Recomandare de carte. „Persepolis” de Marjane Satrapi


 

vail

„Persepolis” de Marjane Satrapi, mi-a fost recomandată de o prietenă şi a devenit una dintre cărţile pe care le recomand cu drag şi altora.

Romanul prezintă viaţa lui Marjane Satrapi (copilăria pe care autoarea şi-a petrecut-o la Teheran într-o familie cu convingeri de stânga  implicată în mişcări politice încă de dinainte de Revoluţia Iraniană, totul fiind  repovestit prin prisma propriei experienţe, conflictul dintre Irak şi Iran, anii petrecuţi la liceu în Viena, revenirea în Iran şi plecarea definitivă în Franţa), dezvăluind detalii importante mai ales despre femeile musulmane.

La prima vedere, poate nu atrage atenţia prin subiect, însă maniera în care este scrisă –o bibliografie transpusă în benzi desenate, dar şi stilul autoarei –  va face cititorul să dorească să afle mai mult. Nu am avut printre preferinţe până acum autobiografiile sau lecturile cu temă istorică (în afara celor despre Germania nazistă), însă această carte mi-a captat atenţia imediat, dându-mi oportunitatea de a „pătrunde” într-o altă lume, mai puţin interesantă poate pentru unii.

Câteva păreri:

Inclus în toate listele de „lecturi obligatorii” când vine vorba de romane grafice, Persepolis s-a vândut în peste două milioane de exemplare şi a fost de mai multe ori premiat la prestigiosul Festival de Benzi Desenate de la Angoulême (Franţa), iar în Spania a fost recompensat pentru mesajul antifundamentalist. Transformat într-un lungmetraj de animaţie, ai cărui coregizori au fost chiar Satrapi şi artistul Vincent Paronnaud, Persepolis a primit în 2007 Premiul Juriului la Cannes, fiind nominalizat şi la Oscaruri. (Editura Art)

Memoriile unei maturizări în Iranul revoluţionar, Persepolis aruncă o privire fără egal într-un mod de viaţă aproape necunoscut şi greu accesibil. Satrapi a ales să-şi spună remarcabila poveste într-o minunată carte de benzi desenate, unică şi indispensabilă. Îşi lasă o senzaţie ciudată, ca şi când ai citi un mesaj trimis într-o sticlă de un naufragiat.  Time

O carte de un farmec nebun. Vocea lui Satrapi, la fel ca şi grafica, nu fac decât să comunice, asemenea unei scrisori primite de la un prieten, un prieten minunat în cazul de faţă: onest, plin de voinţă, amuzant, tandru, impulsiv. La sfârşit, ţi-e greu să-ţi iei rămas bun.   The New York Times Book Review

 

Un text elaborat de Cristina Slusariuc.

Pe Cristina o puteți citi aici:https://cronologiedeganduri.wordpress.com/2015/01/31/persepolis-marjane-satrapi/

Beautiful-Veiled-Woman-Face-with-Blue-Eyes-600x342

Semnătură

6 răspunsuri to “Recomandare de carte. „Persepolis” de Marjane Satrapi”

  1. Multumesc frumos pentru postare, Oana! :*

    Apreciază

  2. Sper să apuc şi eu să citesc Persepolis şi Maus anul acesta. Fac parte din provocarea pe care mi-am stabilit-o la începutul anului, şi sper să reuşesc s-o duc la bun sfârşit! 😉

    Apreciază

  3. Îmi doresc de mult timp cartea asta. poate că sunt puţin sceptică având în vedere că e graphic-novel, dar cred că se merită!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: