Dăruiește cultură!


Am promis că te surprind. Sper să o fac într-un mod plăcut. Întâlnirea cu Chris Simion, despre care ți-am vorbit aici, m-a inspirat pentru o nouă postare. Sunt câțiva scriitori din literatura universală pe care e musai să-i citim. Cap de listă este, fără doar și poate, Feodor Dostoievski. Dar nici Lev Tolstoi nu-i mai prejos! Pentru că te-am consultat de multe ori când mi-am ales cărțile, pentru că am primit din partea ta un feedback pozitiv în ceea ce privește literatura universală, astăzi, vreau să îți fac un mic cadou, cărțile „Frații Karamazov” și „Anna Karenina”.

 

 

F-M-Dostoievski__Fratii-Karamazov-130

 

 

anna_karenina

 

Prin campania „Dăruiește cultură” îmi propun să dăruiesc cât mai multe cărți iubitorilor de literatură, adică vouă :). Planurile mele nu sunt deloc simple. Le voi dezvălui la momentul oportun. Încă le gândesc:)

Acum, să trecem la ale noastre !

Îți dorești cărțile de mai sus? Iată ce trebuie să faci:

 1. Like la pagina Pentru tine, pentru suflet;
 2. Scrie pe blog, în secțiunea comentarii, o curiozitate despre un scriitor sau o carte („Știați că….”);
 3. Dă share acestei postări (pe Facebook);

Perioada concursului: 8.05.2015-15.05.2015

Vă rog să nu preluați informații de pe alte bloguri de literatură.

 

Carti3

 

semnatura

 

49 răspunsuri sa “Dăruiește cultură!”

 1. Reblogged this on .

  Apreciază

 2. Stiati ca celebrul romancier Honoré de Balzac a scris o carte de psihologie (Psihologia femeii)? Totusi, el nu este apreciat in primul rand pentru adancimea analizei psihologice a personajelor, ci pentru subtilitatea cu care a analizat societatea contemporana.

  Apreciază

 3. Tolstoi avea o înălțime de peste 2 metri. Acesta avea însă un obicei foarte prost: jocurile de cărți pe bani. În timpul unui joc de trei zile și două nopți acesta și-a pariat casa pe care a pierdut-o.

  Apreciază

 4. Știați că Ferma animalelor scrisă de George Orwell, oferită spre publicare în 1944, a fost respinsă de către poetul T. S. Eliot, directorul editurii Faber &Faber, cu mențiunea că: „La urma urmei, porcii dumneavoastră sunt cu mult mai cultivați decât celelalte animale și, deci, sunt cei mai calificați să conducă ferma. De fapt, dacă n-ar fi ei, nici Ferma Animalelor n-ar exista; prin urmare, ar fi necesar – este un posibil punct de vedere, nu-i asa? – nu sa se amplifice comunismul, ci ca porcii să fie mai orientați către binele public.” T. S. Eliot a fost un poet anglo-american, dramaturg și teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1948). Prin arta sa remarcabilă, T.S.Eliot a revoluționat întreaga poezie modernă engleză.

  Apreciază

 5. Stiati ca Ion Creanga a alcatuit unul dintre primele abecedare si ca de fapt il chema Ion Stefanescu, Creanga fiind numele mamei lui?
  Si inca un lucru pe care nu-l stiam dar l-am aflat cand am fost destul de mare ca sa-l pricep, moara de sumani de sub Cetate din Amintirile lui Creanga, era a stra-strabunicului meu.

  Apreciat de 1 persoană

  • Si tocmai mi-a facut prietena mea care lucreaza la Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti, o completare in legatura cu numele, citez „si-a schimbat numele în Creangă tocmai pt a fi acceptat la Sc de Catiheti din Fălticeni, deoarece acolo erau acceptați doar fii de preoti. Pentru asta, a fost înfiat de unchiul sau, fratele mai mare al mamei,devenind Ion Creangă!”

   Apreciază

 6. Stiati ca: Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mâna tot romanul “Război şi Pace”. De 7 ori!

  Apreciază

 7. Stiati ca poetul englez Byron era intr-atat de indragotit de civilizatia elena incat s-a dus in Grecia sa lupte impotriva turcilor in razboiul grec pentru independenta?

  Apreciază

 8. Stiati ca Alexandru Odobescu s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de o femeie cu treizeci de ani mai tânără decât el?

  Apreciază

 9. Stephan Edwin King
  El a inceput sa scrie romanul Carrie, dar, fiindcă acesta nu avansa, a hotărât sa il arunce. Tabitha, soția lui, a recuperat manuscrisul si l-a convins sa scrie romanul pana la capăt. Concernul editorial Doubleday a acceptat publicarea romanului, iar New American Library cumpara drepturile ediției de buzunar cu suma de 400.000 de dolari.

  Apreciază

 10. Stiati ca Paulo Coelho a marturisit faptul ca a fost internat de 3 ori la rand intr-un sanatoriu din Rio de Janeiro si asta l-a influentat sa scrie romanul Veronika se horataste sa moara?

  Apreciază

 11. Știați că Lewis Carroll suferea de aproximativ 20 de boli diferite și că unii exegeţi spun că el ar fi fost de fapt Jack Spintecătorul?

  Apreciază

 12. Stiati ca E.A. Poe s-a căsătorit cu una dintre verisoarele sale, care avea doar 13 ani?

  Apreciază

 13. Stiati ca Ion Barbu consuma cocaina saptamanal?”Din cauza unei prea lungi dezrădăcinări și a interesului meu viu pentru experiențe spirituale, am luat la Berlin obiceiul anumitor stupefiante: eter și cocaină”, se destăinuie Barbu într-o scrisoare. Din aceeași epistolă aflăm despre periodicitatea practicării viciului: eterul meu cotidian și praful de cocaină săptămânal.

  Ocazional Barbu își administra cocaină împreună cu prietenul său Tudor Vianu. Pe fondul consumului, depresia psihică prin care trece Ion Barbu se accentuează și la jumătatea lunii august 1924 poetul se internează pentru tratament psihiatric și dezintoxicare la spitalul de boli mintale amenajat în Mănăstirea Mărcuța. Barbu depășește perioada de sevraj se înzdrăvenește și părăsește spitalul în primăvara anului 1925.

  Apreciază

 14. Știați că George Călinescu, unul dintre cei mai mari critici literari români, se numea de fapt Gheorghe Vișan ? Mama sa lucra ca menajeră în casa unui impiegat C.F.R. -Constantin Călinescu iar în 1907 mama sa naturală acceptă ca fiul ei să fie înfiat de soții Călinescu care nu aveau copii.

  Apreciază

 15. Stiati ca: Lev Tolstoi a murit de pneumonie plecând pe timp de iarnă, noaptea, spre gară. Mai mult decât atât, înainte să moară, acesta era într-o depresie grea.

  Apreciază

 16. Știați că Anais Nin a fost amanta marelui scriitor american de romane erotice Henry Miller? Mai mult decât atât, Anais Nin, căsătorită la vremea aceea cu un bancher l-a sprijinit pe amantul ei să publice multe dintre romanele sale celebre.

  Apreciază

 17. Ferenczi Cristina Răspunde 8 mai 2015 la 17:06

  Stiati ca…fiindcă Dostoievski a trăit 15 ani în Moscova, într-o casă aflată lânga un cimitir de nevoiaşi (criminali, sinucigaşi, săraci etc) şi lânga un spital, foarte multe descrieri de persoanje din romanele sale sunt de fapt aduceri aminte a celor văzute în apropierea lui. Personajele lugubre, dar şi obsesia lui de a-i descrie fizic pe mulţi dintre eroii malefici ai romanelor ca fiind ciupiţi de vărsat şi umflaţi la chip (de altfel, motivul acesta se regăseşte în multe romane din literatura rusă) nu sunt decât o oglindire a celor cu care a interacţionat în copilărie sau adolescență.

  Apreciază

 18. Stiati ca…După câțiva ani de la moartea sa, Gogol a fost dezgropat pentru a fi mutat în altă parte, însă cei care au asistat la dezhumare au constatat cu groază că trupul lui era întors cu faţa în jos. Scriitorul romanului Suflete moarte a fost îngropat, probabil, în timp ce se afla în comă.

  Apreciază

 19. Știați că Lucian Blaga era un mare filosof? Și că în același timp își traducerea o parte din opere în alte limbi?

  Apreciază

 20. Charles Dickens dormea şi scria întotdeauna cu faţa spre nord.

  Apreciază

 21. Reblogged this on The Sagittarius Books and commented:

  Un nou concurs pe blogul http://oanatoporas.com/

  Apreciază

 22. 1667 – Poetul John Milton, sarac si orb, este nevoit sa vanda drepturile de autor pentru poemul Paradisul pierdut. Suma primita: 10£.

  On 27 April 1667,[41] Milton sold the publication rights to Paradise Lost to publisher Samuel Simmons for £5, equivalent to approximately £7,400 income in 2008,[42] with a further £5 to be paid if and when each print run of between 1,300 and 1,500 copies sold out.[43] The first run, a quarto edition priced at three shillings per copy, was published in August 1667 and sold out in eighteen months.[44]

  Sursa http://en.wikipedia.org/wiki/John_Milton

  Irina Marin fb

  Apreciază

 23. Stiati ca: poetul Lucian Blaga a vorbit la varsta de 4 ani?

  Apreciază

 24. Stiati ca : pe data de 30 aprilie 1897, Mihail Sadoveanu debuta in ziarul umoristic Dracul din Bucuresti. Sub pseudonimul Mihai din Pascani, viitorul romancier publica schita umoristica Domnisoara N. din Falticeni, care avea 40 de randuri.

  Apreciază

 25. Știați că Ian Fleming, pasionat de ornitologie, și-a denumit personajul James Bond după ornitologul american cu același nume.))))

  Apreciază

 26. Surorile Bronte (Anne, Emily si Charlotte), cat si fratele lor si celelalte doua surori mai mari, s-au imbolnavit si au murit de tuberculoza. Tuberculoza era o epidemie frecvent raspandita in Anglia in perioada victoriana, care ucidea anual un procent insemnat din populatie.
  Surorile au suferit de episoade de depresie si tulburare emotionala, datorate conditiilor in care au trait si au studiat: moartea timpurie a mamei lor, firea rece, violenta si restrictiva a tatalui lor, conditiile dure si precare ale internatului in care au invatat. Toate aceste si-au pus amprenta asupra vietii si operei lor si in final au cauzat slabirea sistemului imunitar, ceea ce a dus la contactarea acelei boli necrutatoare pentru acele vremuri.
  Share fb: https://www.facebook.com/oanabarabas/posts/10153215314083930?pnref=story

  Apreciază

 27. Stiati ca Marchizul de Sade si-a scris cele mai multe opere in perioada in care era intemnitat?

  Apreciază

 28. Ştiai că Lev Tolstoi a trăit şi în România? În anul 1854, este transferat în armata dunăreană și locuiește timp de câteva luni la București.

  Apreciază

 29. Stiati ca celebrul romancier Honoré de Balzac a scris o carte de… psihologie (Psihologia femeii)? Totusi, el nu este apreciat in primul rand pentru adancimea analizei psihologice a personajelor, ci pentru subtilitatea cu care a analizat societatea contemporana.

  Share: https://www.facebook.com/ema.georgiana1985/posts/830489233694678?pnref=story

  Apreciază

 30. Stiati ca:
  Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mâna tot romanul “Război şi Pace”. De 7 ori!

  Apreciază

 31. Stiati ca:
  Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mâna tot romanul “Război şi Pace”. De 7 ori!

  Apreciază

 32. Stiati ca Eminescu era scund (sub 160 cm), musculos si bine legat. In intimitate ducea o viata de boem (fuma si arunca mucurile pe jos, mentinand un strat de mucuri si scrum pe podea). In societate, insa, era pedant, iesea foarte bine ingrijit, fapt care i-a atras porecla “boierul”. Era, asemenea lui Caragiale, mare amator de muzica, sufletul sau sensibil ne putand ramane indiferent la frumusetea muzicii. Shakespeare: “nu poti avea incredere intr-un om care nu iubeste muzica” – deoarece asta inseamna ca structura sa nu intra in rezonanta cu armonia.

  Share: https://www.facebook.com/iulia.bercaru.18/posts/866721756719776?pnref=story

  Apreciază

 33. Ştiaţi că J.R.R.Tolkien sforăia atât de tare încât dormea în baie, în cadă, pentru că soţia nu îi suporta sforăitul?

  Apreciază

 34. Ştiaţi că Isaac Asimov este singurul autor care are o carte în fiecare categorie a Sistemului zecimal Dewey?
  Clasificarea zecimală Dewey sau sistemul zecimal Dewey este un sistem de catalogare bibliografică, fiind inventat în anul 1876 de către Melvil Dewey.
  Acest sistem de clasificare organizează şi clasifică cărţile pe rafturile unei biblioteci într-un mod specific şi într-o ordine repetabilă care uşurează considerabil identificarea, găsirea şi plasarea ulterioară a oricărei cărţi.
  Sistemul este utilizat de peste 200.000 biblioteci din peste 135 de ţări.
  Isaac Asimov a scris şi editat peste 500 de volume şi aproximativ 90.000 de scrisori sau cărţi poştale.
  Autorul a fost considerat prin consens general un maestru al stilului science-fiction, alături de Robert A. Heinlein și Arthur C. Clarke.
  Cea mai faimoasă lucrare este reprezentată de seria Fundaţia, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii ale sale, seria Imperiului Galactic şi seria Roboţilor.
  Isaac Asimov a scris romane poliţiste şi fantasy, precum şi o mare cantitate de lucrări non-ficţiune.

  Share: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1399445117047754&id=100009468372661&pnref=story

  Apreciază

 35. Stiati ca Fiodor Mihailovici Dostoievski Dostoievski a fost un bărbat scund, suferind de epilepsie, gălbejit, iar sub pretextul că pleacă în străinătate ca să-şi trateze boala, a împrumutat bani, dar, de fapt, i-a cheltuit la jocurile de noroc din Wiesbaden, Germania, şi pentru a-şi petrece mai mult timp cu amanta, Polina Suslova?

  Share: https://www.facebook.com/typhoon.ciel/posts/762977570482777?pnref=story

  Apreciază

 36. Chestii misto despre Byron (mi-a fost greu cand a trebuit sa aleg din ‘obrazniciile’ lui):

  Titlu: Lord Byron- „Don Juan”-ul colectionar de femei, bucle si arogante
  Si-a pierdut virginitatea cu doica la 9 ani. Mai tarziu a avut o aventura cu sora-sa, bea vin dintr-un craniu uman si cumpara batiste in loturi de cate 100, cand pretul uneia era salariul mediu anual pe economie.
  Moda vremii lui era păstrarea unei șuvițe din buclele frumoaselor iubite. Byron a înțeles moda colectionand păr pubian de la ele. In plicuri. Le ținea îndosariate, la editura sa, unde au rămas 100 de ani si după moartea lui.
  Si partea mea preferata:
  Cum Cambridge nu permitea cainii ca animale de companie, Byron si-a luat un urs pe care il plimba in lesa prin campus. Nu a putut fi impiedicat, pentru ca regulamentul nu preciza nimic despre ursi. Pe urs il chema Bruin si Byron zicea ca s-ar putea ca ursul sa aplice pentru o bursa, o ironie la adresa practicilor universitatii care ii favorizau pe cei cu bani si statut social. Byron nu a fost nevoit sa dea niciun examen, la acea vreme la Cambridge nobilii fiind scutiti de la ele.
  Cine mai e fan??

  Apreciază

 37. Stiati ca Charlotte Brontë si-a dedicat romanul „Jane Eyre” (incepand cu a doua editie) lui W. M. Thackeray” , ca semn de recunostinta pentru faptul ca acesta i-a apreciat cartea?

  Apreciază

 38. Știați că:Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani?Nu a fost însa singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatăl cât şi fratele său dar şi sora sa s-au sinucis.

  Apreciază

 39. Știaţi ca primul roman din lume scris de o femeie este “Povestile lui Genji”?
  Autoarea acestui roman este Murasaki Shikibu şi a fost publicat, aproximativ, în anul 1000 Î.Hr..

  Apreciază

 40. În 1939 scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul conţinând litera e.

  Apreciază

 41. madallina turtoi Răspunde 11 mai 2015 la 21:54

  Marin Preda nu scria niciodată cu pixul sau creionul. Scria cu un stilou cu peniţa de aur, care după moartea lui nu a mai funcţionat niciodată. Peniţa era tocită mai mult într-o parte şi pentru a scrie cu el trebuia să ştii cum să îl ţii şi în ce poziţie să îl apleci, dar nimeni nu a reuşit să îl facă să scrie.

  Apreciază

 42. Numele adevarat al lui Mihai Eminescu a fost Mihai Emonivici, sub care a debutat prima oara in revista Familia. Insa, directorul revistei ii schimba numele in Eminescu, asa cum il stim toti astazi.

  Apreciază

 43. Știați că la ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885, au luat parte aproape două milioane de oameni?

  Apreciază

 44. Ştiaţi că Simone de Beauvoir a fost poreclită „Castor” de către filosoful Rene Maheu?

  Apreciază

 45. Stiati ca Gabriel Garcia Marqueza a sustinut toata viata ca cel mai bun roman care s-a scris vreodata este Razboi si pace de Tolstoi, iar GG Marquez e preferatul meu. Multumesc

  Apreciat de 1 persoană

 46. Stiati ca Eminescu purta joben doar cand se intalnea cu Veronica Micle? Sau ca creierul sau a fost lasat sa se usuce la soare dupa ce i s-a facut autopsie?

  Apreciază

Trackbacks/Pingbacks

 1. În dialog cu Chris Simion ♥ | Oana Toporaș – Blog Personal - 12 mai 2015

  […] http://oanatoporas.com/2015/05/08/daruieste-cultura/ […]

  Apreciază

 2. „Cancanuri” literare! ♥ | Oana Toporaș – Blog Personal - 17 mai 2015

  […] vedem cine sunt câștigătorii concursului  „Dăruiește cultură”, lansat pe data de 8 […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: