Cele mai frumoase cărți pentru 0-3 ani


Evident că titlul acestui articol este unul subiectiv, influențat de preferințele lui Vlăduț în materie de cărți. Însă chiar și așa cred că lista de mai jos conține o parte dintre cele mai frumoase cărți, aflate acum pe piață, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că obișnuiesc să-i citesc povești lui Vlăduț încă de pe vremea când avea 2 săptămâni de viață. Poate că acesta este și motivul pentru care Popenchiul nu mai preferă cărțile pentru vârsta lui ci pe cele care sunt destinate copiilor de 3 ani+. Sunt convinsă că lucrurile nu ar fi stat astfel dacă nu aș fi insistat să-i citesc în fiecare seara, înainte de culcare.  Au fost multe momente când am simțit că ar fi bine să renunț, că nu are vârsta potrivită pentru a-i citi povești (de parcă ar exista așa ceva), că turui ca televizorul în timp ce el alergă ca bezmeticul prin pat. Însă nu am făcut-o pentru că-n sinea mea speram să-l învăț să aibă răbdare să simtă gustul poveștilor. Iar eu, pe de altă parte, iubesc poveștile și-mi place să le citesc cu voce tare chiar dacă audiența este plictisită sau, mai rău, agitată ca un pepsi.

Mărturisesc că l-am viciat puțin pe Vlad, profitând de faptul că nu știe încă să spună ce-i place, și am sufocat mini-biblioteca cu cărți care au în prim plan animăluțe dar și Ti-tit-uri. Am ținut cont întotdeauna de „slăbiciunile” lui de moment.

Dragostea pentru animale a debutat cu „Oac-Oac” fără de care nu puteam face baie, mânca sau adormi. Apoi, după o vizită la Ferma Animalelor, în timpul căreia a plâns isteric când a auzit cocoșul cântând, a făcut o pasiune pentru vestitorul dimineții. Îl căuta prin toate cărțile și îl asculta dimineața din grădină.

De la Coco (adică cocoș) a trecut la Mau-Mau ajungând să iubească peste măsură motanul vecinei noastre. De fapt, cred că a fost rostul și de ceva reciprocitate căci altfel nu-mi explic cum la nici două minute de când ieșea cel mic pe ușă apărea și Mau-Mau în peisaj. În același timp a început s-o aprecieze și pe „Bu-hu-hu” (Bufnița) însă mai cu măsură :).

Lucrurile s-au schimbat când a apărut Țup-Țup în peisaj. Era fascinat de urechile sale mari pe care le compara (din ce am dedus eu) cu ale lui, de salturile fascinante pe care încerca să le imite și chiar de mustățile jucăușe pe care și-ar fi dorit să le aibă și el 🙂

Astăzi suntem la faza în care îl adorăm pe Câț-Câț (nu poate să spună Chiț-Chiț) pentru că, ce să vezi, a descoperit, după luni de zile în care nimeni nu le-a atins nici măcar cu un fir de păr, niște marionete pentru degete între care se afla și un șoricel. Din nu știu ce motiv el a ieșit în evidență și și-a câștigat privilegiul de a fi mereu în preajma micului iubitor de animăluțe.

De Coca și Puggy n-am pomenit nimic pentru că ele sunt, fără discuții, pe locul 1. După micul dejun le plimbă cu lesa pe stradă :)). După fețele pe care le au cred că-nțeleg că treaba asta este serioasă pentru micuțul lor stăpân. Prin urmare, merg frumos, la pas, cu urechile blegite și cu o mare, mare lene :))

Aceasta este scurta istorie a preferințelor lui Vlăduț în materie de animale așa că nu trebuie să vă mire faptul că majoritatea cărților de mai jos sunt povești cu sau despre animale.

Însă în afară de dragostea pentru animale există și dragostea pentru Ti-tit-uri (mașini). Vlad cunoaște toate vehiculele terestre, aeriene, acvatice și este îndrăgostit de ele! Nu există să plece undeva fără o mașinuță.

Iar dacă toate acestea nu sunt de ajuns  trebuie să specific că omulețul iubește și spațiul cosmic cu luna, navele spațiale, cosmonauții, planetele (pe care deja le știe) și soarele 🙂

Acestea fiind zise, iată care sunt cărțile noastre preferate:

„Sunt o pisică mititică”- Editura Casa- Helmut Spanner;

„Vreau să fiu pompier”- Editura- Nomina- Quentin Greban;

„Hoinari prin anotimpuri”- Iarna-Primăvara-Vara-Toamna- Editura Casa- Rotraut Susanne Berner;

„Urmel zboară spre lună”- Editura Univers Enciclopedic- Gunther Jakobs,Max Kruse;

„Chiț&Ronț și luna-de-brânză cea fermecată”- Editura DPH-  Gundi Herget;

„Oul Micului Bufniță”- Editura Panda- Debi Gliori;

„Ce-mi place cel mai mult la cum sunt eu”- Editura Litera- Trace Moroney;

„Noapte bună, noapte bună, șantier sub clar de lună”- Editura Arthur- Sherri Duskey Rinker;

„Pete motanul și nasturii săi șic” și „Pete motanul și ochelarii săi magici”- Editura Nemi- James Dean;

„Micul Prinț”- Editura Vellant- Agnes de Lestrade

„Călătoria fantastică a unui șoricel pe Lună”- Editura Corint Junior- Torben Kuhlmann;

„Lama Lama dor de mamă”, „Lama Lama și bunicii”, „Lama Lama în pijamale” și „Lama Lama de Crăciun”- Editura Nemi- Anna Dewdney;

„Poveștile Popenchiului”- Editura Aramis- Oana Popescu (chiar dacă este pentru 7 ani + Vlad ascultă serios toate peripețiile prin care trec personajele lui);

„Cârtițel și pantalonașii”- Editura Arthur- Zdenek Miler;

„Pietrele lui Aston”- Editura Cartea Copiilor- Lotta Geffenblad;

„Rime cu codiță”- Editura Ora de Copilăria- Lucia Muntean;

„Cartea cu Apolodor”- Editura Arthur- Gellu Naum;

 

Trebuie să menționez că în afară de cărțile de povești de noapte bună, menționate mai sus, ziua ne delectăm cu cele de tip puzzle, cu sunete sau ferestruici. Despre o parte dintre acestea am scris aici, acum câteva luni.

În încheiere mărturisesc că mi-a făcut mare plăcere să scriu acest articol mai ales că am trecut în revistă toate pasiunile lui Vlad până la vârsta asta, 1 an și 8 luni. Timpul trece atât de grăbit și deja am uitat o grămadă de lucruri importante, apărute pe parcursul dezvoltării lui, pentru că nu mi le-am notat nicăieri 😦

 

PS: Dacă vă simțiti inspirați să completați lista poveștilor de noapte bună, vă astept cu mare drag propunerile 🙂

 

 

4 răspunsuri sa “Cele mai frumoase cărți pentru 0-3 ani”

 1. Buna ,ca de la mămică de băiat la mămică de băiat iti mai pot recomanda câteva carti si un grup minunat din care fac parte,ce aduce constant cărți cu reducere( grupul-Ce le citim copiilor)
  -Seria Micul camion albastru(3 carti) Alice Shrettle
  -Apasa aici -Herve Tullet
  -Draga grădina zoologica-Rod Cambel (le cere si acum la 4 ani)
  Cele cu Hoinari au fost si la noi “hit” pe la 2 ani,le mai răsfoim acum,dar nu asa de des,de la aceasta editura mai avem si cele cartonate cu avionul, trenul,caută si găsește.
  Din păcate cele de la UE junior nu au avut impactul dorit, adică nu ma lasa sa i le citesc (am in jur de 15 cărți de la ei) asa ca nu am.mai achizionat de la ei.
  Si pentru ca am vazut ca ai mentionat cărți de la Ed Cartea Copiilor si Arthur(Vlad si Cartea cu Genius) pe care le iubesc enorm…o sa-ti recomand cărțile scrise de Julia Donaldson(Ed Cc) si cele scrise de Dr Seuss ( Cotoi cu pălărioi,Grinch…
  Oooo,am foarte multe de recomandat, dar daca prind acestea la voi,clar vin cu noi propuneri.
  Am câteva activități ce se pot face cu Hoinarii, o sa le pun pe pagina,poate asa se folosesc mai multi părinți de ea.

  Apreciază

 2. #crestemMARIcititori #carti #activitati
  #hoinariprintreanotimpuri

  Autor: Rotraut Susanne Berner
  Editura: Editura Casa
  Colecția: Hoinari prin anotimpuri
  Anul apariției: 2017

  🦄 Activităţi ce puteţi face cu ajutorul cărţilor din colecţia Hoinari prin anotimpuri:

  👓 La inceput le rasfoim si vedem in mare ce fac oamenii si animalele.

  🧐 Identificam animalele si scoatem sunete și le imitam, cantam și povestim despre ele.

  👀 Numirea personajelor, ce face fiecare (Daniel, Razvi, Iulia, Vlad, Sandu, Adina, Luca, Anca, Cami, Ruxi, Remus, Alex, Oana, Francisc, etc.), ce fac ei (citesc, conduce motoscuterul/ masina, repara tot/ citeste/canta la chitara/canta la vioara/e dirijor, aduna capsuni, isi cumpara o rochie, fuge dupa autobuz, etc), povestit pe marginea imaginilor.

  🤺Descoperim impreuna ce activitati au oamenii in anotimpul in care ne gasim:
  · fac curatenie/pregatesc ogoarele/cumpara si planteaza flori, etc.
  · aduna cirese/capsuni/se scalda/se joaca in nisip/merg in excursie/fac drumetii/petrec/stau la plaja/fac calarie/etc.
  · mananca ciuperci/pasarile pleaca in tarile calde/incepe gradinita/participa la balul strugurilor/expozitia dovlecilor/ seara lampioanelor,/schimba rotile la masini /etc.
  · patineaza/fac oameni de zapada/se bulgaresc/participa la expozitie/se dau cu sania/cumpara brazi/citesc/fac balet, etc.
  · putem observa diferenta de la un anotimp la altul : cad frunzele are erau verzi, pasarile pleaca in tarile calde, nu mai sunt frunze pe copaci, vara sunt cirese, toamna sunt mere, iarna ninge, vara ploua, vara ne jucam in nisip si ne dam pe leagane, toamna si iarna nu ne mai dam pe leagan, nu ne mai jucam in nisip

  🐒Jocuri de cautare
  · animale si pasari – unde este papagalul Riri/catelul Toto/cioara/pisica Fifi/soricelul/calul, masina de pompieri
  · personaje – unde e Anca, unde e Luca/unde e Sandu/Adina/ unde e Daniel?, etc
  · masini – unde e trenul/masina de pompieri/ automobilul/autobuzul/motoscuterul lui Vlad/masina de politie/escavatorul, masina de facut curatenie etc.
  · unde sunt ciupercile/frunzele/florile/norii/soarele/
  · unde e ceasul/smeul/balonul sub forma de iepure sau pinguin;

  🐒 Jocuri de identificare
  · arata-mi un papagal/pisica/caine/gasca/lebada/cioara/randunica/barza/veverita
  · arata-mi o ciuperca/frunza/floare/dovleac/tufis
  · arata-mi unde se matura frunzele/unde a explodat teava cu apa/unde canta Luca la chitara/unde se citeste/unde se face balet/
  · arata-mi masa/masina de spalat/aragazul/geanta/tabloul

  🐒 Jocuri de diferentiere in functie de culori
  1. ( cautam obiecte/animale de culoare..)
  · de exemplu pt rosu: minge, pantaloni, pantofi, frunza, carte,
  · albastru: cerul, vaza, masina, scaun, galeata, candelabru
  · negru: conturul lampionului, manerul usii
  · galben: palarie, masa, carucior, masina
  · alb: barza, fulgi de nea, zapada, gaste, lebede
  · verde: pasare, fotoliu, masina, iarba, frunza, bluza
  · maro: veverita, copac, ciuperci, alune
  2. dupa culori pe care trebuie sa le denumeasca deja copilul.
  de exemplu, Ce obiecte rosii vezi in imagine? Arata-mi-le! Denumeste-le!
  • galetusa de nisip, fata de masa
  Ce obiecte verzi vezi in imagine?
  • prosop pus la uscat in bucatarie, cadrul leaganului din gradina
  Ce obiecte albastre vezi in imagine?
  • scaune de bucatarie, salopeta gunoierului sofer
  Ce obiecte galbene vezi in imagine?
  • bluza Adinei, zmeul inaltat
  Ce obiecte negre vezi in imagine?
  • basca barbatului cu tarnacop, manerul fierului de calcat
  Ce obiecte albe vezi in imagine?
  • stalpul cladirii, ursul polar de pe polita camerei
  3. Ce culoare are…..barba lui Sandu?/……caciula bebelusului pe care il poarta mama lui in ham?/…….motoscuterul lui Vlad?/……. ciresele?/… barza?
  4. Ce culoare are …(cu intrebari compuse)
  • …canapeaua pe care sta ursuletul de plus (portocaliu cu dungi rosii)
  • …furtunul din debaraua cu unelte? (galben cu zigzag-uri verzi)
  • …pantalonii pusi la uscat in bucatarie? (roz cu inimioare rosii)

  🐒 Jocuri de identificare si diferentiere in functie de marimi:
  • Masina este mare, caruciorul este…(mai mic)
  • Masa de bucatarie este mai mare, masa de gradina este… (mai mica)
  • Hranitoarea pentru pasari de pe terasa este mai mare, cea de pe copac este…(mai mica)

  🐒 Jocuri de identificare in functie de forme:
  · rotile sunt rotunde, ceasul e rotund,
  · geamantanul este dreptunghiular

  🐒 Am mai asociat paginile din carte cu zilele saptamanii. De exemplu, in Hoinari prin anotimpuri Vara”
  · pe primele 2 pagini ce fac hoinarii nostri Luni, ( fac curatenie, Otilia aearga, Sandu incepe ora de conducere, etc.
  · urmatoarele doua pagini ce fac hoinarii nostri marti, (calarie, hranesc animalele, se ocupa de gradina, alimenteaza la benzinarie, pleaca in drumetie sau cu bicicleta, etc.)
  · urmatoarele doua pagini, ce fac hoinarii nostri miercuri, (socializeaza, fac cumparaturi, pleaca cu trenul, etc.)
  · joi (sociallizeaza, mananca inghetata, fac curatenie, cntruiesc gradinita, etc.)
  · vineri isi vand lucrurile care nu le mai trebuie la targ de vechituri, socializeaza, etc. )
  · sambata – fac cumparaturi, fug de ploaie, etc.)
  · duminica – merg la petrecerea Ancai

  🐒 Descoperim Marimi:
  • Masina este mare, caruciorul este…(mai mic) sau masina este mai mica, autobuzul mai mare
  • Masa de bucatarie este mai mare, masa de gradina este… (mai mica)
  • Hranitoarea pentru pasari de pe terasa este mai mare, cea de pe copac este…(mai mica)

  🐒 Descoperim Cantitati:
  Sa numaram impreuna cate obiecte sunt in imagine!
  • colivii (1), masini pe drum (2), gaste salbatice in stol (7)
  Cate obiecte sunt in imagine? (copilul numara singur si ne spune rezultatul)
  • fotolii verzi (2), mese in gradina (1), ciuperci la uscat (7)
  Din care obiecte sunt atatea cate iti arat? (Aratam numarul cu degetele sau cu zaruri)
  • doi: muncitori in gradina, unu: pisica neagra, cioara, doua: televizoare
  Din care obiecte sunt atatea cate iti spun?
  • unu: carucior, lampion din dovleac, antena parabolica, zmeu de hartie

  🐒 Descoperirea formelor ⬛⚫🔷🔺:
  Arata-mi forme identice cu cea pe care ti-o arat! (cerc)
  • dovleac urias, lampioane
  Cauta obiecte in forma de cerc!
  • palaria ciupercii, mar, basca, minge, antena parabolica
  Cauta obiecte in forma de patrat!
  • elementele balustradei verzi, usile dulapurilor albe de bucatarie, sonerie
  Cauta obiecte in forma de dreptunghi!
  • calendar, valiza, refugiu autobuz, ladita cu mere
  Cauta obiecte in forma de triunghi!
  • mansarda, nasul dovleacului lampion, candelabru

  🐒 Jocuri pentru dezvoltarea vocabularului. Identificam, descriem, povestim:
  Arata-mi…
  • …o ciuperca, un castravete, o ceapa, un mar!
  Ce obiecte vezi in imagine? (denumirea substantivelor)
  • tractor, autoturism, bicicleta, furgoneta
  Cauta in imagine!
  • mamica cu bebelus, pasarea din hranitoare
  Ce face…?(denumirea verbelor) (Aratam persoana care face actiunea, iar copilul denumeste actiune)
  • cara, matura, sta intins, priveste, vorbeste la telefon, conduce motoscuterul, canta la chitara, citeste
  Invatarea cuvintelor noi:
  • pasari calatoare, balot de fan, tarnacop, hranitoare pentru pasari

  🐒 Jocuri pentru orientarea in spatiu
  Ce vedem sus?/Ce vedem jos? (de ex., veverita esre sus, pisica este mai jos; cuibul se afla sus, pasarea mai jos, pasarile zboara pe sus iar vulpea le priveste de jos,)
  Ce vedem la mijlocul paginii?
  Ce vedem la dreapta?/Ce vedem la stanga?
  Inspre ce parte se uita /Inspre ce parte se indreapta? (de ex., calul maro la dreapta, calul alb la stanga, Otilia se indreapta spre dreapta, masina matura frunzele spre stanga, etc.)

  🐒Intelegerea adverbelor de loc:
  Ce se gaseste langa fotoliul verde? (masa cu carte)
  Cine se afla in statia de autobuz? (Daniel si copiii sai sau Daniel, Razvi si Iulia)

  🐒 Folosirea adverbelor de loc:
  Unde este candelabrul? (deasupra patutului)
  Unde e inaltat zmeul? (Intre balotii de paie/ pe cer)

  🐒 Enumerarea obiectelor dintr-o anumita categorie.
  Tarnacopul este o unealta. Cauta si alte unelte in imagine (ciocan, sapa, roaba, firez, etc.)
  Alte exemple de categorii: pasari, animale, meserii, roade de toamna, masini, activitati de toamna/primavara/vara/iarna, etc.

  🐒 Jocuri pentru dezvoltarea memoriei:
  -Memorie verbala
  Inchidem cartea, enumeram obiectele care trebuie cautate, deschidem cartea din nou. de ex., “cauta acea camera unde se gasesc mere pe dulap; cauta liliacul din mansarda
  Se enumera cat mai multe obiecte si se cere copiilor sa gaseasca in imagine (daca le cerem sa gaseasca obiectele in ordinea enumerarii lor, se dezvolta memoria seriala) (de ex., cauta ciuperci, mere, maciese, dovleac mic, dovleac mare, etc.)
  -Memorie vizuala
  Priveste atent lucrurile din jurul masinii care matura strada. Se inchide cartea. Apoi intrebam. De ex. “Avea barba soferul masinii?, /Ce animal sarea printre frunzele uscate?/Ce culoare avea masina?
  -Memorie seriala (enumerari)
  Arat si denumesc obiectele de la stanga la dreapta. (de ex., vase pe raft, unelte din debara)

  🐒 Jocuri pentru stimularea functiilor cognitive
  Asemanari
  De ex., Aceasta este o frunza rosie. Cauta una identica/In fotoliu este o perna. Vezi si alte perne in imagine?

  🐒 Luarea deciziilor
  In debara sunt rachete de badminton. Adevarat sau fals?; In colivia mare nu se fla nici o pasare. E devarat sau fals?

  🐒 Perechi opuse
  Puii de pisica sunt mici, mama lor e mare;/Conducta din stanga e groasa, cea din dreapta e mai subtire;/Casunile sunt dulci, merele sunt acre

  🐒 Cauza – efect
  Muncitorul a stat cu tarnacopul in conducta de aceea ..s-a spart;/Cainele a sarit in gramada de frunze uscate, de aceea s-au inprastiat;/veverita a furta o ciuperca pentru ca i-a fost foame

  🐒 Eliminari
  Cauta un barbat care nu are par/Cauta un vehicul care nu merge pe sosea/Cauta o fetita care nu are caciula

  🐒 Recunoasterea situatiilor
  • Ce s-a intamplat?
  • Adina si Sandu au taiat dovleacul si l-au ridicat. De ce?
  • A aparut o fantana arteziana in curte. Ce s-a intamplat oare?

  Surse: Facebook, scribt, jocuripentrucopiimarisimici.com

  Apreciază

 3. Buna ,Oana!
  Eu nu pot dona, tin foarte mult la ele,dar daca stiu ca exista cineva si pot face o bucurie, ii cumpăr .
  Cere-mi orice, dar nu cărți…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: