Rețete de jocuri pentru copii și părinți ♥


Astăzi voi povesti despre câteva jocuri (care necesită o investiție financiară minimă) pe care le-am folosit și le folosesc pentru a-l ține pe Vlad ocupat dar și pentru a-l ajuta să se dezvolte armonios.

♥ Joaca senzorială

Pe când avea 9 luni am participat, împreună cu flăcăul, la un atelier senzorial în cadrul unui centru de joacă. Nu prea știam eu mare lucru despre joaca senzorială la momentul respectiv însă ideea de a-l lăsa să se joace printre alți copii, apropiați ca vârsta de el, mi-a făcut cu ochiul.

 

Vlad a fost de-a dreptul încântat de atelier moment în care am realizat că nicio jucărie de acasă nu l-a atras precum această joacă senzorială în… fasole! Exact! Pentru a-ți stimula copilul senzorial nu-i nevoie de mare lucru.

Așa că am început să mă documentez despre ce-nseamnă mai exact dezvoltarea senzorială și cum ne putem juca și acasă. Pentru cei care încă nu știu, dezvoltarea senzorială este foarte importantă pentru cunoașterea și adaptarea la mediul înconjurător. Prin joacă senzoarială copilul experimentează/testează diverse texturi antrenându-și simțul tactil, diverse culori și forme antrenându-și simțul olfactiv, diverse sunete antrenându-și simțul auditiv, etc. Practic pe baza experiențelor senzoriale copilul își construiește realitatea.

Prin urmare, mi-am luat inima-n dinți și-am început să mă gândesc cum să îi fac lădițe senzoriale de care să se bucure și acasă, nu numai la ateliere.

Am achiziționat 2 cutii mari transparente (mai înguste, nu adânci), am pus în ele ce aveam prin dulapurile de la bucătărie (boabe de cafea/porumb/fasole/naut/mălai, paste nefierte de diferite forme și dimensiuni, anason, etc), am completat cu câteva accesorii achiziționate dintr-o librărie de cartier/Jumbo (pampoane, pene, scoici, bucăți de lemn în forma de buturugi, dopuri de plută, cuiburi din paie de hârtie, sfori, hartie creponată, animale din cauciuc tare- gen Papo care par a fi adevărate :)), diverse forme din polistiren). Apoi am creat o povestioară scurtă despre fiecare element și asta a fost. Copil fericit, părinți și mai fericiți! Vlad nu s-a plictisit niciodată de o cutie senzorială deși până acum a avut vreo 4- am schimbat periodic elementele din ea ca să creez diversitate :).

Așadar cutiile senzoriale rămân în topul preferințelor lui. Nu neg că și eu sunt foarte încântată de ele, îmi place să i le fac dar mai ales îmi place să-i observ bucuria și curiozitatea de pe chip atunci când descoperă câte un element nou. Nu știu dacă mai trebuie să menționez sau nu însă costurile de realizare a unor cutii senzoriale sunt mici- undeva sub 50 de lei (exceptând animalele Papo, pe care le puteți înlocui cu animalute din fetru, la fel frumoase și de atractive)

 

 

 

 

 

Joaca senzorială nu se limitează numai la cele menționate de mine mai sus. Puteți experimenta acest timp de joacă folosindu-vă de biluțele hidrofile (garantez succesul lor), de câteva cuburi de gheață (de preferat când e cald afară :)), de spumă de ras, noroi etc. Variante sunt destule, inspirație să avem 🙂

Foarte important! Joaca senzorială trebuie întotdeauna supravegheată de către un adult mai ales în cazul copiilor mici care au tendința să bage, cam tot ce le pică la mână, în guriță. 

♥ Joaca pentru dezvoltarea motricității fine

La acest capitol ne-am folosit de câteva tuburi de canalizare din PVC, cu garnitură, pe care le-am îmbinat după bunul plac creând un mic traseu. Pe acesta l-am fixat cu șoricei de o placă din carton.

Rezultatul a fost wow pentru Vlad care a ajuns să bage pe traseu nu doar mingiuțele ci și toate Ti-Tit-urile și cam orice încape pe acolo :). Când se umple țeava, ne ia de mână și ne cere s-o desfundăm :))

Este cea mai de succes jucărie de până acum!

 

 

Tot pentru dezvoltarea motricității fine i-am cumparat niște șuruburi mari cu piulițe. Nu pot să spun că este foarte atras de ele (încă nu știe care e treaba cu înfiletatul) însă le studiază zilnic și am nădejde că-ntr-o zi o să reușească să șurubărească.

Ca activitate de exterior pentru dezvoltarea motricității fine ne folosim de fel și fel de boabe (grâu, orez, etc) pe care încercăm să le mutăm dintr-un vas în altul cu ajutorul unei lingurițe sau a unei spatule. Momentul este prielnic și pentru o joacă cu spumă sau cu apă colorată. Pe cea din urmă încercăm s-o turnăm în recipiente prin intermediul unor mini-instalații complexe (folosite cu precădere când se face vinul :)))

 

 

 

Joaca pentru dezvoltarea cognitivă și socială

Pentru a-l ajuta pe Vlad în dezvoltarea cognitivă și socială mi-a venit ideea de a crea acasă mici spectacole de umbre pe care i le „servim” înainte de băiță, de câteva ori pe săptămână.

În cadrul acestei activități este nevoie de:

  • un cearșaf mare alb;
  • o lanternă;
  • câteva figurine- eu le-am achiziționat cu 6 lei pe cele de mai jos, de la libraria din cartier. Sunt fabricate dintr-un polistiren moale, placut la atingere. Bineînțeles, dacă aveți talent (nu este și cazul meu) le puteți confecționa chiar voi din carton 🙂
  • bețe pentru frigărui de care am lipit figurinele pentru a fi mai ușor de manevrat;
  • inspirație-pentru a scrie o poveste :). Pentru că nu găseam pe internet o poveste care să se potrivescă cu recuzită din dotare, m-am apucat și am scris eu una de 2 pagini (compusă  din fraze scurte și multe sunete – pentru a fi atractivă) pe care am întregistrat-o ulterior pe telefon. În timpul vizionării spectacolului, cel mic stă lipit de mine motiv pentru care înregistrarea poveștii și redarea ei la momentul vizionării este absolut necesară având în vedere că tati este deja ocupat cu scenografia din spatele cearșafului iar eu cu mici intervenții pentru a-i capta atenția.

Acestea sunt activitățile de care ne bucurăm acasă. Desigur că-n afară de acestea Vlad se joacă și cu jucăriile specifice vârstei lui, mergem în continuare la atelierele senzoriale (pe care le consider importante pentru socializare), la piesele de teatru din programul „Educație timpurie”, muzee, parcuri, locuri de joacă, etc. Ca să fiu sinceră, 5 din 7 zile suntem plecați hai-hui :). Îmi place să descopăr lumea prin ochii lui!

Nu pot să nu observ că grija pentru generația pe care o plămădim astăzi este o preocupare pentru multe mămici. Așa am descoperit pe instagram o mămică creativă -activitati.si.jocuri.istete- (de la care m-am inspirat în crearea unor sticle senzoriale (de care Vlad este fascinat), a unui joc pentru motricitatea fină (dezlipirea/lipirea unor mingi de pe banda adezivă) și a unei căsuțe numită „Căsuța viermișorilor pufoși” pe care o folosim și pe post de pălărie :). Este de urmărit! 🙂

 

 

 

No comments yet... Be the first to leave a reply!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: