“Toba de tinichea” de Gunter Grass


Vă mai amintiți când am postat pe Pagina Oficială de  Facebook acest anunț:

” Mesaj pentru cei care au mai primit carti de la mine ♥ Astă seară, am trimis „Toba de tinichea” de Gunter Grass, unuia din voi. Nu voi spune cui. Este o surpriza, un cadou pe nepusă masă 🙂 . Il provoc pe câștigător/câștigătoare să scrie câteva rânduri despre această mini-experiență.” ?

Ei bine, „Toba de tinichea” a ajuns la Iuliana Blăjan :). Ea a fost ținta acestui cadou. În semn de mulțumire, deși eu am provocat-o la o acțiune mult mai simplă, Iuliana a scris recenzia acestei frumoase opere literare. Mulțumesc, Iuliana!

Recenzie

“Toba de tinichea”- Gunter Grass

Deutsches Filmmuseum: 16.5.6 / 01
“Toba de tinichea” este povestea unui pitic care refuză intenționat să mai crească de la vârsta de trei ani, acțiunea derulându-se pe fundalul perioadei tulburi a celui de-al Doilea Război Mondial, undeva la granița dintre Germania și Polonia. Crescut de o mamă adulterină și de doi tați prezumtivi, de naționalități diferite, unul neamț și celălalt polonez, Oskar, eroul romanului îi disprețuiește în egală măsură pe ambii săi tați, deși are puncte comune cu fiecare dintre ei – e tipicar asemenea neamțului dar are și relații interpersonale instabile ca și polonezul. Combinația cromatică alb-rosu se va regăsi în tot cuprinsul romanului, personajul deține tobe de tinichea bicolore, dezvoltă o adevărată obsesie pentru surorile medicale cu crucea roșie în piept, aluzie probabil la culorile drapelului polonez și implicit la filiația după tată.Toba de tinichea, primită cadou de la mama sa, devine singurul punct de sprijin al lui Oskar în relația cu lumea exterioară, ea îl ajută să suporte neajunsurile vieții, îl ajută să se cunoască pe sine.
Printr-un joc al hazardului, Oskar, înzestrat cu capacități ieșite din comun, își întâlnește mentorul în persoana lui Bebra,șef al unui teatru de campanie.Întâlnirea providențială va produce schimbări uluitoare în viața anostă a eroului, discipolul de ieri devenind mentorul unei bande.
Aflat într-o permanentă căutare a fericirii, eroul oscilează între inocență și profunzime, complexitatea personajului fiind relevată din mai multe ipostaze: fie din aceea a copilului, a unui îndrăgostit, a unui succesor, fie a unui mentor.
Dacă va întâlni fericirea mult visată aceasta nu o putem afla decât urmărind traseul personajului de la imaginea de început a bunicii materne, cu cele patru fuste ale sale, simbolizând spațiul protector până la imaginea cu care se încheie romanul…

DieBlechtrommel_3a

 

semnatura

3 răspunsuri sa ““Toba de tinichea” de Gunter Grass”

  1. interesanta carte.marturisesc ca am tot ocolit autorul acesta

    Apreciază

Trackbacks/Pingbacks

  1. „Curtea Veche” prescrie consumul responsabil de literatură! :) | Oana Toporaș – Blog Personal - 29 mai 2015

    […] Un voucher de 35% reducere la Oferta Curtea Veche Publishing merge la Iuliana Blăjan pentru recenzia cărții „Toba de tinichea”.  […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: