Cele mai bune cărți de parenting


Înainte de a începe nu vreau să creadă nimeni că, odată devenită mamă, m-am transformat în mare expertă privind creșterea copiilor. Nici nu-mi trece prin gând asta și sunt convinsă că fiecare mamă are parte de o experiență diferită cu puiul ei de om.

Nu-mi place să dau sfaturi legate de creșterea copiilor altor mămici pentru că nu-mi place să mi se dea. Exceptând, bineînțeles, cazurile când sfaturile sunt solicitate. Nu-mi place să cred că eu procedez cel mai corect cu copilul meu pentru că știu că m-aș minți. Orice părinte face greșeli, mai mici sau mai mari, voluntar sau involuntar. Așa că nu pledez pentru mama perfectă și nici pentru copilul perfect.

Îmi place să mă informez când vine vorba de creșterea copilului meu dar recunosc că în majoritatea timpului merg pe instinct. Totuși, informarea nu are ce să strice. Plecând de la această premisă, m-am dotat, atât în timpul sarcinii cât și după ce am născut, cu diferite cărți de parenting care să mă ajute să-mi înțeleg copilul mai bine. Și ca să fiu sinceră din cale afară, am citit cărțile cu speranța că voi putea să elimin din educația lui anumite greșeli care pe mine încă mă urmăresc. Cum ar fi: „mama te veghează toată noaptea, nu se dezlipește de pătuț, dormi liniștita” deși mama o zbughea la treabă imediat după ce consta că dorm buștean iar eu mă trezeam în creierul nopții speriată că mama nu e acolo unde a promis că o să fie :).

Iată ce cărți mi-au plăcut cel mai mult, din câte am citit:

cartiparenting
Locul 1: Fără doar și poate îl merită „Lacrimi și crize de furie” de Aletha Solter care m-a ajutat să-nțeleg că bebelușii pot plânge pentru a se elibera de stresul și frustrările acumulate. Da. Și ei sunt oameni ca și noi și pot strânge frustrări mai ales că părinții merg pe ghicite de cele mai multe ori când vine vorba despre îndeplinirea nevoilor. Mi-a plăcut teoria Altethei Solter care spune că de fapt nu există colici și că tot plânsul bebelușului de după naștere se datorează stresului pe care mama l-a înfruntat pe parcusul sarcinii. Practic, bebelușul s-a pregătit încă din burtică pentru lumea exterioră, stresantă așa cum i-a fost prezentată de mamă în timpul celor 9 luni de sarcină.
Locul 2: „Ascultă-ți copilul” de Patty Wipfler și Tosha Schore căreia mi-a fost greu să nu-i dau locul 1. Cartea promovează noțiunea de „Hand in hand parenting” prin intermediul căreia poți facilita comunicarea cu copiii tăi, îți poți exprima iubirea profundă față ei și îți poți îmbunătăți viața de familie. Cartea propune introducerea a 5 instrumente în procesul de educație al copiilor: „Timpul special”, „Ascultarea profundă”, „Punerea unor limite”, „Ascultarea prin joc” și „Parteneriatele de ascultare”. Desigur că nu toate aceste 5 instrumente se pot aplica la noi în țară însă, în relația cu micul meu omuleț, deja am folosit „Timpul special” care, din cauza vârstei fragede a celui mic, l-am adaptat puțin 🙂 Timpul special înseamnă timpul (adică 10-15 sau maxim 60 de minute) pe care ți-l rezervi doar pentru copilul tău și ți-l petreci după cum decide el (spre exemplu își dorește să răstoarne o pungă de făină și să sufle pentru a face zăpadă). Deși ideile copilului nu-ți vor fi întotdeauna pe plac este de reținut faptul că această metodă poate dezvolta creativitatea copilului, îți poate dezvălui ție ca părinte ce nevoi are copilul tău și îți poate consolida relația cu el. În fond, timpul special nu durează o zi întreagă ci maxim 1 oră și cred că noi, părinții, putem răbda 🙂

Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este faptul că autoarele îndeamnă părinții să privească efortul pe care-l depun în educarea corectă a copiilor ca o investiției în viitor, o investiție în generațiile viitoare. Cu alte cuvinte, noi, părinții, nu suntem responsabili pentru copiii noștri ci și pentru nepoți, strănepoți, etc.
Locul 3 : „Bebelușul meu înțelege tot” de Aletha Solter care îndeamnă părinții să-și iubească necondiționat copiii, fără frica de a-i răsfăța prea mult. Cartea spulberă mitul „obișnuitului în brațe a copilului” și pune accentul pe înțelegea și validarea nevoilor acestora.
Locul 4: „Jocul atașamentului” de Aletha Solter oferă soluții pentru evitarea jocului de putere dintre părinte și copil și soluții pentru rezolvarea problemelor comportamentale ale copiilor. Pentru cei care au 2 copii, cartea poate fi mai mult decât utilă 🙂
Locul 5: „Îngrijrea sugarului și a copilului” de dr. Spock și dr. Needlman pe care am citit-o în timpul sarcinii și care m-a ajutat, mai ales pe partea de alăptare. Cartea o recomand în special tinerelor mămici întrucât conține o grămadă de informații utile incluzând aici: primele zile cu bebelușul acasă, somnul bebelușului, primele boli care pot apărea, etc.
Locul 6: ” Copilul tău competent” de Jesper Juul pe care nu am reușit să o termin, încă, dar care m-a prins destul de rău. Încă din primele pagini este promovată ideea că părinții trebuie să găsească moduri de creștere a copiilor astfel încât aceștia să învețe să se comporte ca niște ființe umane adevărate.

Cam acestea sunt cărțile de parenting care mi-au plăcut cel mai mult și pe care le recitesc frecvent, atunci când sunt într-o dilemă.

Dacă mai sunt mămici pe aici, mi-ar plăcea să știu ce alte cărți v-au ajutat în educația celor mici 🙂

semnatura

Un răspuns sa “Cele mai bune cărți de parenting”

  1. Interesantă selecție…Nu le-am citit în perioada când eram proaspătă mămică, însă printre cele studiate de mine se numără -Larousse “Enciclopedia pentru părinți”,de la editura Aquila -“Eu și părinții mei”, bineînțeles nelipsita “Mama și copilul” ( mi-a fost de mare ajutor în lipsa unei mame care să mă ajute),iar mai târziu mi-am achiziționat volumul Irinei Petrea “Și tu poți fi supernanny”. La momentul acesta mă orientez după alte titluri, cele legate de adolescenți 🙂 Te îmbrățișez cu drag și îți doresc să te bucuri de această perioadă a vieții alături de puiuțul tău fiindcă nici n-o să-ți dai seama când a trecut timpul…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: