Cele mai frumoase cărți pentru bebeluși


Mi-am dorit foarte tare să-i induc lui Vlăduț dragostea pentru cărți și nu pentru că așa consider că este bine ci pentru că știu că ele îi vor deschide porțile unor lumi minunate. În timpul sarcinii, mi-am imaginat de multe ori momentele pe care le voi petrece cu el, la ceas de seară, aborbiți de lumea fascinantă a poveștilor. Mi-am promis că-mi voi găsi mereu timp să-i citesc, că nu voi considera niciodată că-i prea mic și că nu poate înțelege, că voi face tot ce ține de mine pentru ca cititul să devină un obicei. Ce-i drept, și mie îmi plac foarte, foarte tare poveștile și sunt poate chiar mai entuziasmată decât Vlad atunci când vine vorba despre ele.

Pentru c-am decis să tratez subiectul cu simț de răspundere, primul lucru pe care l-am cumpărat pentru puiul meu de om, chiar înainte cu două luni de a-l aduce pe lume, a fost o carte de povești – „Povești pentru copii mai mici de 3 ani sau mai mari” de Eugene Ionesco și Etienne Dellessert .

 

Prima carte de povești a lui Vlăduț. Alegerea de atunci nu a fost foarte inspirată însă pe parcurs am reușit să fac o selecție de cărticele pe care cel mic le adoră, pur și simplu.

Știu că foarte în vogă, pentru picii de la 0 la 36 luni, sunt cărțile usborne. Am citit despre ele și consider că sunt minunate însă pe piață se găsesc și alte variante, de la edituri românești, care pe noi ne-au atras foarte tare.

O să-ncerc, în cele ce urmează, să vă prezint rafturile noastre cu „bunătăți”, grupate pe categorii de interes.

♥ Animalele și sunetele acestora

N-ai cum să dai greș cu cărțile lui Tony Wolf, „Atinge, simte, ascultă” de la Editura Crișan. Sunt un deliciu pentru copii. Vlad a învățat să le folosească foarte devreme (cred că avea 7 luni când i-am achiziționat-o pe prima) și de atunci nu cred că există zi în care să nu le ia la răsfoit.

„Ferma mea”, „Animalele” și „Puii de animale” sunt trei cărți prin intermediul cărora copilul învață să asocieze animalele domestice și sălbatice cu sunetele pe care acestea le emit și cu textura blănii/pielii acestora. Faptul că trebuie să atingă anumita zona a animalului pentru ca acesta să emită sunete, creează o adevărată plăcere pentru cei mici. Unde mai pui că sunt cartonate și că rezistă eroic în mânuțele celor mici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe locul doi, în topul preferințelor lui Vlăduț, se situează cărțile ” Animale vorbitoare”, „Păsări din grădină și cântecele lor” și „Animale din pădure”. Pe prima dintre ele am „pansat-o” constant cu scotch. Are dezavantajul că nu este cartonată iar Vlad a tras de ea cu multă plăcere. Deși-i cam jerpelită, cel mic o răsfoiește cu nesaț ba chiar are răbdare să asculte toate sunetele în timp ce eu îi povestesc câte ceva despre animăluțe.

„Păsări din grădină și cântecele lor” – Editura Aramis este o carte frumos colorată, cartonată și care te trimite direct în grădina, de odinioară, a bunicilor. Cântecele păsărilor sunt redate minunat iar Vlad râde cu gura până la urechi la unele dintre ele. Știe unde să apese ca să-nceapă cântările însă, de cele mai multe ori, îmi ia mâna și mă-ndeamnă pe mine să apăs timp în care el savurează momentul.

 

„Animale din pădure”- Editura Girasol este primită de la vecina de vis-a-vis de casa noastră care a crescut și care s-a gândit că celui mic i-ar fi de folos această cărticică.

  • Poftim, Vlad! Eu nu mai am nevoie de ea! Acum tu trebuie să înveți animalele! spuse Antonia 🙂

Poate de asta îi și place atât de tare puiului meu de om. Nu știu dacă la ora actuală se mai găsește, fiind o ediție destul de veche, însă dau asigurări că-i foarte frumoasă, educativă și rezistentă.

♥ Sistemul solar

Eh, aici nu-i chiar atât de simplă treaba. Am început să învățăm despre sistemul solar când Vlad avea 1 an. Atenția lui era limitată așa că a fost nevoie de un întreg arsenal de instrumente pentru a-i capta atenția. Am achiziționat un sistem solar motorizat, un telescop și cartea cu sunete „Spațiul cosmic” – Editura Dorința. Deși s-ar părea că-i mic pentru astfel de lucruri complicate, Vlad a primit cu mult entuziasm această joacă și astăzi deja știe să-l arate pe „the sun” și alte planete.

Cartea „Spațiul cosmic” – Editura Dorința este dintr-un carton tare și rezistent iar povestioarele simple din ea au un aer ghiduș. Este, fără doar și poate, o carte potrivită pentru micuții învățăcei. Bine, poate nu chiar pentru cei atât de micuți :)). Cert este că lui Vlad îi place tare mult cartea, o răsfoiește, corelează, luându-mă după semnele pe care le face, imaginile cu sistemul solar, povestind despre ele pe limba lui, neînțeleasă 🙂

♥ Numerele, alfabetul și culorile

Încă nu suntem dornici pentru a învăța culorile și alfabetul însă ne place să răsfoim cărțile lui Tony Wolf- „Culorile”, „Numerele”, „Alfabetul”. Cred că totul se datorează imaginilor cu gâște pe care Vlad le-a botezat tot mac-mac și despre care îi place să citească, în maniera lui 🙂

De departe, cartea cu numere este în topul preferințelor noastre. Ne face o plăcere deosebită  să le numărăm pe mac-mac care, cum o dam, cum o dregem,  tot „tlei” ies la socoteală.

Recomand cu mare drag aceste trei cărți scrise de Tony Wolf. Sunt minunat colorate, au poezioare ușoare și amuzante și sunt perfecte chiar și pentru mânuțele celor mai poznași fiind fabricate dintr-un carton gros.

Tot  la  capitolul numere am descoperit și cartea „Învață să numeri împreună cu Martinel”- Editura Arc care este la fel de frumoasă ca cele menționate mai sus.

 

 

Joacă senzorială

Dacă este vorba de experimentat diferite texturi, atunci cartea „Galben Pătrat”- David Carter este tocma’ bună. Desi la prima vedere pare destul de complicată, poate chiar de neînțeles, Vlad este fascinat de ea. Zăbovește destul de mult la fiecare pagină întrucât îi place să testeze cu degetelele mici fiecare colțisor. Până și eu am prins drag de această carte inginerească 🙂

 

 

 

 

 

 

Povești de citit înainte de somn

La capitolul acesta stăm foarte bine pentru că avem diversitate. Deși cărțile pe care le citim înainte de somn conțin povești mai lunguțe Vlad este fascinat de momentul nostru dinaintea somnului iar de cele mai multe ori stă cuminte și ascultă (asta se-ntâmplă de vreo lună-două căci înainte alerga prin pat în timp ce eu citeam ca televizorul 🙂 ). Printre preferatele noastre se numără:

  • „Poveștile altfel”- Editura Girasol sunt de departe cele mai citite. Sunt două volume care cuprind câte șase povestioare clasice reinterpretate.

 

 

„Cei trei purceluși” redenumită „Suflă-ți nasul, lup hain!” vorbește despre cum se pot răspândi microbii dar și despre modalitățile prin intermediul cărora cei mici pot preveni îmbolnăvirea- folosirea unui șervețel.

„Cenușăreasa” redenumită „Zâmbește, Cenușăreasa” explică, pe înțelesul celor mici, de ce este important să te speli pe dinți și să păstrezi o igienă orală corespunzătoare.

Deși toate poveștile, din cele două volume, sunt minunate, trebuie să recunosc că pe „Suflă-ți nasul, lup hain!” o știu pe dinafară. Am citit-o în nenumărate rânduri pentru c-aduce, de fiecare dată, hohote de râs pe chipul puiului meu de om (mai ales când eu trebuie să mă prefac că strănut sau când trebuie să fiu lupul care bate politicos la ușă). Îi sunt cu adevărat recunoscătoare acestei povești pentru clipele de fericire pe care le-am trăit alături de Vlad care uneori a chicotit până la epuizare.

„Micul Prinț” de Agnes de Lestrade și Valeria Docampo suntem fascinați de imaginile din carte iar povestea  ne înmoaie inima, de fiecare dată. Nu știu din ce motiv, Vlad se umple de entuziasm numai când vede coperta. Bag de seamă că-și imaginează cum i-ar sta și lui în rolul Micului Prinț 🙂

  • „Laika, marea calatorie in spatiu” de Patrick Baudry- Editura DPH este o carte pentru copiii mai mari însă nouă ne place să studiem imaginile din ea în timp ce povestim despre prima cățelușă care a ajuns în spațiu. Da, acea cățelușă care s-a plimbat mai aproape de „the earth”, planeta pe care noi deja o știm. Este drept că nu ajungem niciodată până la finalul poveștii însă ceva-ceva tot reușim să citim 🙂

  • „Povești de nani-nani” și „Povești de iarnă” – editura Girasol conțin 11 și respectiv 15 povești simple numai bune pentru a-l aștepta pe domnul Ene. Personajele din aceste două cărți poartă niște nume de-a dreptul caraghioase, ușor de reținut de către cei mici,  iar imaginile sporesc farmecul poveștilor.

 

„Tezaurul cu povești”- Editura Corin Junior este cartea din care îi citeam lui Vlad încă de când avea 2 luni. Cel mai tare ne place povestea „Bucle de aur și cei trei ursuleți”. E drept că toate poveștile sunt frumoase mai ales pentru că vorbim despre reproducerea/repovestirea unor basme celebre.

 

 

„Pietrele lui Aston” de Lotta Geffenblad- Editura Cartea Copiilor și „Cârtițel și pantalonașii – Zdenek Miler, Eduard Petiska”- Editura Art. N-ai cum să rămâi indiferent în fața acestor două povești. Sunt absolut minunate. Pe mine, în calitate de adult, m-a pus, preț de câteva minute, în papucii inocentei copilării.

 

„Povestiri din pădurea verde” și „Povești din pădurea fermecată”– Editura TeoPiticot și respectiv Editura Crișan, ne introduc în lumea magică a necuvântătoarelor care, asemeni oamenilor, se pregătesc pentru diverse acitivități specifice unei anumite perioade din an (spre exemplu ziua recoltei) și trec prin tot felul de peripeții amuzante. Cărțile sunt un deliciu și pentru cei mici dar și pentru cei mai puțin mici :).

 

 

♥ Povești în limba engleză 

Avem multe cărți în limba engleză însă de departe cele mai frumoase sunt „Minions” și ” I love you mummy”. Prima este primită cadou de la Anca, prietenă veche a blogului, și ne place tare mult. Vlad studiază cu interes minionii  înspre care arată cu degetul în timp ce zâmbește ghiduș. Mulțumim, Anca! 🙂


„I love you mummy” este o carte înduioșătoare care vorbește despre motivele pentru care un pui de om își iubește mămica. Da, fericirea chiar stă în lucrurile mărunte!

 

Cam acestea sunt cărțile noastre preferate.

Poate că Vlad nu înțelege mare lucru din ceea ce îi citesc însă observ că-l bucură fiecare poveste pe care o parcurgem împreună. Acestea sunt momentele noastre de la sfârșitul fiecărei zile, momente în care ne reconectăm și ne bucurăm unul de celălalt. Momente în care râdem în hohote, în care ne îmbrățisăm sau pur și simplu ne cotlonim unul lângă altul. Sunt recunoscătoare poveștilor pentru toate aceste momente!

 

Nu există prea devreme sau prea târziu!

Copiii au nevoie de cărți și de povești!


Trackbacks/Pingbacks

  1. Cele mai frumoase cărți pentru 0-3 ani | Oana Toporaș – Blog Personal - 27 decembrie 2019

    […] delectăm cu cele de tip puzzle, cu sunete sau ferestruici. Despre o parte dintre acestea am scris aici, acum câteva […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: