Recomandare de carte: „Comedianta”


Recenzie „Comedianta” (Wladyslaw Reymont) 

1-a

Laureat al Premiului Nobel în 1924, polonezul Wladyslaw Reymont impresionează prin modul rece şi crud în care dezvoltă destinul personajului principal feminin al romanului din 1896.
„Comedianta” sau „povestea destrămării unui vis” – aşa cum este volumul supranumit de Constantin Geambaşu, are unele trăsături de bildungsroman, prezentând soarta unei tinere orfane din secolul al XIX-lea cu un caracter cum şi acum, ca şi atunci, este şi era greu de găsit. Demnă, sinceră şi onestă mai presus de toate, Janka Orlonska fuge de o căsătorie din obligaţie la ordinul tatălui ei văduv şi se agaţă cu toată puterea de visul vieţii fericite de teatru, vis implantat de o doică dornică de înavuţire după plecarea ei din casa părintească.
Janka Orlonska este chiar o feministă a secolului ei pentru că nu-şi doreşte să devină „sluga bărbatului şi a copiilor”. Elegantă, talentată şi independentă, Janka este „uimită de oameni şi de slăbiciunile lor”, nevăzându-şi naivitatea decât ca pe o virtute demnă de respectul celorlalţi. Viaţa boemă de la teatrul de vară unde se refugiase de tatăl ei dominant o trezeşte la realitatea crudă pentru care nu era pregătită încă.
Colegii ei actori o etichetează în scurt timp – „comedianta” – pentru seriozitatea cu care ia în considerare viaţa, în general şi scopul omului de-a lungul ei, în particular. De aceea, cartea se remarcă prin traiul fetei care poate fi uşor clasificat drept o glumă a sorţii în faţa stoicismului şi onoarei acesteia.
Volumul este original prin modul în care descrie, fără perdea, viaţa de actor. Autorul omniscient dezvăluie cu obiectivitate faptele aşa cum sunt, surprinzând cele trei luni fatidice din viaţa personajului principal care se remarcă prin inocenţă în faţa destinului necruţător, căruia tânăra îi cedează forţată de împrejurări.
Un roman complet, cu un personaj feminin cu caracter bărbătesc şi cu voinţă de fier, topită de idealul unei dragoste împlinite şi a unei cariere cu un succes răsunător.

spotlight

 

Un text de Elene Arlene (facebook.com/EleneArlene)

semnatura

3 răspunsuri sa “Recomandare de carte: „Comedianta””

 1. O carte excelentă! Am citit-o şi eu cu foarte mulţi ani în urmă. M-am gândit cât de diferită era viaţa unei femei pe aceea vreme incorsetată în canoanele societăţii şi în mod obligatoriu măritată ca să poată să îşi ducă o viaţă cât de cât plăcută şi îndestulată. Dar limitarea şi obligaţiile care le aveau în faţa soţului erau de multe ori prea scump plătite. Mi-a plăcut forţa personajului feminin, felul în care a reuşit Wladyslaw Reymont să o redea, în asa fel încât să apară parcă vie în faţa noastră. De fapt viaţa rurală este extrem de bine oglindită şi aici, pentru că Reymont a primit Nobelul pentru opera sa Ţăranii. Este excelentă proza poloneză. În 1905 când scriitorul polonez Henryk Sienkiewicz a câştigat Nobelul pentru literatură, a fost propusă pentru premiul Nobel încă o scriitoare a acestei ţări (din a cărei operă, recomand cu foarte mare căldură Pe Malurile Niemenului) pe nume Eliza Orzeszkowa. Cartea pe care am menţionat-o mai sus este asemănătoare celei Comediantei, dar mai romantică puţin, deşi face o paralelă între viaţa inutilă a societăţii „bune” şi cea de ţărani, în plus tema căsătoriei şi condiţia vieţii femeii este extrem de frumos tratată. Îi recomand pe toţi trei scriitorii menţionaţi. Dintre cărţile lui Sienkiewicz cel mai mult mi-au plăcut romanele istorice (epopeea naţională): Prin foc şi sabie ; Potopul şi Pan Wolodyjowski. Dintre acestea Potopul este preferata mea. Dacă ţi-a plăcut Reymond o să citeşti cu plăcere şi aceste cărţi.

  Apreciază

Trackbacks/Pingbacks

 1. „Curtea Veche” prescrie consumul responsabil de literatură! :) | Oana Toporaș – Blog Personal - 29 mai 2015

  […] Un voucher de 35% reducere la Oferta Curtea Veche Publishing merge la  Elene Arlene pentru recenzia cărții „Comedianta” […]

  Apreciază

 2. Primul pas | Personaje de Basm - 10 iunie 2015

  […] simbolic. Pentru curioșii care vor să știe cu ce am cucerit jurații, aveți link-ul – Recenzie „Comedianta”. Îmi acord privilegiul de a-i mulțumi Oanei Toporaș încă o dată pentru bucuria pe care mi-a […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: