Recomandare de carte ♥


Numerele prime sunt divizibile numai cu unu și cu ele însele. Stau la locul lor în infinita serie de numere naturale, strivite, la fel ca restul, între altele două, dar cu un pas mai încolo față de celelalte. Sunt numere bănuitoare și solitare (…).”

„(…) printre numerele prime, sunt unele și mai speciale. Matematicienii le numesc numere prime gemene: sunt perechi de numere prime care sunt aproape, de fapt foarte aproape, pentru că între ele este mereu un număr par care le împiedică să se atingă cu adevărat. „

„(…) dacă ai răbdare să mergi mai departe cu numărătoarea, descoperi că aceste perechi, treptat, sunt tot mai rare. Dai peste numere prime tot mai izolate, rătăcite în acel spațiu tăcut și cadențat constituit numai din cifre, și ai presentimentul neliniștitor până acolo sunt un fapt accidental, că adevăratul lor destin este de a rămâne singure. Apoi, exact când te pregăteşti să renunţi, când nu mai ai chef să numeri, iată că dai peste alte două numere gemene, agăţate strâns unul de celălalt.

„Mattia se gândea că el şi Alice erau astfel, două numere prime gemene, singure şi pierdute, apropiate, dar nu îndeajuns pentru a se putea atinge cu adevărat. Nu-i spusese asta niciodată.”

„Când își imagina că-i spune aceste lucruri, stratul subțire de transpirație de pe mâinile lui se evapora complet și pentru zece minute bune nu mai era în stare să atingă nici un obiect.”

„Aduna poveștile altora ca el, dar cel mai mult stătea tăcut și asculta. Treptat, descoperise că poveștile erau asemănătoare, că era un traseu comun de urmat și că traseul presupunea să te scufunzi, să intri dedesubt și cu capul, până atingi fundul și numai după aceea să te întorci la suprafață și să respiri.”

„Toți oamenii aceia purtau în suflet o iubire destrămată de la sine (…).”


„Singurătatea numerelor prime”- de Paolo Giordano- Premiul Strega 2008

Ca să fiu sinceră, ceea ce m-a atras, în mod deosebit, la această carte este titlul. Puteam să pun rămășag că este o carte foarte bună.  Altfel, titlul, cu siguranță, nu ar fi fost acesta 🙂

Ce să vezi? Intuiția m-a îndrumat corect și mi-a pus în mâini o carte emoționantă. Să trecem, dară, la povestit.

Acțiunea debutează când perechea de gemeni formată din Mattia și Michela,  sunt invitați, pentru prima oară, la ziua de naștere a unui coleg de clasă. Inteligența lui Mattia, în contrast cu retardul Michelei, le aduce celor doi frați marginalizarea de către ceilalți colegi și părinți. Știind că aniversarea la care fuseseră invitați este o șansă reală pentru a-și face prieteni, Mattia decide s-o abandoneze pe Michela, preț de câteva ore, într-un parc, cu intenția de a o recupera pe drumul de întoarcere spre casă.

Neprevăzutul își spune cuvântul și viața lui Mattia se schimbă pentru totdeauna. Se izolează de oameni și chiar de propria familie trăind într-o singurătate chinuitoare dar care ajunge, cu timpul, să se transforme în zonă de confort.

O întâlnește pe Alice, o tânără cu un handicap la picior, pricinuit de un tată autoritar care-i impregnase, de-a lungul timpului, răni emoționale adânci.

Încet, încet, Alice și Mattia, doi tineri cu trecuturi durerose, încep să recunoască în celălalt un suflet apropiat și unul bolnăvicios. Cu toate acestea, povara lucrurilor trăite în copilărie îi împing la crâmpeie de adevăr ceea ce face imposibilă o apropiere tangibilă între cei doi.

Deși destinele le par împletite, lucrurile se schimbă în momentul în care Mattia, cu o înclinație deosebită pentru matematică, acceptă o slujbă de cercetare, la mii de kilometri distanță.

O coincidență îi aduce din nou aproape și scoate la lumină sentimente îngropate adânci. Aici se întrezărește și întrebarea: „Pot fi, două numere prime, împreună?”.

„Singurătatea numerelor prime” de Paolo Giordano este o carte care impresionează atât prin povestea copleșitoare a celor doi tineri cât și prin invitația la meditație pe care autorul o lansează cititorului. 

PS: Cartea a fost ecranizată în 2010 ( La solitudine dei numeri primi ) primind nominalizări și premii importante. 

 

Oana,

 

2 răspunsuri sa “Recomandare de carte ♥”

 1. Spre rusinea mea nu am citit,nici nu am cumparat nici o carte publicată de aceasta editura, am câștigat una…pe care am amanat-o la citire…(sunt 2 ani ,aproape )
  Ei,de anul trecut s-au schimbat putin lucrurile, am reusit sa citesc 2 cărți clasice,chiar una de ficțiune istorică, câteva nonfictiune…am evoluat puțin…evolueze încet.
  Anul acesta ma axez sa termin din cărțile pe care le-am achizionat de cativa ani,dar nu le am citit,o sa cumpăr câteva (nici mie nu mi vine sa cred ce am notat pe listă ,chiar o schimbare drastică)
  Asa ca te “citesc “cu mare drag,cu toate că o fac printre rânduri, pentru ca nu mi place sa aflu dinainte povestea…
  Lecturi plăcute

  Apreciază

 2. Felicitări pentru recenzie. Ai dreptate, titlul este minunat, iar acum m-ai convins că și conținutul.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: