„Cancanuri” literare! ♥


♥  Stiați că: Celebrul romancier Honoré de Balzac a scris o carte de psihologie (Psihologia femeii)? Totuși, el nu este apreciat în primul rând pentru adâncimea analizei psihologice a personajelor, ci pentru subtilitatea cu care a analizat societatea contemporană.

♥  Stiați că: Tolstoi avea o înălțime de peste 2 metri. Acesta avea însă un obicei foarte prost: jocurile de cărți pe bani. În timpul unui joc de trei zile și două nopți acesta și-a pariat casa pe care a pierdut-o.

♥ Știați că: Ferma animalelor scrisă de George Orwell, oferită spre publicare în 1944, a fost respinsă de către poetul T. S. Eliot, directorul editurii Faber &Faber, cu mențiunea că: „La urma urmei, porcii dumneavoastră sunt cu mult mai cultivați decât celelalte animale și, deci, sunt cei mai calificați să conducă ferma. De fapt, dacă n-ar fi ei, nici Ferma Animalelor n-ar exista; prin urmare, ar fi necesar – este un posibil punct de vedere, nu-i asa? – nu sa se amplifice comunismul, ci ca porcii să fie mai orientați către binele public.” T. S. Eliot a fost un poet anglo-american, dramaturg și teoretician literar, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1948). Prin arta sa remarcabilă, T.S.Eliot a revoluționat întreaga poezie modernă engleză.

♥  Stiati că: Ion Creanga a alcatuit unul dintre primele abecedare si ca de fapt il chema Ion Stefanescu, Creanga fiind numele mamei lui? Și-a schimbat numele în Creangă tocmai pentru a fi acceptat la Scoala de Catiheți din Fălticeni, deoarece acolo erau acceptați doar fiii de preoti. Pentru asta, a fost înfiat de unchiul sau, fratele mai mare al mamei, devenind Ion Creangă!”

♥  Stiați că: Cum pe vremea aceea nu existau nici maşini de scris şi nici calculatoare, soţia lui Tolstoi a trebui să copieze de mâna tot romanul “Război şi Pace”. De 7 ori!

♥  Stiați că: poetul englez Byron era într-atat de îndrăgostit de civilizația elenă încât s-a dus în Grecia să lupte împotriva turcilor în războiul grec pentru independență?

♥  Stiați că: Alexandru Odobescu s-a sinucis după ce s-a îndrăgostit de o femeie cu treizeci de ani mai tânără decât el?

♥ Stephan Edwin King. El a inceput sa scrie romanul Carrie, dar, fiindcă acesta nu avansa, a hotărât sa il arunce. Tabitha, soția lui, a recuperat manuscrisul si l-a convins sa scrie romanul pana la capăt. Concernul editorial Doubleday a acceptat publicarea romanului, iar New American Library cumpara drepturile ediției de buzunar cu suma de 400.000 de dolari.

♥ Știați că: Paulo Coelho a mărturisit faptul că a fost internat de 3 ori la rând într-un sanatoriu din Rio de Janeiro și asta l-a influențat să scrie romanul Veronika se hotărăște să moară?

♥ Știați că: Lewis Carroll suferea de aproximativ 20 de boli diferite și că unii exegeţi spun că el ar fi fost de fapt Jack Spintecătorul?

♥ Știați că: E.A. Poe s-a căsătorit cu una dintre verisoarele sale, care avea doar 13 ani?

♥ Stiati că: Ion Barbu consuma cocaina saptamanal? ”Din cauza unei prea lungi dezrădăcinări și a interesului meu viu pentru experiențe spirituale, am luat la Berlin obiceiul anumitor stupefiante: eter și cocaină”, se destăinuie Barbu într-o scrisoare. Din aceeași epistolă aflăm despre periodicitatea practicării viciului: eterul meu cotidian și praful de cocaină săptămânal.Ocazional Barbu își administra cocaină împreună cu prietenul său Tudor Vianu. Pe fondul consumului, depresia psihică prin care trece Ion Barbu se accentuează și la jumătatea lunii august 1924 poetul se internează pentru tratament psihiatric și dezintoxicare la spitalul de boli mintale amenajat în Mănăstirea Mărcuța. Barbu depășește perioada de sevraj se înzdrăvenește și părăsește spitalul în primăvara anului 1925.

♥ Știați că: George Călinescu, unul dintre cei mai mari critici literari români, se numea de fapt Gheorghe Vișan? Mama sa lucra ca menajeră în casa unui impiegat C.F.R. -Constantin Călinescu iar în 1907 mama sa naturală acceptă ca fiul ei să fie înfiat de soții Călinescu care nu aveau copii.

♥ Stiați că: Lev Tolstoi a murit de pneumonie plecând pe timp de iarnă, noaptea, spre gară. Mai mult decât atât, înainte să moară, acesta era într-o depresie grea.

♥ Știați că:  Anais Nin a fost amanta marelui scriitor american de romane erotice Henry Miller? Mai mult decât atât, Anais Nin, căsătorită la vremea aceea cu un bancher l-a sprijinit pe amantul ei să publice multe dintre romanele sale celebre.

♥ Stiați că: deoarece Dostoievski a trăit 15 ani în Moscova, într-o casă aflată lânga un cimitir de nevoiaşi (criminali, sinucigaşi, săraci etc) şi lânga un spital, foarte multe descrieri de persoanje din romanele sale sunt de fapt aduceri aminte a celor văzute în apropierea lui. Personajele lugubre, dar şi obsesia lui de a-i descrie fizic pe mulţi dintre eroii malefici ai romanelor ca fiind ciupiţi de vărsat şi umflaţi la chip (de altfel, motivul acesta se regăseşte în multe romane din literatura rusă) nu sunt decât o oglindire a celor cu care a interacţionat în copilărie sau adolescență.

♥ Stiați că: După câțiva ani de la moartea sa, Gogol a fost dezgropat pentru a fi mutat în altă parte, însă cei care au asistat la dezhumare au constatat cu groază că trupul lui era întors cu faţa în jos. Scriitorul romanului Suflete moarte a fost îngropat, probabil, în timp ce se afla în comă.

♥ Știați că: Lucian Blaga era un mare filosof? Și că în același timp își traducerea o parte din opere în alte limbi?

♥ Știați că: Charles Dickens dormea şi scria întotdeauna cu faţa spre nord?

♥ Știați că: în 1667 – Poetul John Milton, sărac și orb, este nevoit să vândă drepturile de autor pentru poemul Paradisul pierdut. Suma primită: 10£.

♥ Stiați că: poetul Lucian Blaga a vorbit la varsta de 4 ani?

♥ Stiați că: pe data de 30 aprilie 1897, Mihail Sadoveanu debuta în ziarul umoristic Dracul din Bucuresti. Sub pseudonimul Mihai din Pascani, viitorul romancier publica schița umoristică Domnisoara N. din Falticeni, care avea 40 de rânduri.

♥ Stiați că: Ian Fleming, pasionat de ornitologie, și-a denumit personajul James Bond după ornitologul american cu același nume.

♥ Stiați că: Surorile Bronte (Anne, Emily si Charlotte), cât și fratele lor și celelalte două surori mai mari, s-au îmbolnăvit și au murit de tuberculoză. Tuberculoza era o epidemie frecvent răspândită în Anglia în perioada victoriană, care ucidea anual un procent însemnat din populație.
Surorile au suferit de episoade de depresie și tulburare emoțională, datorate conditiilor în care au trăit și au studiat: moartea timpurie a mamei lor, firea rece, violența și restrictivă a tatălui lor, condițiile dure și precare ale internatului în care au învățat. Toate aceste și-au pus amprenta asupra vieții și operei lor și în final au cauzat slabirea sistemului imunitar, ceea ce a dus la contactarea acelei boli necrutatoare pentru acele vremuri.

♥ Stiați că: Marchizul de Sade și-a scris cele mai multe opere în perioada în care era întemnițat?

♥ Stiați că:  Lev Tolstoi a trăit şi în România? În anul 1854, este transferat în armata dunăreană și locuiește timp de câteva luni la București.

♥ Stiați că: Eminescu era scund (sub 160 cm), musculos și bine legat? În intimitate ducea o viață de boem (fuma și arunca mucurile pe jos, menținând un strat de mucuri și scrum pe podea). În societate, însă, era pedant, ieșea foarte bine îngrijit, fapt care i-a atras porecla “boierul”. Era, asemenea lui Caragiale, mare amator de muzică, sufletul său sensibil nu putea rămâne indiferent la frumusețea muzicii. Shakespeare: “nu poți avea încredere într-un om care nu iubește muzica” – deoarece asta înseamnă că structura sa nu intră în rezonanță cu armonia.

♥ Stiați că:  J.R.R.Tolkien sforăia atât de tare încât dormea în baie, în cadă, pentru că soţia nu îi suporta sforăitul?

♥ Stiați că:  Isaac Asimov este singurul autor care are o carte în fiecare categorie a Sistemului zecimal Dewey?
Clasificarea zecimală Dewey sau sistemul zecimal Dewey este un sistem de catalogare bibliografică, fiind inventat în anul 1876 de către Melvil Dewey.
Acest sistem de clasificare organizează şi clasifică cărţile pe rafturile unei biblioteci într-un mod specific şi într-o ordine repetabilă care uşurează considerabil identificarea, găsirea şi plasarea ulterioară a oricărei cărţi. Sistemul este utilizat de peste 200.000 biblioteci din peste 135 de ţări. Isaac Asimov a scris şi editat peste 500 de volume şi aproximativ 90.000 de scrisori sau cărţi poştale. Autorul a fost considerat prin consens general un maestru al stilului science-fiction, alături de Robert A. Heinlein și Arthur C. Clarke. Cea mai faimoasă lucrare este reprezentată de seria Fundaţia, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii ale sale, seria Imperiului Galactic şi seria Roboţilor. Isaac Asimov a scris romane poliţiste şi fantasy, precum şi o mare cantitate de lucrări non-ficţiune.

♥ Stiați că: Fiodor Mihailovici Dostoievski Dostoievski a fost un bărbat scund, suferind de epilepsie, gălbejit, iar sub pretextul că pleacă în străinătate ca să-şi trateze boala, a împrumutat bani, dar, de fapt, i-a cheltuit la jocurile de noroc din Wiesbaden, Germania, şi pentru a-şi petrece mai mult timp cu amanta, Polina Suslova?

♥ Stiați că: Lord Byron- „Don Juan”-ul colectionar de femei, bucle si arogante, și-a pierdut virginitatea cu doica la 9 ani? Mai târziu a avut o aventură cu sora-sa, bea vin dintr-un craniu uman și cumpăra batiste în loturi de câte 100, când prețul uneia era salariul mediu anual pe economie. Moda vremii lui era păstrarea unei șuvițe din buclele frumoaselor iubite. Byron a înțeles moda colectionând păr pubian de la ele. În plicuri. Le ținea îndosariate, la editura sa, unde au rămas 100 de ani si după moartea lui.
Cum Cambridge nu permitea câinii ca animale de companie, Byron si-a luat un urs pe care îl plimba în lesă prin campus. Nu a putut fi împiedicat, pentru că regulamentul nu preciza nimic despre urși. Pe urs îl chema Bruin și Byron zicea ca s-ar putea ca ursul să aplice pentru o bursa, o ironie la adresa practicilor universității care îi favorizau pe cei cu bani și statut social. Byron nu a fost nevoit să dea niciun examen, la acea vreme la Cambridge nobilii fiind scutiți de la ele.

♥ Stiați că: Charlotte Brontë și-a dedicat romanul „Jane Eyre” (incepand cu a doua editie) lui W. M. Thackeray” , ca semn de recunostinta pentru faptul ca acesta i-a apreciat cartea?

♥ Stiați că: Ernest Hemingway s-a sinucis la 61 de ani? Nu a fost însa singurul din familia sa care a recurs la acest gest. Atât tatăl cât şi fratele său dar şi sora sa s-au sinucis.

♥ Stiați că: Primul roman din lume scris de o femeie este “Povestile lui Genji”? Autoarea acestui roman este Murasaki Shikibu şi a fost publicat, aproximativ, în anul 1000 Î.Hr..

♥ Stiați că: În 1939 scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul conţinând litera e?

♥ Stiați că: Marin Preda nu scria niciodată cu pixul sau creionul?  Scria cu un stilou cu peniţa de aur, care după moartea lui nu a mai funcţionat niciodată. Peniţa era tocită mai mult într-o parte şi pentru a scrie cu el trebuia să ştii cum să îl ţii şi în ce poziţie să îl apleci, dar nimeni nu a reuşit să îl facă să scrie.

♥ Stiați că: Numele adevarat al lui Mihai Eminescu a fost Mihai Emonivici, sub care a debutat prima oară în revista Familia? Însă, directorul revistei îi schimbă numele în Eminescu, așa cum îl știm toți astăzi.

♥ Stiați că: La ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885, au luat parte aproape două milioane de oameni?

♥ Stiați că: Simone de Beauvoir a fost poreclită „Castor” de către filosoful Rene Maheu?

♥ Stiați că: Gabriel Garcia Marqueza a susținut toată viața că cel mai bun roman care s-a scris vreodată este „Război și pace”  de Lev Tolstoi? 

 

Am revenit pe blog! ♥ Am lipsit o scurtă perioadă, sper că nu mi-ai dus dorul foarte tare :). Se apropie cununia religioasă și, cu toate că m-am străduit să nu mă agit prea tare, acum câteva zile am avut o cădere de calciu. M-am pus pe picioare repejor și iacătă-mă aici.

A venit momentul să dăm câteva premii, așa-i?

Să vedem cine sunt câștigătorii concursului  „Dăruiește cultură”, lansat pe data de 8 mai:

Irina Nițu câștigă cartea „Frații Karamazov” de Feodor Dostoievski.

Oana Barabas câștigă cartea „Anna Karenina” de  Lev Tolstoi

Și, suplimentar față de ce am promis, Oana Mihali câștigă cărțile ” Zenobia” de Gelu Naum și „Ferma Animalelor” de George Orwell. Este un premiu pe care eu îl acord aleatoriu, unuia din cititorii fideli ai blogului (cei care interacționează mai mult cu mine). Oana Mihali, te provoc să revii pe blog cu recenzia cărții ” Zenobia” de Gelu Naum.

Aștept adresele voastre de livrare și numerele de telefon pentru a putea transmite coletele.

 

Dog-Reading-book1

 

Semnătură

 

 

14 răspunsuri sa “„Cancanuri” literare! ♥”

 1. Personalitati fascinante, scriitori astia!… Am aflat multe picanterii. O admir pentru rabdare pe sotia lui Tolstoi. Si sa stii ca ti-am simtit lipsa, dar am pus-o pe seama alergaturii pentru nunta. Imi pare rau sa aud ca ai avut probleme e sanatate, dar cel mai importanat e ca acum esti bine si ai revenit cu forte si surprize proaspete… :*

  Apreciază

 2. Am citit toate informațiile din articol si mi s-au parut super interesante, mai ales ca despre unii autori nu știam nimic. Mi s-a părut interesant stiloul lui preda. Poate era fermecat. Oana, abia aștept cărțile si ma bucur foarte mult sa primesc acest dar de la tine. Accept cu drag provocarea. Iti doresc sănătate si spor in toate, stiu ca nu e chiar ușor sa te pregătești de nunta. :*

  Apreciază

 3. Despre asocierea lui Lewis Carroll cu Jack Spintecătorul chiar nu ştiam. I-ai dat de furcă detectivului din mine! :))

  Apreciază

 4. Chiar ca am aflat o multime de lucruri interesante despre scriitori si operele lor. Iti multumesc pentru vestea minunata si iti doresc multa sanatate si spor la pregatiri! Ti-am scris pe facebook mesaj.

  Apreciază

 5. Asta numesc eu un articol elaborat. Bravo!

  Apreciază

 6. Mai vrem Cancanuri!

  Apreciază

 7. Oana, ai grijă, vrei să fi la nuntă la fel de albă ca rochia? Trebuie să mai iei şi câte o pauză.
  Legat de picanterii, ei bine, ştiinţa le infirmă pe unele. Lewis Carroll nu este Jack Spintecătorul, s-au făcut teste ADN şi se pare că este vorba de un emigrant polonez care nu a fost luat în calcul în mod serios când s-a făcut ancheta originală. Nici măcar doctorul care a servit drept inspiraţie pentru Sherlock Holmes nu a nimerit criminalul :).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: