Recomandare de carte- „Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov”


 

Acum câteva săptămâni, mi-am luat un „liber” de la Vlăduț și am participat la lansarea noii cărți scrise de Aurora Liiceanu, „Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov”.

Este a doua întâlnire cu ea, despre prima am povestit aici, iar în suflet aveam ceva emoție. Ceva mai multă, ca să fiu sinceră 🙂

Aurora Liiceanu rămâne una dintre scriitoarele mele preferate, dacă mă raportez la cărțile citite. De foarte multe ori, printre rândurile poveștilor, m-am regăsit, pe mine însămi. Poate că asta-i unul dintre motivele pentru care-mi place atât de mult însă dau asigurări că nu-i singurul. De-a lungul timpului, citind-o pe Aurora Liiceanu, mi-am dat diverse teme de gândire, mi-am pus o sumedie de semne de întrebare, pentru ca-ntr-un final, să ajung să dau răspunsuri unor probleme care mă sâcâiau.  Mi-a fost imposibil să nu fac o paralelă între mine, sau cei apropiați mie, și personajele ei. Poate că-i prea mult spus, însă lecturile poveștilor care poartă semnătura Aurorei Liiceanu au fost, de fiecare dată, ca o vizită la psiholog.

Iată că nici această „puiancă” proaspătă nu se dezice.

„Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov” prezintă relația soților, Vladimir și Vera Nabokov care erau legați, nu de o mare iubire, ci de ambiția Verei de a-l face celebru, mecanism moștenit din copilărie de la mama ei, și de ambiția lui de a deveni celebru. Astfel, Vera nu este prezentată ca soția lui Vladimir Nabokov ci mai degrabă ca o proteză mentală a lui.

Este important de menționat că „Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov” ghidează cititorul către introspecția propriei relații, ridicând semne de întrebare ca”trăiesc ce trebuie?”, „am pierdut alte trenuri?”, „cum putea fi diferită viața mea?”.

Cartea este bine documentată având la bază informații din diverse biografii scrise despre Vladimir Nabokov.  Cred că amânuntele care m-au șocat cel mai tare, pe parcusul cărții, au fost ambiția și puterea de sacrificiu a Verei, care practic trăia în anonimat de dragul soțului său, dar și natura relației pe care Vladimir Nabokov o avea cu fratele său, pe care-l considera un potențial pericol.

Întrucât nu doresc să transform aceste rânduri într-o recenzie, fiind doar o simplă recomandare de carte, mă opresc aici însă nu înainte de a vă spune că „Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov” este o „puiancă” pe care trebuie, musai, s-o citiți. Lângă ea puteți adăuga „Mașenka”, scrisă de Vladimir Nabokov, cartea preferată a Aurorei Liiceanu. Am înțeles că merg foarte bine împreună 🙂

În afara detaliilor referitoare la carte, mărturisesc că stând frumușel la rând și așteptând să-mi iau autograful de la Aurora Liiceanu, am primit de la ea și un sfat: „Să nu mă transform într-o Vera” :). Singurul răspuns care mi-a venit atunci în minte a fost că nici dac-aș vrea, n-aș avea timp să o fac 🙂

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: