/

  Apreciază

 8. A fi cititor iti creaza o proprie lume, un taram in care te pierzi si te regasesti, un taram unde totul e nou, surprinzator si in care poti trai o alta viata, diferita uneori de a ta. Alteori, in schimb, te intalnesti cu caractere atat de realistice incat ai crede ca le poti palpa.

  O zi buna!

  Apreciază

 9. Atodiresei Alexandra Răspunde 26 aprilie 2015 la 22:20

  Cum arată lumea unui cititor de cărți? Cred că este o întrebare la care răspunsul nu va reuși niciodată să surprindă până în cel mai mic detaliu acest univers, pe care fiecare și-l creează și și-l recreează cu fiecare carte citită. După fiecare pagină dată, totul se schimbă și capătă o nouă ordine. Devine, astfel, un univers stabil în instabilitatea lui. Este o lume formată din alte lumi mărunte, care ajung să formeze un tot unitar. Este o lume interioară care coexistă cu această lume exterioară, de care uităm încă de la primele cuvinte. O lume care ne atrage de fiecare dată în mrejele sale și care nu ne lasă să o părăsim decât după ce am citit și ultimul cuvânt. Suntem una cu ceea ce citim, de ce nu am fi una și cu lumea pe care ne-o creăm? Doar ne aparține, nu?…

  Apreciază

 10. Nu, lumea există doar pentru cei care au rafturile goale sau doar pentru cei ale căror cărți praful a devenit singurul cititor fidel.

  Cititorul nu are lume, cititorul are Univers și Infinit. Cititorul de fapt conduce lumea și o face pe cea reală mai frumoasă, mai de poveste pentru ceilalți. Cititorii sunt cei care văd infinitul într-un fir de nisip sau o picătură de apă, ei fac poezie din tot sau din nimic, ei descoperă planete și aduc lumină de la alți sori ai altei galaxii. Universul cititorului nu are margini, destinații sau obiecte. Universul lor are suflet, culori, vise și emoții.

  Lumea unui om care nu citește are întotdeauna lungimea de 40.000 km, pentru că doar la atât se limitează lungimea Ecuatorului, un cititor parcurge această distanță doar citind o carte, pentru ca după fiecare carte citită, să își creeze propriul lui infinit.

  Apreciază

 11. Prin ochii mei nu se văd doar clipe, ci se vede însăşi viaţa.

  Prin urechile mele nu se aud zgomote, ci se aude cântecul facerii lumii.

  Prin mâinile mele nu trec doar obiecte, ci trec litere.

  Picioarele mele nu au nevoie să umble, căci ele pot călători în atemporalitate.

  Sunt un om ca oricare altul, însă idealul meu diferă de al celorlalţi. Idealul meu este cunoaşterea, iar cuvântul este ceea ce mă defineşte.

  Sunt om, iar literele sunt părţile corpului meu. Când scriu, gândurile-mi zâmbesc, iar viaţa mă aplaudă. Când citesc, timpul stagnează, iar viaţa devine spectator al imaginaţiei mele. Căci atunci când literele mă împresoară, spiritul se înalţă, iar necunoscutul înfloreşte sub bătaia aripilor mele.

  Citind, cunosc, şi, cu cât cunosc mai mult, pe-atât îmi dau seama cât de multe mai vreau să ştiu. Nu-mi ajunge o viaţă, însă fiecare cuvânt, fiecare literă, înseamnă o clipă în plus. Cărţile sunt un labirint fără ieşire, căci finalul fiecăreia dintre ele îmi stârneşte interesul spre o alta, şi tot aşa. Însă, fiecare final aduce cu sine nuanţe noi ale literelor, iar gândurile prind viteză. Cuvintele sunt aur, iar mintea este mina în care ele se găsesc.

  Eu nu văd lumea, eu o citesc, iar fiecare om este un cuvânt, trăsăturile lui fiind literele ce-l alcătuiesc. Zâmbetul unui om este un capitol întreg, iar plânsul este finalul acestuia, căci omul este făcut astfel încât, după ce varsă lacrimi, întotdeauna să se ridice pentru a o lua de la capăt. Omul este un zâmbet, iar lacrimile sunt muşchii ce-l formează, aşa cum fiecare literă reprezintă particule de suflet.

  Omul este mai mult decât un trup. El este literă, cuvânt, artă.

  https://alexandramariaitu.wordpress.com/2015/04/23/prin-ochii-unui-cititor/

  Apreciază

 12. Găitănaru Lorena Răspunde 28 aprilie 2015 la 11:05

  Viata de cititor cred ca presupune sa ai o maaare bilbioteca si sa stai la o masuta mereu sa citesti, sa te afunzi in acele pagini, sa le traiesti si tu odata cu naratorul/personajele, sa uiti ca mai existi. Dar, pentru mine inseamna altceva, putin mai diferit. Pentru mine lumea cartilor este similara cu relaxare, prietenii (cu personajele), aventura. Sentimentul de apartenenta la acea poveste si de indragire sau ura asupra acelor personaje nu e de ignorat, de asemenea. Nu pot spune ca sunt un cititor inrait, viata ma mai pune si pe drumuri, isi mai strecoara si paginile trairilor mele de zi cu zi, dar, cartea e ca un ceai bun si luuuung, savurat(a) incetul cu incetul, pagina cu pagina, pagini pe care uneori nici nu stii cand s-au dus…

  Apreciază

 13. Nicoleta Rešetarević Răspunde 28 aprilie 2015 la 21:46

  Sunt clipele in care nimic nu mai conteaza,decat eu si cartea pe care o am in maini.E lumea mea, in care nu ma deranjeaza nimic si nimeni. Ma imaginez personaj din carte, imi imaginez cum mi-as putea schimba viata astfel incat tot timpul sa-l petrec printre carti. Cred ca cititul unei carti merge tare bine in natura, cu un ceai bun langa si cantatul pasarelelor. Dar cum toate acestea sunt cam greu de pus in practica cu 2 copilasi mici in zona,imi ramane sa visez deocamdata. 🙂

  Apreciază

 14. Lumea unui cititor de carte este una magnetică, odată ce i-ai prins gustul greu te mai desparți de ea. E ceva de genul „Alice în Țara Minunilor”. Cartea care alegi să o citești te va transpune într-o lume magică.. de fiecare dată. Lumea cititorului e ca o nouă dimensiune..știi?! O dimensiune în care totul e posibil, o dimensiune în care uneori ne găsim și pe noi înșine… Lumea cititorului este la fel de mult și lumea viselor noastre. Tot ceea ce nu putem trăi zi de zi, trăim prin cărțile pe care citim. 🙂

  Apreciază

 15. Lumea unui cititor de carti este o lume plina de povesti, o lume atat de frumos si complet descrisa de toti cei care au raspuns la provocarea ta pana acum, incat consider ca nu mai este necesar nici un cuvant in plus.

  Apreciază

 16. ,,Cum arată lumea unui cititor de carte?”.. O întrebare pe atât de simplă la prima vedere cât și grea la care încerc să dau un răspuns cât mai bunicel.. Bineînțeles că lumea unui cititor este alcătuită din cărți, cărți și iarăși cărți de toate tipurile posibile, după preferință.. Fiecare carte reprezintă o nouă lume, un nou univers, deci lumea unui cititor este alcătuită dintr-o infinitate de lumi diferite sau asemănătoare cu a noastră.. Vreau să menționez că motto-ul celor de la Humanitas ,,Ai atâtea vieți câte cărți ai citit” caracterizează perfect lumea unui cititor.. Lectură fiecărei cărți este însoțită de suspans, de euforie, de încântare, dar și de alte sentimente care se nasc în inima cititorului 🙂 Iar frumusețea lecturii constă în a împărtăși cu cei din jur ce ai citit și chiar să împrumuți și altora cărțile ca să poată păși și ei pe lumi nebănuite..Ar mai fi multe de spus, însă prefer să mă limitez la ce am spus până acum 🙂 Sincer mi-ar place să căștig însă m-aș mulțumi doar cu cartea lui Orhan Pamuk.. Așa de celălalte cărți s-ar bucura și alții 🙂

  Apreciază

 17. Un orășel de provincie, cu o istorie bogată și cu oameni nu foarte mulți, dar foarte faini, cu străduțe înguste pe care nu prea trec mașinile, străduțe mici și liniștite. Pe una din străduțele astea pline de case vechi (de preferabil arie protejată, cu monumente arhitecturale), într-o casă de pe la 1900, cu scară în spirală, cu trepte din lemn vechi de când e și casa. La parter stă o bătrânică liniștită, fostă bibliotecară, care are și acasă o mică parte din „locul ei de muncă”. Nu mă prea întâlnesc cu ea, decât când mai ies și eu să „fac piața”. La etaj stau doi tineri. El e scriitor (încă la-nceput) și ea pictează și desenează. Aud totdeauna muzică faină de la ei și se scuză mai mereu, să nu fie muzica prea tare. Uneori mai stau cu ei la povești la măsuța din curtea casei. La etajul doi nu stă nimeni, dar mai vine din când în când proprietarul pe aici să vadă dacă-i totul în regulă. În mare parte e folosit etajul ăsta pentru a-și depozita vecina de mai jos tablourile. Și tanti de la parter are câteva cutii cu material de lectură pe acolo, cred.

  Eu stau în mansardă, am scară separată. Cea cu trepte din lemn de început de secol trecut, despre care ziceam mai sus. Din mansarda mea văd doar „pălăriile” caselor din jur. Majoritatea sunt cu un singur etaj, așa că îmi permit, stând la fereastră și savurându-mi cafeaua, să sar cu privirea de pe un acoperiș pe altul, pânâ mă lovesc de turnul primăriei și de celelalte clădiri înalte de pe axa principală a orașului. Asta-i casa mea, mansarda. Ăștia 35 de metri pătrați îmi sunt bârlog. Aici îmi petrec după-amiezile. și diminețile, serile, nopțile. Cam asta fac mai mereu: stau aici, la capătul de sus al lumii și ba citesc, ba scriu. Uneori mai scriu, pe lângă articolele pentru revistele cu care colaborez, câte o recenzie de carte, ca să-mi fac rost de bani de tutunul indispensabil. Cărțile le primesc de la fosta bibliotecară de la „baza muntelui”, iar cafeaua și ceaiurile mi le beau cu familia boemă dintre mine și „crescătoarea de cărți”.

  Așa-mi visez eu viitorul. Mă pricep la visat! 🙂

  Apreciază

 18. Lumea unui cititor de carte e așa cum o citești!

  Apreciază

 19. Sunt o egoistă, nu m-as desparti de nicio carte pe care am citit-o si devorez cu neasaț o carte care mă cucerește încă din titlu, acum citesc Mihai I Regele și Țara de Ivor Porter, sunt încântată peste măsură de această carte,mi-am cumpărat de curand Un băiat pe lista lui Schindler, care va fi cu siguranță următoarea carte de citit,nu am o gen preferat, citesc de obicei o carte în funcție de de starea de spirit si de nevoia mea de moment, aș avea o listă mare de cărți preferate, din cele deja citite, cred că lumea unui cititor este eternă și fiecare cititor e unic, prin citirea unei cărți poți călători, poți fi oriunde si oricand și încerci simțăminte care mai de care mai deosebite.

  Apreciază

 20. Nu pot spune ca lumea mea arata roz, are o paleta de culori foarte variata, ca si viata mea de altfel, cu bun si rele, numai ca eu ma folosesc de mici „trucuri” ca s-o pot infrumuseta, acele mici „trucuri” sunt carticelele mele csumpe si drage mie. Datorita lor si a copilasilor mei prind culoare in obraji, zambesc mai mult si imi permit sa si visez mai mult. indemn pe toata lumea sa zambeasca, sa viseze si sa se bucure de aceste mici „trucuri” esentiale in viata. 😀

  Apreciază

 21. Lumea unui cititor de carte este o lume în care spațiul și timpul se contractă sau se dilată, o lume a curcubeului cromatic, olfactiv, auditiv, emotiv sau empatic, este o lume pe care nu vrei să o pierzi niciodată, o lume în care te regăsești sau te pierzi! Așa văd eu lumea unui cititor de carte! Așa este lumea mea!

  Apreciază

 22. Înainte de a deveni cititorul de azi, credeam că atunci când deschizi o carte, te asemeni unui simplu spectator al unui film, un personaj neutru,în fața căruia câțiva actori își joacă rolul primit. Dacă ai fi avut puțină imaginație și atenție, ai fi putut afirma că pentru tine cititul înseamnă vizionarea banală a unui film, în care tu ești protagonistul. Nu știam însă că lumea unui cititor e infinită și nu se reduce la Universul restrâns al existenței umane. Lumea unui cititor nu are limite, pasiunea acestuia pentru jocurile de cuvinte nu cunoaște oprire, foamea unui cititor de cunoaștere crește deși acesta „se hrănește” cu fiecare pagină. Iar emoția transmisă de o carte bună nu poate fi comparată cu cea pe care un actor ar putea s-o transmită. Lumea unui cititor de carte poate fi descrisă în aceeași măsură în care poți descrie perfecțiunea.

  Apreciază

 23. O lampa, o perna mare, pufoasa, un semn de carte si liniste. Eu si iubita mea din file noi sau vechi, in brate… Asa arata de cele mai multe ori lumea mea, vazuta din afara. (Sigur ca n-am sa pomenesc aici nici de balansul chinuit din metrou cand te straduiesti sa tii randul povestii, nici de salile de asteptare la cabinete medicale sau nu, cand mirosurile nu se potrivesc cu tine si starea ta. N-am sa pomenesc, nu pentru ca nu sunt tot lumea mea, ci pentru ca am licenta poetica si scriu ce vreau.) Pentru ca marturisesc ca la spovedanie cat pot si cred ca vrei sa auzi.. Iar daca vrei sa stii mai mult, daca vrei sa intri in lumea mea, intreaba-ma ce citesc.. (!) Si citeste si tu aceeasi carte. Apoi, acolo, in lumea secreta pe care o descoperim, o sa ne cunoastem mai bine, o sa ne intelegem unul pe altul din priviri si cuvinte alese din randuri si o sa ne preferam altor straini. O sa ne jucam ping-pong cu pareri si recomandari, ca sageti de Cupidon o sa ne loveasca si o sa ne acceptam mai cu blandete unii pe ceilalti, odata sagetati.
  De-ti faci curaj sa ciocani in usa, bate incet. Poate citesc.

  Apreciază

 24. Lumea unui cititor de carti, in viziunea mea arata cam asa: un fotoliu comod, o ceasca cu cafea/ceai (depinde in ce moment al zilei ma aflu), liniste, o carte buna si…imaginatia este gata sa-si joace rolul.

  Apreciază

 25. Lumea unui cititor de carti, in opinia mea, este una fabuloasa! Un om care nu citeste, nu stie ce inseamna sa traiesti cu adevarat. Un cititor devoreaza cartile, le simte, isi creeaza propriul lui univers!

  Apreciază

 26. Cu turnulete de carti in jurul patului, pe birou, pe masutele de prin casa. Cu o biblioteca ce da pe afara si rafturi usor indoite sub greutate volumelor inghesuite. De asemenea, agende si zeci de pixuri ratacite cu care notez pasaje care imi ajung la suflet și nu vreau sa le uit. Toate astea fac parte din lumea mea de cititor neobosit si curios.

  Apreciază

 27. Cum arată? Este o lume simplă aparent. Cititorul pare un om normal, cu treburi, griji, familie şi aşa mai departe. Pare să facă parte din lumea gri şi totodată colorată, aspectul fizic uman făcându-l să se integreze uşor şi să treacă neobservat pe lângă ceilalţi. Cu toate acestea, lumea cititorului este una magică şi spun acest lucru nefiind un clişeu. Cititorul este asemenea unui supererou american: duce o viaţă secretă!
  Pătrunde în tot felul de lumi, oricând şi oriunde. De cele mai multe ori va pătrunde în trecut. Uneori în prezent şi poate, poate în viitor. Cărţile-i sunt nişte martori tăcuţi care sunt acolo pentru el la orice oră din zi şi din noapte, oriunde! Vorba aia, orice supererou are şi un slujitor al lui: unii au animale, alţii oameni. Ei bine, cititorul are cărţile! Nu-l subestimaţi! La prima vedere poate părea firav şi neînsemnat, dar este un om puternic, care-şi trage puterea din lumea sa plină de lumi, de oameni, sentimente şi amintiri.
  Da! Lumea cititorului de carte este una normală pentru cei care nu sunt cititori. Cei asemenea lui însă vor înţelege şi vor vedea mai mult decât pot să vadă ceilalţi. Vor vedea că lumea unui cititor nu poate fi tranpusă în cuvinte pentru că este toată ţesută din gânduri care au culoare de…timp!

  Apreciază

 28. Nu-i deloc uşor să ”zugrăveşti” în cuvinte lumea unui cititor pentru că fiecare carte citită vreodată, chiar dacă a avut doar doi cititori, a avut pentru fiecare altă conotaţie, alt context. Dar putem încerca. Lumea unui cititor e colorată atât vizual cât şi auditiv de idei pentru că ele conturează lumea, nu materia. Într-o astfel de lume, spre exemplu, fluturi nu zboară departe când vrei să îi atingi pentru tocmai din acest motiv există. Ca să îi simţi, ca să îi cunoşti, ca ştii ce înseamnă graţia şi să o preţuieşti la adevărata ei valoare. În lumea cititorului, găsim alt cod de interpretare a aspectelor cotidiene pentru că deja cititorul are mult mai multă experienţă decât un ”non-cititor” (are experienţa sa şi cea acumulată de la personajele cunoscute şi poveştile lor). Dar dând peste cap tot ce această populaţie de non-cititori ştie, voi spune că în cărţi, noi nu găsim poveşti. Nu, domnule! În cărţi ne găsim pe noi şi pe ceilalţi. Cred că de fapt, lumea cititorului e mult mai transparentă pentru că nu cunoaşte minciuna şi ipocrizia. Cunoaşte suspansul, neliniştea, nerăbdarea, dragostea, prietenia, dar şi respectul, toleranţa şi aşteptarea. Cititorul are privilegiul de a cunoaşte altă faţă a lumii, cea paradisiacă.

  Apreciază

 29. Nu-i deloc uşor să ”zugrăveşti” în cuvinte lumea unui cititor pentru că fiecare carte citită vreodată, chiar dacă a avut doar doi cititori, a avut pentru fiecare altă conotaţie, alt context. Dar putem încerca. Lumea unui cititor e colorată atât vizual cât şi auditiv de idei pentru că ele conturează lumea, nu materia. Într-o astfel de lume, spre exemplu, fluturi nu zboară departe când vrei să îi atingi pentru tocmai din acest motiv există. Ca să îi simţi, ca să îi cunoşti, ca ştii ce înseamnă graţia şi să o preţuieşti la adevărata ei valoare. În lumea cititorului, găsim alt cod de interpretare a aspectelor cotidiene pentru că deja cititorul are mult mai multă experienţă decât un ”non-cititor” (are experienţa sa şi cea acumulată de la personajele cunoscute şi poveştile lor). Dar dând peste cap tot ce această populaţie de non-cititori ştie, voi spune că în cărţi, noi nu găsim poveşti. Nu, domnule! În cărţi ne găsim pe noi şi pe ceilalţi. Cred că de fapt, lumea cititorului e mult mai transparentă pentru că nu cunoaşte minciuna şi ipocrizia. Cunoaşte suspansul, neliniştea, nerăbdarea, dragostea, prietenia, dar şi respectul, toleranţa şi aşteptarea. Cititorul are privilegiul de a cunoaşte altă faţă a lumii, cea paradisiacă.

  Apreciază

 30. Dumitru Alexandra Răspunde 14 mai 2015 la 21:26

  Lumea unui cititor?Lumea unui cititor este un univers de posibilitati, o lume frumoasa,bogata si modesta. O lume in care el\ea, se refugiaza atunci cand doreste sa traiasca o alta poveste, sa calatoreasca intr-o alta lume sau sa cunoasca noi pesonaje,obiceiuri,aventuri.
  Lumea unui cititor este locul in care fuge de probleme,realitate,viata.
  Si-a furat lumea dintr-un univers de posibilitati si a decorat-o asa cum a dorit. Fie ca a ales o canapea confortabila, un ceai, o patura pufoasa, o cafea, un moment in natura sau o terasa calduroasa, cititorul si-a creat lumea perfecta pentru a isi incepe calatoria…
  Imediat ce urca in trenul povestii, el incepe sa cunoasca si sa traiasca o alta viata.Trece printre vagoane si de-a lungul coridorului privind cum aventurile il poarta departe, atat de departe incat pentru un moment uita ca-i e foame sau somn, ca nu si-a terminat munca sau ca este deja in intarziere.
  Si deci,asa arata lumea unui cititor.Un loc pe care si l-a creat cu multa grija, si in care traieste mai multe vieti decat ar fi putut trai vreodata cineva.Lumea unui cititor este unica deoarece ea este furata dintr-un colt unde infinitul se intalneste cu creatia formandu-se astfel micul ei/lui rai.
  Chiar daca nu sunt la fel, caci fiecare cititor isi are propria sa lume, toate aceste lumi sunt spectaculoase, si nerabdatoare sa spuna povesti celor dornici sa le asculte.

  Cam asa vad eu lucrurile :). Frumos concurs!

  Apreciază

Trackbacks/Pingbacks

 1. „Curtea Veche” prescrie consumul responsabil de literatură! :) | Oana Toporaș – Blog Personal - 26 aprilie 2015

  […] – „Cum arată lumea unui cititor de carte?” […]

  Apreciază

 2. Două cărți ca două zile de primăvară ♥ „Mă numesc Roșu” și „Portretul lui Dorian Grey” ♥ | Oana Toporaș – Blog Personal - 13 mai 2015

  […] Acestea sunt recomandările mele pentru voi. Nu uitați că aveți posibilitatea de a câștiga aceste 2 cărți (plus încă două) în cadrul concursului „Cum arată lumea unui cititor de carte?”. […]

  Apreciază

 3. Două cărți ca două zile de primăvară ♥ „Mă numesc Roșu” și „Portretul lui Dorian Gray” ♥ | Oana Toporaș – Blog Personal - 13 mai 2015

  […] Acestea sunt recomandările mele pentru voi. Nu uitați că aveți posibilitatea de a câștiga aceste 2 cărți (plus încă două) în cadrul concursului „Cum arată lumea unui cititor de carte?”. […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: