Cum creăm rutine celor mici?


O parte dintre fotografiile de mai jos ar putea să aducă cu celebrele fotografii făcute în baie (sigur le stiți, e plin internetul). Dar, nu! Nu e ceea ce vă imaginați! Nu o să găsiți în rândurile de mai jos vreo odă dedicată mie care să vorbească despre cât de bine sau de rău arăt (deși am mai slabit câteva kg, hahaha). În cele ce urmează voi povesti despre ce metode am folosit cu copilul meu pentru a-i crea niște rutine sănătoase (spălat pe mâini, spălat pe dinți, spălat pe față, dușuleț, băița, făcutul nevoilor la oliță, pregătirea pentru somn) pe care să le păstreze întreaga viață (sper să nu mă-mbăt cu apă rece :))

Spălatul pe dinți și pe mânuțe

Noi am inceput cu spălatul pe dinți încă de la apariția primului dințișor deși acest lucru nu îi plăcea foarte tare. Îl spălam în timpul băiței de seara și ușor, ușor a prins drag de periuță cu care spală rațuștele, broscuțele și toate animalele cu care face baie. Mai mult, într-un timp nu mai accepta să fie ajutat să se spele ci prefera să o facă singur, desi mai mult mânca periuța decât să se spele cu adevărat. Dar tot a fost bine pentru ca și-a creat o rutină.

Cum stăm astăzi la acest capitol?
Am evoluat, aș putea spune 🙂 I-am achiționat un înalțător de baie cu ajutorul căruia ajunge până la nivelul chiuvetei. Este foarte încantat de această reușită :p Apoi, am decorat baia cu tot felul de imagini specifice rutinelor de dimineață și seară. Cartonașele sunt așezate în ordinea în care se întâmplă lucrurile la noi, nu neapărat în ordinea corectă (momentan e bine și așa :)). Cel puțin acum mă trage de mână înspre baie, nerăbdător să se cațere pe înălțător și să-și înceapă ritualul de îngrijire personală :)) . În timp ce se spală, ajutat de către mine, zâmbeste la cartonașele agățate. La final îi facem „Pa-Pa” băiețelului din cartonașe și îi promitem să revenim ori de câte ori o să fie nevoie 🙂

Materiale ajutătoare: Flashcarduri „Dezvoltare Personală: rutine și emoții”, parte din KIT-ul educativ pentru preșcolari de la Editura Gama. 

 

 

 

Pregătirea pentru somnul de seară

Aici avem o rutină încă de pe vremea când el era bebeluș. Pregătirea pentru somnul de seară începe, pe la ora 19:00 PM, cu pregătirea băiței, etapă la care Vlad, acum, participă în mod activ, aducându-și în cadă jucăriile cu care dorește să se bălăcească în seara respectivă. După ce termină de mutat toate orătăniile așteaptă să fie dezbrăcat și băgat în cadă (aseară a încercat să facă singur huștiuliuc în apă … ). În cadă ne bălăcim până ni se „aricesc” degetele, apoi ne clătim cu dușul, ne îmbrăcăm în halățel, ne spălăm pe dinți și alergăm înspre dormitor. Urmează etapa cea mai neplăcută a ritualului și anume curățarea nasului, a urechilor, ochilor etc. și-ntr-un final îmbrăcarea pijămăluței. După ce trecem de toate etapele amintite anterior, ne relaxăm la o poveste și o sticluță de lapte cald. De obicei termină de băut laptele înainte ca eu să termin de citit povestea. În timp, a învățaț să aibă răbdare și acum cercetează și întreabă „ce e asta?” la fiecare pagină din cartea de povești. Știu că poate părea o prostie, însă eu am ținut tare mult ca Vlad să se bucure de o poveste în fiecare seară și fac asta, adică îi citesc povești, încă de când avea două săptămâni de viață. Este un obicei de la care m-am abătut foarte, foarte, foarte rar.

După ce terminăm de citit povestea, ne mai jucăm pentru încă 10-15 min cu o cărticică tip puzzle (una din acelea pe care o lăudam zilele trecute pe Facebook), apoi stingem lumina și în maxim 10 minute adormim. Bineînțeles că nu în fiecare seară lucrurile se întâmplă la fel. Uneori are chef de joacă (cucu-bau cu păturica) și îi fac plăcerea până ce simt că începe să dea semne de oboseală.

Materiale ajutătoare: Cărțile din biblioteca proprie. 

Pregătirea pentru somnul de după-amiază

De la 11 luni avem un singur somn pe zi de maxim 2 ore. Dimineața ne trezim, fără abatere, între ora 5:00 AM și 6:30 AM. Prin urmare nu-i de mirare că la ora 12:00, când îl pun în pat, adoarme aproape imediat. Rare sunt dățile în care se foiește mai mult de 5min. Aici nu avem nici un ritual decât faptul că ne ținem de mânuță, închidem ochișorii pe principiul „mami și Vlăduț trebuie să se odihnească puțin pentru a „ataca” jucăriile cu forțe proaspete” și cam atât 🙂

Vlad nu a adormit niciodată legănat. Mie nu mi-a plăcut niciodată acest proces și cred că i-am transmis asta și lui căci dacă vrei să-l faci să urle, încearcă să-l legeni :))

Îmbrăcatul/Schimbatul hainelor

Până de curând era cel mai anevoios proces din existența mea. Vlad nu stătea, nene, sub nicio formă la îmbrăcat/dezbrăcat. Se lăsa cu țipete, zvârcolit, fugit după el prin casă, etc.. Vă spun sincer, curgeau apele pe mine, nu alta.

Acum lucrăm să schimbăm asta. I-am decorat patul, pe care-l folosim de luni bune pe post de bibelou (el încă doarme cu noi), cu cartonașe specifice rutinelor de acasă și de la grădiniță (unde urmează să meargă curând). Dacă trebuie să îl schimb, îl plasez pe pat și îi povestesc despre băiețul desenat pe cartonașe căruia îi place să fie mereu curat și aranjat :)). Până acum, treaba chiar funcționează și întreg procesul a început să se desfășoare mult mai ușor.

Materiale ajutătoare:  Cartonașe „Rutine Montessori pentru băieți”.

 

 

Făcutul nevoilor la oliță

Consider că este încă mic pentru această etapă însă încet, încet am început să îl pregătesc, fără să pun presiune pe el.

Are o oliță care seamănă foarte mult cu o toaletă normală și cu care el se distrează de minune trăgând apa. Are zile când stă pe oliță și mai face câte un pipi dar are și zile când pur și simplu nu vrea să se apropie de ea. Nu-l grăbesc în nici un fel.

Pentru această etapă pregătitoare i-am achiziționat cărticica „Bruno vrea la oliță”, din care povestim aproape zilnic. O perioadă l-am sacrificat și pe ursulețul lui preferat, „Burtică”, care mai mereu stătea așezat pe oliță. Asta s-a întâmplat până în ziua în care, de nervi, l-a băgat pe „Burtică” cu totul în oliță, a închis capacul  și a tras apa :))

Materiale ajutătoare: „Bruno vrea la oliță”

Cam atât am avut de notat pe acest subiect :). Dacă aveți sugestii despre cum să-l fac să îndrăgească olița, le primesc cu dragă inimă.

2 răspunsuri sa “Cum creăm rutine celor mici?”

  1. Cat avea baietelul cand ati scris articolul? A vrea si eu sa iua niste cartonase cu rutine dar mi-e frica sa nu traga de ele. bebe are 1.2 luni

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: