Update 8 august 2015
In primul rand, imi cer scuze de intarzierea postarii acestui articol. Aglomeratie mare pe plan personal si profesional, mon cher 😛
Asadar, câștigătorul celor 2 cărți este:
Felicitări, Marinush!
Astept adresa ta de livrare și numarul de telefon pe oanatoporas@yahoo.com sau pe Facebook.
In curand anuntam si castigatorul/castigatorii concursului „Pune-mi o întrebare”. E putin de munca la el 🙂
Pupici,
Oana
Ieri, 7 mai 2015, am participat, în cadrul librăriei Humanitas-Cișmigiu, la lansarea de carte „Cum s-a românizat România” de Lucian Boia. Invitatul special al evenimentului a fost Gabriel Liiceanu.
Trebuie s-o spun, nu m-am dus cu toată inima la această discuție. Nu sunt o mare iubitoare de cărți istorice, prin urmare, scepticismul meu era justificat. Întâlnirea cu acești oameni deosebiți, scriitori cu sufletul, mi-a modelat puțin plăcerea cititului. Cred cu tărie că scopul principal al unui scriitor este, mai înainte de toate, să inoculeze curiozitatea asupra unui anumit subiect. De aici și până la dorința de aprofundare, nu mai este decât un pas.
„Cum s-a românizat România” este cea de-a treia carte scrisă de Lucian Boia despre România. Așa cum spunea ieri autorul, „Cum s-a românizat România” este o carte mai muncită decât celelalte deoarece are la bază o cantitate bogată de informații statistice.
Lucian Boia a ținut să precizeze că nu-și alege subiectele cărților din motive comerciale. Nu scrie despre România pentru că asta se vinde ci pentru că așa simte.
Printre subiectele dezbătute, cel care mi-a atras atenția în mod deosebit este, fără doar și poate, etnia unui popor.
Ce înseamnă pentru tine afirmația ” El este român” ? Că s-a născut în România, că îi curge prin vene sânge românesc, că din punct de vedere biologic este român? De ce nu-i putem considera pe cei născuți pe teritoriile altor țări, așa-zișii imigranți, români ?
Cert este că, majoritatea popoarelor, te consideră de-a lor (român, neamț, polonez, etc), raportându-se doar la criteriul biologic. În realitatea, apartenența la un popor, se face, în primul rând din punct de vedere cultural. Putem afirma despre Carol I al României că nu a fost român? Este adevărat, nu s-a născut pe teritoriul României, părinții săi erau de origine germană, însă, din punct de vedere cultural, a fost mai român decât mulți alții la un loc.
Un alt subiect asupra căruia mi-am manifestat curiozitatea este aportul cultural al imigranților. Este adevărat că la ora actuală, în tări precum Italia, imigranții reprezintă o problemă majoră. În mod normal însă, imigranții ar trebui să constituie o gură de aer proaspăt. Orice popor are nevoie de input extern pentru a evolua. Pe de altă parte, nu orice imigrant ajută la reîmprospătarea culturală a unui popor. Ca în orice altă situație, totul depinde de cantitate și calitate.
În încheiere, așa cum v-am promis, am două surprize. Una mai frumoasă decât cealaltă. Vreau să vă ofer în dar două cărți. Nu orice fel de cărți.
Două cărți cu autograf:
– Cartea „Cum s-a românizat România” cu autograf de la Lucian Boia;
– Cartea ” Ușa interzisă” cu autograf de la Gabriel Liiceanu. „Pentru un viitor cititor….”
Îi mulțumesc lui Sebastian Mihail pentru această recomandare de carte.
Vă doriți aceste cărți? Iată ce trebuie să faceți:
-
Like la pagina Pentru tine, pentru suflet;
-
Lasă pe blog un comentariu cu textul „Mă înscriu în campania „Dăruiește cultură””;
-
Dă share acestei postări (pe Facebook);
Mă înscriu în campania „Dăruiește cultură”.
ApreciazăApreciază