„Laolaltă”- Povestea înduioșătoare a fraților Tălpic și Buricel


„Într-o vreme nu foarte îndepărtată, pe când cireșii îmbrăcau straie de primăvară și pământul se lua la trântă cu norii pentru fiecare petic de lumină, în ținutul numit Nădejde, locuiau soții Dorința-Soare și Dorința-Rază.”

Ca în viața reală, totul pornește de la un EL și o EA ce devin, după o lungă așteptare, părinți. Părinții lui Tălpic și a lui Buricel, o pereche de gemeni certați cu plictisul încă de la primul ticăit al inimii.

Cum a apărut cartea pentru copii „Laolaltă”?

Acum 2 ani, când mă găseam în rolul de viitoare mamă, fiind însărcinată cu Vlad, m-am întrebat ce face el acolo, în burtică, cât e ziua de lungă și dacă nu, carecumva, se plictisește. Citeam periodic despre evoluția fătului pe săptămâni și despre ce simțuri începe să dobândească așa că-mi imaginam fel și fel de povești care-l înfățișau drept un copil curios, dornic să cunoască și să exploreze „împrejurimile”:)

Despre ce este vorba în cartea pentru copii „Laolaltă”?

Cartea pentru copii „Laolaltă” este o împletire a realului cu fantasticul. Firul poveștilor urmărește două planuri:

  • lumea exterioară din care fac parte soții Dorință ce conviețuiesc împreună cu Luna, Cerul, Steaua Polară și alte astre, în ținutul numit Nădejde;
  • lumea interioară din care fac parte Tălpic și Buricel, doi coconi care încep să „guste” ușor din viață.

Deși în lumea soților Dorință totul decurge conform firescului, aceștia reușesc să stârnească constant amuzamentul prin disputele generate de stabilirea unor nume potrivite pentru cei doi coconi, prin modul în care-și propun s-o convingă pe Lună să le fie cumătră, prin pregătirile, ușor exagerate, dinaintea venirii pe lume a lui Tălpic și a lui Buricel sau prin modul în care trăiesc întreaga perioadă a sarcinii.

În lumea lui Tălpic și a lui Buricel, totul se desfășoară cu repeziciune, purtându-i pe cei doi (mai ales pe Buricel) de la agonie la extaz și viceversa. Impulsivul și aventurosul Tălpic îi dă mari bătăi de cap lui Buricel care încearcă să supraviețuiască în această formulă.

Joaca lui Tălpic cu cordonul ombilical, care-l lasă de Buricel aproape, fără suflare, îngrijorarea privind nevoia de a învăța o meserie, încă din „cochilie”, intenția de a se transforma într-un veritabil cercetaș, sub umbrela patrulei „Doi nagâți”, plănuirea unei scurte evadări din cochilie pentru îndeplinirea activității de cercetaș, îl țin pe Buricel în alertă care, speriat de firea buclucașă a fratelui său, încearcă, prin toate mijloacele, să-l oprească.

Pe de altă parte, firea bănuitoare a lui Buricel, în contrast cu naivitatea lui Tălpic, evidențiază clasica relație dintre doi frați, de a fi mereu, sau aproape mereu, în contradicție 🙂

Momentele în care Tălpic încearcă să comunice cu mama lui, Dorința-Rază, pentru a-i declara iubirea și cel în care Buricel îi explică lui Tălpic ce este adevărata fericire, sunt menite să înduioșeze și să ajungă la inimile tuturor oamenilor, fie mari sau fie mici.

„Laolaltă” este o carte destinată copilului care urmează să devină frate mai mare, viitoarelor mămici care, ca și mine, își construiesc felurite povești despre ocupația celui/celor din burtică, tuturor oamenilor care vor să se lase purtați printr-o lume plină de inocență și copilărie.

De la ce vine titlul?

Titlul vine din nevoia mea de a fi mereu lângă cei dragi mie. De a fi cu ei. De a fi împreună, cu toții. Laolaltă 🙂

Când apare cartea „Laolaltă”?

Lansarea cărții „Laolaltă” este programată pentru data de 23 noiembrie, ora 11:00 Editura Berg (stand 118), în cadrul Târgului de carte „Gaudeamus”, București. După târg, cartea va fi disponibilă în rețelele de distribuție ale editurii (e-mag, libris, etc. ) și pe site-ul oficial al editurii www.edituraberg.ro 

Pentru că este o carte care vorbește despre inocența copiilor și despre modul în care ei ar trebui să pornească spre viață, am ales ca toate veniturile obținute din vânzarea acestei cărți să meargă către Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România. „Laolaltă” putem face minuni 🙂

 

 

Oana,

Un răspuns to “„Laolaltă”- Povestea înduioșătoare a fraților Tălpic și Buricel”

  1. Ce imaginatie ai, draga Oana! Si eu am citit in fiecare saptamana a sarcinii despre evolutia fatului, dar nu am plasmuit asa ca tine.
    Nici nu stiu care lume imi place mai mult. In prima ma regasesc de mama focului, iar personalitatea celor doi gemeni si relatia dintre ei par teribil de amuzante si de atragatoare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: