Bunicii împrăștie praf de stele ♥


„A fost odata ca-n povesti

A fost ca niciodata,

Din rude mari împaratesti,

O prea frumoasa fata.”

Eh, să nu exagerăm. N-avem rezon, Mademoiselle. Insă odinioară, în vremile când învățăturile lui Ceașcă se pârjoleau, poveștile, cam ieșite din trend ce-i drept, îmi răvășeau factorul ideal al existenței. Mințenaș,  pentru copilița din mine, zilele  aveau o singură unitate de măsură: cantitatea de  cuburi de zahar topite cu strășncie între limbă și cerul gurii, numărul vișinelor pescuite din bornacul de dulceață sau grămezile de semințe de floarea-soarelui alese cu grijă pentru batonul dulce ce urma să fie copt pe plita cuptorului din chirpici.

Memoria-mi descarcă, asemeni unui hard- disk extern, masinărie modernă a vremurilor noastre, toate bucuriile copilărie. Și uite așa, dând dintr-una într-alta, îmi amintesc apusurile de soare petrecute,  pe pragul bojdeucii din Strunga, împreună cu bunicu’, mâncând gulie cu sare,  merindă proaspăt culeasă din Fundul Siliștii.

 • Oanî, îți placi?
 • Îmi placi, îmi placi.

Trebuie să fiu cinstită și s-o spun pe aia dreaptă. Gulia nu-mi lăsa gura apă. Însă timpul petrecut cu bunicu’, discutând despre nimicurile oamenilor mari, îmi umplea mațele de fericire. Nici vorbă de ghiorăială sau poftire.

Papuca

Mrejele maturității îmi gâdilau toată ființa. Carevasăzică, al meu papucă, mă vâra, așa cum vâri ața prin urechile acului, în “soțietatea fără prițipuri” a coacerii spirituale.

Sau poate că, văzându-mă pe mine, neatinsă de urâțenia cotidianului, găsea plăcere în a-și petrece timpul  într-o lume chivernisită de candoare.

Bunelul meu a fost un om înzestrat c-o dorință de cunoaștere a lucrurilor în amănunt. Acesta este motivul pentru care, într-un moment de preocupare asupra actualității lumești, se-ntreba, de unde dracu’ s-o fi iscat moda pantalonilor cu cracii de felurite culori.

“Din soarele copilăriei mele

Pe fruntea ta mai licăreşte-o rază ”

Arareori îmi simt sufletul cuprins de-o melancolie dulce. Îmi amintesc de multitudinea razelor, născute din pântecul unui apus oarecare, de apucăturile de copil, de diminețile petrecute cu mamaie la câmp, de roua care-mi gâdila tălpile, de păpușoiul copt, de cântecele intonate în timp ce scrânciobul se țuțula.

Dar mai presus de toate, îmi este dor să privesc lumea prin ochii moșnegului meu cu părul cărunt.

„Orice copil are nevoie de un bunic, bunicul oricui, pentru a crește cât mai sigur pe el într-o lume nefamiliară.” Charles și Ann Morse

bunic

 

Vă îmbrățișăm cu drag,

Oana și Cocuța

Oana_Cocutza

 

6 răspunsuri to “Bunicii împrăștie praf de stele ♥”

 1. Ce drăguț!Și eu îmi amintesc cu drag de bunicul din partea mamei….A plecat dintre noi când eu eram prin clasa a VII-a…Tare l-am mai plâns….:(

  Apreciază

 2. M-am întors un pic în timp, la bunicii din partea tatălui. Căsuţa lor cu prispă, „ocolul”, despărţit de pădure doar printr-o uliţă,pe care arar trecea câte o căruţă sau câte un om. Seara, după o zi de muncă, bunicul se aşeza şi citea. Era un om destul de tăcut, spunea vorba ce-avea de spus la locul potrivit. Il auzeam uneori: Măi , Vasile, sau măi, Lelu, tu eşti ca ăla din cartea aia care uite cum făcea şi ce zicea… şi dădea exemplul potrivit la momentul potrivit. Avea un oarecare umor în vorba lui şi eu zâmbeam complice, înţelegeam ce vrea să zică şi printre rânduri! Avea o minte brici şi era un om cumpătat. Deşi comunica puţin cu mine prin vorbe, comunica cumva prin gesturi, prin felul de a fi. Străbunica, mama lui, mă răsfăţa cu ciuperci culese din pădure, pe care le prăjeam împreună pe jarul de la soba cu cuptor de la „conie”.

  Apreciază

 3. Felicitari pentru frumoasele cuvinte…trezesc amintiri

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: