Ce am citit în primele luni ale lui 2018


Pentru că am puțin timp liber, din mărinimia vremurilor pe care le trăiesc, m-am gândit să dau cu bățul și să povestesc despre ce cărți am savurat în ultima bucată de timp. Făcusem aici un top al celor mai bune 10 cărți citite. Lucrurile nu s-au schimbat prea tare în privința catastifului cu preferințe însă n-aș vrea să pun accentul pe asta acum.

M-am gândit să povestesc despre puiencele cu care mi-am petrecut timpul de la-nceputul anului și până acum.

Deși nu-i unul dintre genurile literare care să mă facă să mă tăvălesc de plăcere, 1 ianuarie m-a suprins în compania cărții „Picnic la marginea drumului” de Arkadi&Boris Strugatki. Mărturisesc că nu mi s-a părut o carte ușoară ci mai degrabă o carte pentru care tre să ai ceva stomac ca să o poți digera bine. Pe alocuri, din perspectiva omului încorsetat de societatea-n care trăiește, mi s-a părut că aduce puțin cu 1984 de Orwell. Este una din acele cărți pentru care este nevoie să-ți pui bibilica la treabă pentru a pătrunde în lumea zugrăvită de autor, care te face să-ți pui ‘nspe mii de întrebări și care nu te lasă s-o uiți, indiferent de câtă literatură devorezi după ea. Cum ar veni, este o EA, care vrei nu vrei, îți rămâne fixată în minte multă vreme dacă nu pentru totdeauna.

După o carte cu așa greutate, m-am gândit c-ar fi cazul să mă delectez cu ceva ușurel și am optat pentru „Amintirea dragostei” de Jim Fergus. Dacă n-aș fi citit „Madlena” de Aurora Liiceanu cu siguranță n-ajungeam la această minunată carte. Probabil unul dintre motivele pentru care-mi place atât de tare de Aurora Liiceanu este tocmai felul ei de a-ți face poftă pentru alte cărți. N-ai cum să-i reziști, vă rog să mă credeți pe cuvânt.

„Amintirea dragostei” de Jim Fergus m-a făcut să invidiez curajul personajului principal de a-și trăi viața. Modul independent de a supraviețui, explozia, setea și pasiunea de a devora dragostea pentru artă și dragostea pentru dragoste :). Dar cred că cel mai mult am fost cucerită de faptul că întreaga acțiune se petrece în Parisul anilor ’20. Un Paris al extremelor, dezinvolt și teribil de sincer.

Așadar, dacă doriți să vă pierdeți în frumusețea acelor vremuri, „Amintirea dragostei” de Jim Fergus este o alegere mai mult decât reușită.

Pe Jim Fergus am încercat să-l „sting” cu Orhan Pamuk- „Femeia cu părul roșu”. Tre să mărturisesc că nu prea mi-a ieșit figura. Spre deosebire de celelalte cărți scrise de Pamuk, „Femeia cu părul roșu” mi s-a părut slăbuță. Din acest considerent n-am să vorbesc prea mult despre ea căci n-aș vrea să influențez pe careva negativ. Sunt convinsă că-n cazul meu este vorba și despre o doză mare de subiectivism tocmai de acceea nu vreau să bag bățul prin gard. Spun asta pentru că încă de la începutul cărții personajul principal masculin mi-a strânit o oarecare antipatie (repulsie cred c-ar fi cam mult spus), sentiment de care n-am reușit să scap.  Desigur că tema cărții este una interesantă însă finalul și întregul fir narativ este cam previzibil. Cel puțin așa mi s-a părut mie :). Însă per total, este o carte frumoasă și merită s-o-ncercați. Poate la voi o sa aibă mai mult succes 🙂

După ce l-am devorat și pe Pamuk, mi-am zis că-i timpul să trec la chestiuni mai seriose. De vreun an de zile mă tot perpeleam prin librării la întâlnirea cu Donna Tartt- „Sticletele”. Deși n-are recenzii care să te dea pe spate, această carte cu greutate (cum altfel ai putea s-o numești când are peste 1000 pag) mă atragea ca un magnet. M-am fofilat de câteva ori și-am reușit să nu plec cu ea acasă. Însă în luna ianuarie mi-am luat inima-n dinți și-am comandat-o de pe Libris cu gândul c-am s-o citesc eu cândva. Dar curiozitatea a fost așa mare că imediat de cum mi-a ajuns coletul, m-am instalat frumușel într-un colț și-am început s-o devorez. La început mai timid pentru ca mai apoi, după primele 100 de pagini, să mă transform într-o hămesită. Cartea asta pur și simplu nu te lasă s-o lași :). Cumva, Donna Tartt parcă te ia de braț și te aruncă acolo, în vâltoarea acțiunii, fără vreun drept de apel.

Debutul cărții se face sub lumina unui subiect cât se poate de cotidian pentru New York-USA, explozia unei bombe în cadrul unui muzeu de artă. Desigur că poate pentru mulți cititori, acest început de poveste poate fi considerat unul consumat însă pe mine tocmai asta m-a atras, faptul că autoarea aduce în prim plan viața unui tânăr care trăiește într-un prezent apropiat de cel pe care-l trăiesc eu, cititorul, fără a fi nevoie să mă transpun în alte vremuri.

În concluzie, „Sticletele” Donnei Tartt m-a cucerit și m-a purtat, vreme de câteva zile, într-o poveste de-a dreptul fascinantă. Mai mult nu vă spun întrucât nu intenționez să fac din acestă postare o recenzie ci doar să-mi exprim subiectiv punctul de vedere asupra unor puience citite.

După Donna Tartt a urmat, fără prea multă documentare prealabilă, Salman Rushdie- „Copiii din miez de noapte”. Eh, aici cam e cu cântec treaba. De ce spun asta? Fără să exagerez vreo clipă, am urât cartea de la primele 50 de pagini și până la final. Mi-a luat cca. 2 săptămâni să o termin dar am citit-o cu noduri în gât. Mi s-a părut o învălmășeală de idei în care cu greu apucai să urmărești firul narativ. Ideea de bază a fost una care m-a atras l-nceput, însă pe parcursul întregii cărți, ceva din farmecul ei s-a pierdut. Nu dau cu parul și recunosc că poate problema cu această carte a fost la mine însă undeva trebuia să-mi vărs amarul :). În cele 2 săptămâni petrecute în compania acestei puience, m-am simțit un cititor chinuit, prins într-o poveste care nu-mi spunea nimic, ba chiar mai mult, fiecare pagină parcursă, strârnea în mine un soi de revoltă întrucât nu-mi găseam suficientă inimă s-o las din mână. Când am finalizat-o, vă spun drept, am simțit nevoia unei pauze de vreo 3 săptămâni până să-mi fac curaj să-ncep altă carte.

Acestea fiind spuse, dac-ar fi să fac un mini-clasament cu ce am citit de la-nceputul anului și până în prezent (momentan mă găsesc în compania lui John Fowles), spun așa:

Locul 1- „Sticletele” de Donna Tartt;

Locul 2- „Picnic la marginea drumului” de Arkadi&Boris Strugatki;

Locul 3- „Amintirea dragostei” de Jim Fergus;

Locul 4- „Femeia cu părul roșu” de Orhan Pamuk;

Locul 5- „Copiii din miez de noapte” de Salman Rushdie.

Mi-aș fi dorit să citesc mai mult însă acesta a fost timpul de care am dispus. În cazul în care v-am stârnit curiozitatea cu vreo una din cărțile de mai sus, vă anunț că am o veste bună :).

Am de dat:

♥ „Picnic la marginea drumului” de Arkadi&Boris Strugatki;

1

♥ „Femeia cu părul roșu” de Orhan Pamuk;

2

♥ „Copiii din miez de noapte” de Salman Rushdie.

3

Ce-nseamnă asta mai exact? Îmi puteți scrie în secțiunea comentarii, până la data de 8 mai 2018, dacă vă doriți aceste 3 cărți. Câștigătorul îl voi alege prin tragere la sorți 🙂

 

Vă îmbrățisez cu drag,

Oana


Update 11.05.2018

Iacătă c-am revenit pe blog s-anunț fericitul câștigător al celor 3 puicence prezentate mai sus. Însă înainte de marele anunț vreau să vă comunic că astăzi avem 2 câștigători. Da, da. În afara bunăciunilor de mai sus, am decis să mai fericesc pe cineva cu încă 4 cărți (nerevendicate de la un concurs desfășurat anterior). Este vorba despre:

„Madlena”- Aurora Liiceanu;

„Amintirea dragostei”- Jim Fergus;

„Candidații la fericire”- Ileana Vulpescu;

„Prizonierul cerului”- Carlos Ruiz Zafon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acestea fiind spuse:

Câștigătorul cărților „Picnic la marginea drumului”, „Femeia cu părul roșu” și „Copiii din miez de noapte” este Romeo Z.

Câștigătorul cărților „Madlena”, „Amintirea Dragostei”, „Candidații la fericire” și „Prizonierul Cerului” este Simion Colceriu. 

 

Mai jos puteți viziona extragerea pentru radom.org. Felicitări câștigătorilor!

Vă rog să-mi transmiteți adresele de livrare pe e-mailul: oanatoporas@yahoo.com

Cărțile vor fi expediate prin curierat în data de 17.05.2018.

 

Mulțumesc tuturor pentru participare. În curând, voi lansa un nou concurs cu cărți la fel de bune:). Rămâneți pe frecvență! 🙂

Cu drag,

Oana

 

12 răspunsuri sa “Ce am citit în primele luni ale lui 2018”

 1. Doresc sa ma inscriu penru cele trei carti. Ma atrage „Femeia cu părul roșu” de Orhan Pamuk, dar si celelalte doua imi par interesante 🙂 Multumim de concurs. La cat mai bune carti citite! 🙂

  Apreciază

 2. Adriana Colceriu Răspunde 2 mai 2018 la 16:28

  Ma inscriu si eu! Ar fi minunat sa le primesc si sa le citesc! Frumos gest! 🙂

  Apreciază

 3. Salut! Si pe mine ma intereseaza cartile 🙂 deci ma inscriu si eu ☺

  Apreciază

 4. Imi doresc cartile, desigur. Stiu doi autori, Pamuk si Rushdie, am citit ,,Ma numesc Rosu”, ,,Rusinea” si ,,Harun si Marea de povesti”. De fratii Strugatki am tot auzit si sunt tare curioasa.

  La multe lecturi si articole frumoase!

  Apreciază

 5. A spus cineva cărți bune de dat ? Aici sunt. Doresc să mă înscriu pentru cele 3 cărți.

  Apreciază

 6. Uau, Strugatki! Ma tenteaza desigur, si celelalte doua. Inca nu am citit nimic de Pamuk si nici de Rushdie. Poate ca e timpul :).

  Apreciază

 7. Am citit Grimus, de Rushdie, și nu prea mi-a plăcut. Cam deloc, de fapt. 😦 Însă celelalte două par interesante, în special prima.

  Apreciază

 8. Mă înscriu, în special pentru cea de Pamuk. ,,Zăpada” a fost un roman foarte bun.

  Apreciază

 9. Doresc si eu sa ma inscriu!

  Apreciază

 10. Le-as darui sotiei mele, e o mare cititoare si iubitoare de romane.

  Apreciază

 11. Simion Colceriu Răspunde 8 mai 2018 la 13:22

  Foarte interesante, ma inscriu si eu!

  Apreciază

Trackbacks/Pingbacks

 1. Giveaway: „Viață după viață”, „Bonjour tristesse”, „Douăsprezece scaune” și „Mama” | Oana Toporaș – Blog Personal - 15 decembrie 2018

  […] mi l-am petrecut în compania lui Jim Fergus- „Amintirea Dragostei”(despre care am povestit aici). Ehee, chiar și acu, când mă gândesc la această carte, inima-mi saltă de […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: